Ευθείες βολές Ρόβλια στην κυβέρνηση της ΝΔ


Για όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας.

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας τα οποία απασχολούν έντονα τον ελληνικό λαό, παραχώρησε συνέντευξη τύπου ο Βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας. Ο κ. Ρόβλιας αναλυτικά αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση που παρ’ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στη χώρα μας, ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης και αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβερνήσεως Καραμανλή, στην εξαθλίωση των αγροτών, στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, στην κατάλυση του κράτους, στον προϋπολογισμό τους κράτους για το 2009 και τέλος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στην άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Ρόβλιας

«Η κυβέρνηση Καραμανλή καταρρέει. Η χώρα είναι επί της ουσίας ακυβέρνητη. Το μεγάλο θύμα είναι ο Έλληνας πολίτης, η Ελληνική οικογένεια, ο μη προνομιούχος Έλληνας. Η οικονομία διαλύεται, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών υποβιβάζεται καθημερινά, οι θεσμοί βρίσκονται σε διαρκή κρίση, τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και ο πρωθυπουργός απλά παρακολουθεί. Είναι ανήμπορος να πάρει πρωτοβουλίες που θα βγάλουν τη χώρα απ’ αυτή την πρωτοφανή πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση, στην οποία βουλιάζει εξαιτίας της κυβέρνησης της Ν.Δ.

1. Οικονομία – Προϋπολογισμός

Η αγοραστική δύναμη της ελληνικής οικογένειας επιδεινώνεται καθημερινά. Το ξέρουμε όλοι, το βιώνουμε συνεχώς και παντού. Η ανεργία αυξάνεται και η ακρίβεια μεγαλώνει, χωρίς να διαφαίνεται η παραμικρή προοπτική αναστροφής. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, αντί να τύχουν προστασίας και ενίσχυσης, επιβαρύνονται με φόρους και με περαιώσεις. Οδηγούνται στο κλείσιμο. Κανένας δεν είναι αισιόδοξος, κανένας δεν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει στο ελάχιστο τα πράγματα. Η οικονομία θα πάει χειρότερα το 2009. Ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά αποτελεί «εγγύηση» επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών, υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους, συρρίκνωσης των δημοσίων επενδύσεων, αύξησης της ανεργίας και της ακρίβειας, υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας, υπερχρέωσης των νοικοκυριών και αναπτυξιακής επιβράδυνσης. Πρόκειται για προϋπολογισμό αναξιοπιστίας, νεοσυντηρητικής επινόησης, χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες, που εξακολουθεί να αφήνει την οικονομία της χώρας ανοχύρωτη. Είναι προϋπολογισμός νέων φόρων σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Η αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελληνική οικονομία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. Δεν οφείλεται στην διεθνή οικονομική κρίση. Τα προβλήματα τα δημιούργησε η Ν.Δ. Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύονται και επαυξάνονται από την διεθνή οικονομική συγκυρία. Είναι προφανές ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο εάν στο τιμόνι παραμείνει αυτή η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ανίκανη να προστατεύσει την εθνική οικονομία, είναι όμως ικανή να πολλαπλασιάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την εισαγόμενη κρίση. Αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, επιβάλλει άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, προδιαγράφει άνιση κατανομή των επιπτώσεων της κρίσης σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, επιφέρει περιορισμό της ανάπτυξης, επιλέγει «εύκολους» φορολογικούς στόχους, που πλήττονται μάλιστα περισσότερο από την κρίση και αυξάνει δραματικά το δημόσιο χρέος. Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εγγυάται, αλλά πλήττει βάναυσα το εισόδημα της Ελληνικής οικογένειας, του αγρότη, του ελεύθερου επαγγελματία και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάκαμψη της αγοράς που διέλυσε, αφού δεν έχει ούτε την πρόθεση, ούτε τον τρόπο να ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Ενισχύει μόνο και στηρίζει τις Τράπεζες.

