Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στο Δήμο Καρδίτσας


Τη σχετική μελέτη παρέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υποβληθεί από το Δήμο Καρδίτσας προς το Υπουργείο Υγείας για χρηματοδότηση από πόρους του 3ου ΚΠΣ, ενώ θα αποτελέσει έργο- γέφυρα προς ένταξη σε δράσεις και της 4ης Χρηματοδοτικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Τη μελέτη για τη Δημιουργία Δικτύου Ενημέρωσης Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στο Δήμο Καρδίτσας παρέλαβε και ενέκρινε με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας. Η μελέτη θα υποβληθεί από το Δήμο Καρδίτσας προς το Υπουργείο Υγείας για χρηματοδότηση από πόρους του 3ου ΚΠΣ, ενώ θα αποτελέσει έργο- γέφυρα προς ένταξη σε δράσεις και της 4ης Χρηματοδοτικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Η μελέτη

Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στο να διερευνήσει ο Δήμος τις δυνατότητες, δημιουργίας ενός πρότυπου δικτύου Ενημέρωσης και Πρόληψης Υγείας των Πολιτών. Συγκεκριμένα η μελέτη εστιάζει σε ομάδες πολιτών όλων των ηλικιών όπου θα εφαρμοστούν προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής, χρησιμοποιώντας συν τις άλλοις, τις δυνατότητες της ευρυζωνικής τεχνολογίας.

Η μελέτη για τη δημιουργία δικτύου  ενημέρωσης Προληπτικής Ιατρικής αφορά

στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας τόσο των υγιών ομάδων όσο και των πασχόντων και πλημμελώς ελεγχθέντων και ενημερωμένων.

Βασικότερος στόχος του προγράμματος αυτού είναι να επιτευχθεί η άμεση και ταχεία προσέγγιση του πληθυσμού που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα όσον άφορα την ενημέρωση αλλά και τη συχνή λήψη στοιχείων και μετρήσεων. Μέσω των κατ οίκον επισκέψεων από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές θα λαμβάνονται μετρήσεις και στοιχεία, τα οποία κατόπιν θα καταγράφονται και έτσι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα θα ενημερώνονται και για την κλινική τους εικόνα, αλλά και για τυχόν παθήσεις, τις οποίες αγνοούν.  Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται έγκαιρα η πρόληψη   διαφόρων   ασθενειών. Επίσης   με τη   δημιουργία ενός σύγχρονου ευρυζωνικού δικτύου κεντρικά ελεγχόμενου (ήχος, video , κείμενο, φωτογραφία κ.λ.π) οι πολίτες θα λαμβάνουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε ότι αφορά την πρόληψη των ενταγμένων στη μελέτη νοσημάτων.

Υπηρεσίες σε 10.000 δημότες

Αναφορικά με τις υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής που θα παρέχονται στους Δημότες μέσω του προτεινόμενου δικτύου, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μέσω έγκαιρης και συνεχούς ενημέρωσης και προληπτικών περιοδικών εξετάσεων θα είναι στην πιλοτική φάση του έργου περίπου 10.000 άτομα σε χρονικό ορίζοντα 7 ετών. Κάθε χρόνο θα συμμετέχουν περί τα 1.400 άτομα και έτσι σε κάθε μέλος του παραϊατρικού προσωπικού θα αντιστοιχούν περί τα 240 άτομα και σε κάθε γιατρό περί τα 720 άτομα. Μελλοντικά και ανάλογα με την επιτυχία του προγράμματος αναμένεται ο πληθυσμός αυτός να αυξηθεί. Ο πληθυσμός – στόχος των υπηρεσιών ενημέρωσης υγείας αφορά όλες τις ηλικίες, ήτοι παιδιά, ηλικιωμένους και ενήλικες (άντρες και γυναίκες).

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν συνολικά περί τους 30 γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, 15 από την Αθήνα και 15 από την Καρδίτσα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται για κάθε έτος, 45 εκπομπές από studio μετάδοσης και 45 ομιλίες σε επιλεγμένο σημείο στην Καρδίτσα.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να αναδειχθούν νοσήματα που είτε αγνοούνται, είτε είναι γνωστά, αλλά δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Αυτό θα επιδιωχθεί, μέσω της δημιουργίας και της λειτουργίας ενός σύγχρονου κέντρου Προληπτικής Ιατρικής που θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της ευρυζωνικότητας και θα είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο θα συλλέγει και θα αξιολογεί όλα τα στοιχεία της μελέτης.

