Επίμονα ζητά η Βουλευτής του Νομού Ασημίνα Σκόνδρα, να μπει στην ατζέντα της κυβέρνησης, και μάλιστα ψηλά, μια «αγροτική μεταρρύθμιση», έναν όρο που η ίδια έχει καθιερώσει.
Στην προσπάθειά της αυτή, προκαλεί συζήτηση στη Βουλή, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τσαυτάρη, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε και που θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή.
Η κ. Σκόνδρα θεωρεί ότι οι αγροτικοί κλάδοι, στο σύνολό τους, μπορούν να δημιουργήσουν βασικό πυλώνα ανάτασης της εθνικής οικονομίας, των τοπικών αγροτικών οικονομιών, αλλά και χιλιάδων οικογενειών που ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομεία, την αλιεία κ.λ.π.
Επιμένει επίσης στην ανασυγκρότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην επάνδρωση των περιφερειακών αγροτικών υπηρεσιών, με γεωτεχνικούς και όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, διότι, αυτές οι υπηρεσίες, είναι εκείνες που θα εφαρμόσουν την όποια αγροτική πολιτική αποφασιστεί.
Ειδικότερα το κείμενο της επίκαιρης προς συζήτηση έχει ως εξής:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
(άρθρα 129 επ. του Κανονισμού της Βουλής)
ΠΡΟΣ ΤOΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΌ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΘΕΜΑ : ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Κύριε Υπουργέ,
Ο αγροτικός τομέας, που συμπεριλαμβάνει τους κομβικούς κλάδους γεωργίας, κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, δασοκομίας και αλιείας, πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, να συντελέσει τα μέγιστα στην τόνωση της εθνικής οικονομίας, να προσφέρει επάρκεια τροφίμων στην πατρίδα μας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να επιτρέψει να ζήσουν αξιοπρεπώς οι ήδη υπάρχουσες αγροτικές οικογένειας, πού ξεπερνούν τις 900 χιλιάδες.
Γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους, ότι επιβάλλεται μια ολοκληρωμένη αγροτική μεταρρύθμιση, η οποία να βασίζεται σε έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί τα δεδομένα αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Αναφέρομαι στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες, στους μικρούς κλήρους, στην έλλειψη οργανωμένων μεταφορικών δικτύων, στην γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, στην έλλειψη κινήτρων για την προσέλκυση νέων αγροτών, την έλλειψη υποδομών και πολλά άλλα, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν βασικές παραμέτρους για την χάραξη εθνικής στρατηγικής. Επίσης, οφείλω να αναδείξω και το μείζον θέμα της στελεχιακής υποβάθμισης των λίγων αγροτικών υπηρεσιών που έχουν εναπομείνει στην Επαρχεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι ο κος. Υπουργός:
Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου σας για μια άμεση και ολοκληρωμένη αγροτική μεταρρύθμιση, και αν ναι, ποιοι είναι οι βασικοί παράμετροι και στόχοι αυτής;
Υπάρχει μελέτη, που να καταγράφει αποτελέσματα αγροτικής μεταρρύθμισης την προσεχή 5ετία, όσον αφορά την αυτάρκεια της χώρας, το εμπορικό ισοζύγιο και την αύξηση του ΑΕΠ;
Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την στελεχιακή αποψίλωση των αγροτικών υπηρεσιών, που αποτελούν αποδεδειγμένα τον μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου του όποιου κεντρικού σχεδιασμού;
Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα του προσωπικού κατά κλάδο του Υπουργείου και πως είναι κατανεμημένο ανά την Επικράτεια;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Ασημίνα Σκόνδρα»