2. Τα προβλήματα των αγροτών

Αν υπάρχει μια κοινωνική ομάδα η οποία εξαπατήθηκε πολιτικά στο 100% των υποσχέσεων της Ν.Δ., αυτοί είναι οι αγρότες. Δεν ικανοποιήθηκε ούτε μια υπόσχεση από όσες έδινε εύκολα ως αντιπολίτευση η Ν.Δ. στους αγρότες. Κάθε χρόνο τα πράγματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους χειροτερεύουν. Η κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, έχουν οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βοήθησε στο ελάχιστο τους αγρότες, αλλά ανέχεται και επιτρέπει σε βάρος τους ενέργειες, όπως οι παράνομες ανοιχτές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, η ανεξέλεγκτη δράση των μεσαζόντων, η αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους παραγωγής μέσω της δράσης κερδοσκόπων κλπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας, στις επανειλημμένες Ερωτήσεις μας στη Βουλή σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών εξαιτίας του καύσωνα, που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση κατά την φετινή χρονιά, λόγω της μείωσης της παραγωγής. Η κυβέρνηση Καραμανλή επιδεικνύει και αποδεικνύει με την συμπεριφορά της παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος και ευαισθησίας σε σχέση με τους αγρότες. Δεν υπάρχει αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ούτε προς το εσωτερικό της χώρας, ούτε προς την Ευρώπη. Υπάρχουν ανερμάτιστες και ασύνδετες ενέργειες, ανεπαρκών και άσχετων Υπουργών και Υφυπουργών, οι οποίες καταλήγουν σε βάρος των συμφερόντων των αγροτών. Η απόγνωση και η ανέχεια, όταν μάλιστα κάποιοι άλλοι πλουτίζουν σε βάρος των αγροτών, μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη. Μια έκρηξη, η ευθύνη της οποίας θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση της Ν.Δ. Θέλω ειδικά και χαρακτηριστικά να επισημάνω, σε σχέση με το Νομό μας, ότι για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα έργο την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με την 96/24-10-2008 απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντού σε σχετική Ερώτησή μου, για το Νομό Καρδίτσας, ένα έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και ένα στο στάδιο της ανάθεσης!!! Δηλαδή επί της ουσίας τίποτα. Πέντε χαμένα χρόνια για το Νομό Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, στο στάδιο της μελέτης βρίσκεται το έργο του αρδευτικού δικτύου Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας. Στο στάδιο της ανάθεσης, αφού προηγήθηκε μελέτη, βρίσκεται το έργο του Τεχνητού Εμπλουτισμού του καρστικού συστήματος Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας. Αυτή είναι η «προσφορά» της κυβέρνησης της Ν.Δ. στις αρδευτικές ανάγκες της Καρδίτσας τα τελευταία πέντε χρόνια!

3. Σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά σκάνδαλα στη χώρα μας. Με κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό και συντονισμό λεηλατήθηκε η δημόσια γη. Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι σκάνδαλο που αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται με πολιτικές ευθύνες εννέα (9) νυν και πρώην Υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή. Εξ αυτών, για τους πέντε υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των ποινικών διαστάσεων της υπόθεσης. Αυτή η περαιτέρω διερεύνηση αποτελεί συνταγματική και θεσμική υποχρέωση. Η ευθύνη ανήκει στην πλειοψηφία. Από τη Ν.Δ. εξαρτάται η προάσπιση της τιμής της πολιτικής ζωής της χώρας. Από τη Ν.Δ. εξαρτάται η παραγραφή και η συγκάλυψη. Εμείς πράξαμε το καθήκον μας και αποκαλύψαμε την αλήθεια με υπευθυνότητα, με ιδιαίτερη επιμέλεια και με πολύ προσοχή. Ως αντιπολίτευση και ως μειοψηφία στη Βουλή, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο. Η τυχόν ατιμωρησία βαρύνει τη Ν.Δ. Σε πολύ γενικές γραμμές θέλω να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέδωσε στη Μονή Βατοπεδίου εκατοντάδες οικόπεδα και εκτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς νόμιμη αιτία. Πολλά εξ αυτών προορίζονταν για σχολεία, για πλατείες ή για παιδικούς σταθμούς, άλλα ήταν χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι και άλλα ήταν δάση, τα οποία τα χαρακτήρισαν ως αγροτικές εκτάσεις στα συμβόλαια μεταβίβασης. Σήμερα που μιλάμε, τα ακίνητα δεν έχουν επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το σκάνδαλο συνεχίζεται. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στην Εξεταστική Επιτροπή, εκτός από το σκάνδαλο με τα ακίνητα, απεκαλύφθη και διακίνηση πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών σε μετρητά από τη Μονή Βατοπεδίου προς άγνωστους παραλήπτες. Επίσης απεκαλύφθησαν ύποπτα χρηματιστηριακά παιχνίδια εκ μέρους της Μονής. Για παράδειγμα, η Μονή την εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2007 αγόρασε μετοχές του ΟΤΕ αξίας 30 εκατ. ευρώ και τις πούλησε τη Δευτέρα, 17-9-2007, μετά τις εκλογές. Η έρευνα στους λογαριασμούς, στις χρηματιστηριακές πράξεις και στις δανειακές συμβάσεις της Μονής συνεχίζεται. Είναι βέβαιο ότι έχουμε διακίνηση μαύρου χρήματος και αναμένουμε από τους επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος να εντοπίσουν που κατέληξε αυτό το χρήμα.