Πρωταρχικός στόχος του δικτύου, είναι να αποτελέσει ένα πρακτικό και προσβάσιμο από τους πολίτες μέσο βελτίωσης της υγείας, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι μετρήσιμα και επωφελή για όλους τους εμπλεκόμενους δημότες. Η χρήση της  ευρυζωνικότητας στον τομέα της προληπτικής ιατρικής στην  Ευρώπη  έχει να  επιδείξει  σημαντικά αποτελέσματα   και   οφέλη   για   τους   πολίτες   που   συμμετείχαν   σε   αντίστοιχα προγράμματα, αλλά για την Ελλάδα, αποτελεί μία καινοτομία καθώς το προτεινόμενο δίκτυο θα είναι το πρώτο που θα έχει αντίστοιχες τεχνολογικές εφαρμογές. Η ευρυζωνικότητα φέρνει τον πολίτη πιο κοντά στις εξελίξεις της ιατρικής, τον κάνει ενεργό συμμέτοχο και κοινωνό των στόχων και αποτελεσμάτων του δικτύου,  ενώ του δίνει τη  δυνατότητα άμεσης και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασης στην ενημέρωση υγείας και προληπτικής ιατρικής.

Αντικείμενα που θα απασχολήσουν την ενεργή ενημέρωση του πληθυσμού θα είναι ενδεικτικά, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η λιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, οι θυρεοειδοπάθειες, η κατάθλιψη, η άνοια, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, και του στομάχου (ΓΟΠ), η οστεοπόρωση, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, κλπ.

Στόχος της Ομάδας Εργασίας του δικτύου προληπτικής ιατρικής, η οποία θα πλαισιωθεί από στελέχη εξειδικευμένης εταιρείας στη δημόσια διοίκηση, θα είναι να δημιουργήσει μια ευρυζωνική πλατφόρμα ενημέρωσης κεντρικά ελεγχόμενη, η οποία θα παρέχει αδιάλειπτη πληροφόρηση τόσο σε επιλεγμένα σημεία μαζικής συγκέντρωσης (ΚΑΠΗ, Δημαρχιακό Μέγαρο Καρδίτσας, σχολεία κ.λπ.) όσο και σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού/δημοτών (κάνοντας χρήση ευρυζωνικών υποδομών που θα τους παρέχονται από το πρόγραμμα)

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί λόγω επιμερισμού σε πολλούς χρήστες το κατά  κεφαλήν  κόστος  του  δικτύου  αλλά  και το  κόστος  της  παραγωγής  των

ενημερωτικών προγραμμάτων σε πολλούς δυνητικούς χρήστες και να αυξηθεί σημαντικά ο ωφελούμενος πληθυσμός.

Η Μελέτη ύστερα από ενδελεχή έρευνα αγοράς προτείνει τη δομή πολυμεσικής ευρυζωνικής διαδραστικής επικοινωνίας, καθώς και Οργανόγραμμα Στελέχωσης του Δικτύου Προληπτικής Ιατρικής από εξειδικευμένους επιστήμονες Ιατρούς, managers και Δημοσιολόγους με γνώση των δομών δημόσιας διοίκησης για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος.

Η Ομάδα Εργασίας σε συνεργασία με την εταιρεία που θα παρέχει Συμβουλευτικές Υπηρεσίες θα εξετάσει υφιστάμενες εναλλακτικές τεχνολογίες τηλεματικής για την ορθή διαστασιολόγηση και κοστολόγηση του έργου το οποίο θα προταθεί να ενταχθεί στο 3° ΚΠΣ, ενώ θα αποτελέσει έργο-γέφυρα προς ένταξη σε δράσεις και της 4ης Χρηματοδοτικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Η Μεθοδολογία του Δικτύου αφορά τόσο στην προσέγγιση ομάδων πληθυσμού προς ενημέρωση (διαλέξεις, παρουσιάσεις ερευνών, κ.λπ.), όσο και προς εξέταση (κανόνες Προληπτικής Ιατρικής, ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις καθώς και εργαστηριακός έλεγχος). Στα πλαίσια της Προληπτικής Ιατρικής, σκοπός του δικτύου θα είναι η ανεύρεση και ανάδειξη παθήσεων που βρίσκονται σε λανθάνουσα ή μη κατάσταση, ώστε να προκύψει σαφές όφελος τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Προηγούμενο άρθρο Γραφείο Υποδοχής Κοινού & Δημοτική Αστυνομία
Επόμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας