Μήνυμα Σκόνδρα για την επέτειο του πολυτεχνείου


 

Το τρίπτυχο «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μετά από 39 χρόνια ακούγεται επίκαιρο.

Ενώνει  και πάλι τους Έλληνες, επιδιώκοντας  εθνική ανεξαρτησία,  αξιοπιστία της Χώρας, την χαμένη αξιοπρέπεια, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη και πάνω απ΄όλα ελπίδα στη ζωή και στο μέλλον.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια και η ριζική αλλαγή, προς το χειρότερο, της ζωής μας, επανέφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη για διεκδίκηση του συλλογικού, κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν κοινοί οι στόχοι των Ελλήνων, κοινές οι αξίες και τα οράματα, κοινές οι ανησυχίες, οι αγωνίες και τα προβλήματα.

Αυτό ήταν και το βασικό χαρακτηριστικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου .

Παραμέρισαν και τότε τις πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις και συστρατεύτηκαν όλοι,  συνοψίζοντας τα πάντα σε τρεις λέξεις.

Έτσι και σήμερα, τρία κόμματα με διαφορετικές καταβολές, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, παραμέρισαν ότι τους χώριζε και ενώθηκαν υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με σύνθημα το τρίπτυχο ανάκαμψη, ανάπτυξη, αναγέννηση της Ελλάδας.

Έπος της νέας γενιάς, χαρακτηρίστηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, μιας γενιάς που την τιμούμε και κρατάμε μόνο τα διδάγματα και τις θετικές μνήμες.

Παραβλέπουμε αυτούς για τους οποίους υπάρχει διάχυτη η άποψη, ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους και ότι εξαργύρωσαν τον αγώνα τους με δόξα, χρήμα και εξουσία.

Τους ανθρώπους αυτής της γενιάς, που ακόμη και σήμερα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας και φέρουν ευθύνες για τις προσδοκίες που διαψεύστηκαν, για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, για το χαμόγελο που έσβησε.

Εμείς τιμούμε τους πατριώτες, αυτούς που συνέβαλαν στην εδραίωση της Δημοκρατίας, τους πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης κι απ΄αυτούς πήραμε τη σκυτάλη.

Αφήνοντας κατά μέρος τις ψευδαισθήσεις, τη μοιρολατρία και το φόβο, πιάνουμε το νήμα από κει που το άφησαν οι αγνοί αγωνιστές του πολυτεχνείου και συνεχίζουμε, για να βγούμε από το βαθύ σκοτάδι της εθνικής κατάθλιψης.

Με σημαιοφόρους τη  σημερινή νέα γενιά,  παραμερίζουμε την απελπισία και ενωνόμαστε  με εκείνους, που ξεκίνησαν την νέα μεταπολίτευση.

Με κείνους που οραματίζονται μια πατρίδα ανεξάρτητη χωρίς μνημόνιο, χωρίς επιτήρηση, χωρίς έξωθεν εντολές, με το λαό κυρίαρχο στο τόπο του.

Έχουμε χρέος να δραστηριοποιηθούμε και να συμμετέχουμε στην προσπάθεια εκείνων που εγγυώνται την ελπίδα, την προοπτική, την αισιοδοξία, την περήφανη Ελλάδα.

Να αγωνιστούμε για τη γενιά του σήμερα και του αύριο στη μνήμη της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Έχει καταγραφεί εξάλλου ότι οι κοινωνικοί αγώνες δεν σταματούν ποτέ, έχουν συνέχεια και  όποιος συμμετέχει δεν έχει καιρό να απελπιστεί.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το Αρχαιολογικό - Πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στο Δ. Καρδίτσας που συνεχίζουν την κατάληψη
Επόμενο άρθρο Κ. Τσιάρας: «Το οικονομικό συμμάζεμα είναι πια επιτακτική ανάγκη»