4. Η κατάλυση του κράτους

Τα επεισόδια και οι καταστροφές στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας αναδεικνύουν το κενό εξουσίας το οποίο υπάρχει στη χώρα μας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη, τα δικαιώματά του και την ασφάλειά του. Δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα κράτος δικαίου. Οι πολίτες διακατέχονται από οργή. Οργή για τη δολοφονία του Αλέξανδρου, οργή για τις καταστροφές, τη βία και τους κουκουλοφόρους, οργή για την αδυναμία της κυβέρνησης να αναπτύξει διάλογο με τους μαθητές, οργή για την πρωτοφανή κυβερνητική ανεπάρκεια και την κατάρρευση όλων των συστημάτων τήρησης της δημόσιας τάξης στη χώρα μας. Γίναμε περίγελος σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της κυβέρνησης της Ν.Δ. Θυμηθείτε την Ελλάδα του 2004 και κάντε μια σύγκριση με την Ελλάδα του 2008. Για τις διαφορές που θα διαπιστώσετε ένας είναι ο υπεύθυνος: η κυβέρνηση της Ν.Δ. Και βεβαίως η κοινωνική διαμαρτυρία δεν προέρχεται από παρθενογένεση, αλλά από τις συγκεκριμένες αντικοινωνικές συμπεριφορές και πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή. Όταν οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, όταν ο ρόλος της αστυνομίας διολισθαίνει υπό την «αιγίδα» της κυβέρνησης, αρκεί μια σπίθα για να προκληθεί κατάσταση τέτοια, την οποία η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει. Ως ΠΑΣΟΚ, καταδικάζουμε τη βία, καταδικάζουμε τις καταστροφές και εγκαλούμε την κυβέρνηση διότι έχασε τον έλεγχο. Οι πολίτες νοιώθουν θλίψη, αγανάκτηση και ανησυχία. Η κυβέρνηση νοιώθει αμηχανία, αδυναμία και αποδεικνύει ανικανότητα. Είναι κατώτερη των περιστάσεων. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει μια ακόμα κρίση.

5. Οι δημοσκοπήσεις και η ανάγκη προσφυγής στις κάλπες

Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται σταθερά της Ν.Δ. σε όλες πια τις δημοσκοπήσεις και η διαφορά μεγαλώνει. Προηγείται επίσης σε όλες τις ποιοτικές μετρήσεις. Οι ευθύνες μας προφανώς αυξάνουν. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουμε με την μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι αναποφάσιστοι είναι ακόμα πολλοί. Αυτούς τους πολίτες το ΠΑΣΟΚ θέλει να τους πείσει και να τους κερδίσει. Η αποδοκιμασία στη Ν.Δ. πρέπει να συνυπάρχει με την αποδοχή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς και έτσι θα πορευτούμε τόσο σήμερα, όσο και μετά τις εκλογές. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η κυβέρνηση έχει φέρει τον τόπο κοντά στο πολιτικό αδιέξοδο. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις υπερβαίνουν τις ικανότητές της, άρα μια λύση υπάρχει: η παραίτηση του κ. Καραμανλή και η προσφυγή στις κάλπες. Ο λαός θα επιλέξει την καινούρια του κυβέρνηση με βάση τις προτάσεις και τη σοβαρότητα των προτάσεων των κομμάτων».

Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο αυτό. Διαλυόμαστε ως χώρα και είναι άδικο. Ο κ. Καραμανλής παραιτούμενος θα δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα. Θα μας δώσει μια ευκαιρία να ανακάμψουμε, να επιχειρήσουμε ένα νέο ξεκίνημα, που δεν θα βασίζεται στις ψευδείς υποσχέσεις, αλλά στον συνετό σχεδιασμό, στην πρόθεση εγκαθίδρυσης ενός κράτους δικαίου. Αυτό είναι το όραμα του Γιώργου Παπανδρέου, αυτό είναι το όραμα των στελεχών που τον πλαισιώνουνε. Έχουμε βαθιά συναίσθηση της ευθύνης και των δυσκολιών, αλλά με ειλικρίνεια και με συνεχή διάλογο με τους πολίτες μπορούμε να αλλάξουμε τελείως την κατάσταση. Όπως το 1993, έτσι και το 2009 το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να ανορθώσει πάλι την οικονομία και να ξανακάνει την Ελλάδα μια σοβαρή Ευρωπαϊκή χώρα.

Προηγούμενο άρθρο Απαράδεκτο: Απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου
Επόμενο άρθρο Συναυλία κλασικής μουσικής