ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΔΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ


Σε αλλαγή των εδρών σε 14 εκλογικές περιφέρειες οδηγεί η απογραφή του 2011, σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που στάλθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κερδισμένες βγαίνουν οι περιφέρειες Β’ Αθηνών, Β’ Θεσσαλονίκης, Αττικής, Μαγνησίας, Κυκλάδων και η Περιφέρεια Θεσπρωτίας, που παύει να είναι μονοεδρική και γίνεται εκ νέου διεδρική όπως ήταν πριν την προηγούμενη απογραφή του 2001. Αντιθέτως, λιγότερους βουλευτές θα εκλέγουν πλέον οι περιφέρειες Α’ Αθηνών, Σερρών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας και Βοιωτίας.

Στις υπόλοιπες 42 εκλογικές περιφέρειες της χώρας δεν επέρχεται καμία μεταβολή εδρών. Μεταξύ των μεγάλων περιφερειών, στο Λεκανοπέδιο σημαντικές απώλειες τριών εδρών έχει η Α’ Αθηνών σε αντίθεση με τη Β’ Αθηνών, που συνεχίζει να γιγαντώνεται – από 38 έδρες βάσει της απογραφής του 1991 έφτασε τις 42 μετά την απογραφή του 2001 και τώρα διαθέτει 44 – και το Υπόλοιπο που και αυτή τη φορά ενισχύεται με τρεις έδρες, από 9 με την απογραφή του 1991 έφτασε σήμερα στις 15. Ιδιο αριθμό εδρών εξακολουθούν να έχουν οι Α’ και Β’ Πειραιώς. Σταθερή παραμένει η Α’ Θεσσαλονίκης και δύο έδρες κερδίζει η Β’ Θεσσαλονίκης.

Η τεράστια καθυστέρηση στην ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011 είχε προκαλέσει πριν τις πρόσφατες εκλογές έντονες αντιδράσεις, καθώς εάν είχαν ανακοινωθεί και είχε εκδοθεί το προβλεπόμενο προεδρικό διάταγμα, η εκπροσώπηση των κομμάτων ανά περιφέρεια θα ήταν διαφορετική. Δεν θα άλλαζε ο συνολικός αριθμός εδρών που συγκέντρωσε κάθε κόμμα, αλλά η κατανομή τους στις περιφέρειες.

Για το θέμα υπήρξε μάλιστα μετά τις εκλογές και προσφυγή στο Εκλογοδικείο από υποψηφίους που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν, αλλά απορρίφθηκε.

Εάν ίσχυε, συνεπώς, η νέα κατανομή εδρών κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, θα έφερνε ανατροπές σε 7 έδρες για τη ΝΔ. Θα έχανε, ειδικότερα, από δύο έδρες στην Α’ Αθηνών και τη Βοιωτία και από μία σε Λακωνία, Καρδίτσα και Ηλεία, τις οποίες θα κέρδιζε μεταξύ άλλων στη Β’ Αθηνών (μία έδρα), στις Κυκλάδες (δύο), στη Μαγνησία (μία), στα Τρίκαλα (μία) και στα Ιωάννινα (μία). Το ΠΑΣΟΚ θα έχανε από μία έδρα στις Κυκλάδες και τα Ιωάννινα και θα κέρδιζε μία έδρα στη Β’ Θεσσαλονίκης και μία στη Βοιωτία. Οι καραμπόλες των εδρών θα οδηγούσαν σε τέσσερις διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ θα είχε αλλαγή σε μία έδρα χάνοντας τα Τρίκαλα και κερδίζοντας μία ακόμα στην Β’ Αθηνών, ενώ από μία μετακίνηση έδρας θα είχαν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Χρυσή Αυγή.

Αλλαγή κατανομής

Με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών δεν θα άλλαζε ο συνολικός αριθμός εδρών που συγκέντρωσε κάθε κόμμα, αλλά η κατανομή τους στις περιφέρειες.

ΤΑ ΝΕΑ (Νικολέττα Μουτούση)

 

Προηγούμενο άρθρο Μίλησε στο τέλος
Επόμενο άρθρο 1η Συμμετοχή του Δ. Σοφάδων στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia»