Έντονη η κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού


[Δήλωση του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρου Ταλιαδούρου].

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με την ευκαιρία της έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2009 στη Βουλή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με τον προϋπολογισμό του 2009 δίνεται η καλύτερη δυνατή απάντηση στα προβλήματα που δημιουργεί η πρωτοφανής διεθνής οικονομική κρίση. Στηρίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας και ενισχύεται η απασχόληση. Ενισχύεται το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Συνεχίζεται η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής.

Η απάντηση της Κυβέρνησης στην διεθνή κρίση κινείται σε τρεις άξονες:

  • Στην αντιμετώπιση της ίδιας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας με 28 δις. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε, μέσα στα τρία πρώτα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ψηφίσθηκε από τη Βουλή, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή πιστώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και στηρίζεται η ανάπτυξη και η απασχόληση. Το σχέδιο αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Με την αύξηση του ελάχιστου νομικά εγγυημένου ποσού καταθέσεων από τις 20.000 στις 100.000 ευρώ, παράλληλα με την πολιτική δέσμευση για την εγγύηση όλων των καταθέσεων στην Ελλάδα. Με την προστασία των δανειοληπτών, με το νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή.
  • Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως η ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, η υλοποίηση έργων με Συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, με τα δημόσια έργα με συμβάσεις παραχώρησης, με την υλοποίηση του επενδυτικού νόμου που δίνει ισχυρά κίνητρα για τις επενδύσεις
  • Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στις οικονομικά πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν αναλογικά μεγαλύτερα προβλήματα, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό σειρά δράσεων για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και της απασχόλησης.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού του 2009. Οι πιστώσεις που προβλέπονται για κοινωνικές δαπάνες- όπως χρηματοδοτήσεις επιδομάτων, προγραμμάτων απασχόλησης και της συμμετοχής του κράτους στο ασφαλιστικό σύστημα- είναι αυξημένες κατά 12,9% σε σχέση με το 2008.

Ειδικότερα:

  • Ενεργοποιείται το Ταμείο κατά της Φτώχειας (Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής), για το οποίο προβλέπεται χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ (100 στον προϋπολογισμό του 2008 και άλλα 350 στον προϋπολογισμό του 2009. Ήδη ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του Ταμείου, δράσεις για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο χορηγείται εφάπαξ έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή της χώρας, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους. Χορηγείται έκτακτο επίδομα 500 ευρώ σε δύο δόσεις – η πρώτη τον Ιανουάριο και η δεύτερη τον Ιούνιο 2009 – στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ που έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία, το οποίο έχει συναφθεί πριν από την αρχή του 2009.
  • Επεκτείνεται και στους τρίτεκνους το επίδομα των πολυτέκνων
  • Αυξάνονται κατά 8,7% τα επιδόματα πρόνοιας
  • Αυξάνονται κατά 10,2% οι δαπάνες για τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου
  • Χρηματοδοτείται με 790 εκατ. ευρώ το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο συστήθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος».
Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα στο Κ.Α.Π.Η. Παλαμά για θέματα υγείας
Επόμενο άρθρο Τελικός ποδοσφαίρου Λυκείων Καρδίτσας