Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

«Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφορη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας , τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε.» ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η απάντηση της Ευρώπης στα πολύμορφα προβλήματα των γυναικών ήρθε με την οδηγία 34/2003 με την οποία υποχρεώθηκαν τα κράτη μέλη και η Ελλάδα να νομοθετήσουν για την πρόληψη της κοινωνικής μάστιγας που είναι η βία κατά των γυναικών.

 

Η βία κατά των γυναικών, πολύ σημαντικό μέρος της οποίας είναι η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί μία διαχρονική κοινωνική παθογένεια, η οποία όπως φαίνεται από τα ελλιπή στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς.

 

Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας λειτουργεί Τμήμα Υποστήριξης Γυναικών –θυμάτων βίας και άλλων ευπαθών ομάδων.

 

Το τμήμα, δια των στελεχών του- Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός και Νομικός- πληροφορεί, συμβουλεύει- υποστηρίζει με ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες, παραπέμπει, διαμεσολαβεί, συνηγορεί στις γυναίκες που απευθύνονται σ’ αυτό.

 

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν ως στόχο:

1. την ενημέρωση, στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που κακοποιούνται αναφορικά με:

  • τις τακτικές του δράστη και την προβληματική συμπεριφορά του
  • τις αρνητικές επιπτώσεις της σχέσης στα παιδιά
  • τη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων στην ψυχική της υγεία

2. την πρόληψη ψυχο-κοινωνικών δυσλειτουργιών

3. τη μελέτη των ανθρωπίνων αναγκών και των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοποίηση, καθώς και τον εντοπισμό και την εξάλειψη των κοινωνικών προβλημάτων που επηρεάζουν την κοινωνική λειτουργία των ατόμων

4. την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ανθρώπων που δυσκολεύονται να παραμείνουν ή να γίνουν ανεξάρτητα και αυτάρκη

5. την πληροφόρηση, τη συμβουλευτική και τη ψυχο-κοινωνική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες

6. την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κακοποίησης

7. το σχεδιασμό, υλοποίηση και ανατροφοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής ανάπτυξης και αλληλεγγύης

8. τη συνεργασία με τοπικούς και εθνικούς φορείς με στόχο την πληροφόρηση, την ανταλλαγή εμπειριών και την από κοινού ανάπτυξη δράσεων.

 

Αδίσταχτοι εχθροί της γυναίκας είναι η ντροπή και ο φόβος για τις αντιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να «βγουν» από τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης και να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Η σιωπή λοιπόν αρχίζει να σπάει και είναι καιρός να πάψουμε όλοι να ανεχόμαστε την άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών. «Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ», άλλωστε, όπως σωστά τονίζει η Γενική Γραμματεία για θέματα Ισότητας.

Το τμήμα υποστήριξης γυναικών ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Κέντρου Γυναικών δέχτηκε ως σήμερα 225 περιστατικά γυναικών στις οποίες παρείχε βοήθεια. Το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί βίαιη συμπεριφορά και αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας ανέρχεται στο 30,35% του σύνολο των περιστατικών.

Θέλει κουράγιο και ακόμα περισσότερο θάρρος αρκεί να πιστέψουν πως η ζωή τους  και η ζωή των παιδιών τους μπορεί να γίνει καλύτερη επειδή το θέλουν οι ίδιες. Για το λόγο αυτό ακολουθούν οι μύθοι και οι αλήθειες για την Ενδοοικογενειακή Βία.

            Μύθοι και Αλήθειες για την Ενδοοικογενειακή Βία

Μύθος: Ότι τα θύματα προκαλούν την κακοποίηση τους.

Αλήθεια: Αυτή είναι η πιο συχνή δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι θύτες.

Μύθος: Ότι σε μερικές γυναίκες αρέσει να τις κακοποιούν.

Αλήθεια: Σε κανένα δεν αρέσει να κακοποιείται, αλλά ο φόβος είναι ο κυριότερος λόγος που δεν αντιδρούν.

Μύθος: Ότι η βία μεταξύ συζύγων δεν είναι ποινικό αδίκημα.

Αλήθεια: Η βία είναι ποινικό αδίκημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει και στη φυλακή.

Μύθος: Ότι τα παιδιά δεν επηρεάζονται.

Αλήθεια: Οι επιπτώσεις της βίας (άμεση ή έμμεση) πάνω στα παιδιά είναι πάντοτε τραυματικές.

 

Το τμήμα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή ως 3.30 μμ, τηλέφωνο επικοινωνίας  2441077122.

 

 

Η Πρόεδρος, το ΔΣ και τα Στελέχη

Του ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πάρα πολλοί αγρότες συμμετείχαν στην 1η Γ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. Αγναντερού
Επόμενο άρθρο Κατασχέθηκαν 2.714 φιάλες υγραερίου από Καρδιτσιώτες για παράνομο εμπόριο - Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους