Στόχος η ενίσχυση της τοπικής αγοράς


Τοποθέτηση του Δημάρχου Καρδίτσας για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ελεγχόμενη στάθμευση τόνισε τα εξής:

« Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που πρόκειται να εφαρμόσουμε, δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και στοχεύει αποκλειστικά στη διασφάλιση της στάθμευσης των οχημάτων των κατοίκων της πόλης στις προσδιορισμένες θέσεις και την εναλλαγή των αυτοκινήτων στις θέσεις αυτές, προκειμένου να αποτραπεί η πολύωρη στάθμευση, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του ποδηλάτου, την ενθάρρυνση της πρόσβασης στο κέντρο με τα πόδια και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της πόλης.

Μια πόλη που η προηγούμενη δημοτική αρχή εγκατέλειψε παντελώς αφήνοντας στο έλεος της κακής κυκλοφοριακής λειτουργίας τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες και το μόνο που έκανε ήταν όχι μόνον να μην εφαρμόσει τη μελέτη που ανέθεσε, αλλά και να την αφήσει απλήρωτη.

Μοναδικός στόχος του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι η καλύτερη

κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης και κυρίως η ενίσχυση της αγοράς της Καρδίτσας, καθώς θα εμπεδωθεί στους πολίτες ότι θα βρουν χώρο να σταθμεύσουν, ώστε να μην στραφούν για τις αγορές τους σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια αναγκαία παρέμβαση που με τη βοήθεια όλων θα πετύχει και θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επισκεπτών και των καταναλωτών στο εμπορικό της κέντρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης εφαρμόζεται και στη Λάρισα και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και οι επαγγελματίες είναι ικανοποιημένοι.

Η σκοπιμότητα και η χρησιμότητα του μέτρου έχει άλλωστε  γίνει αντιληπτή από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας που κατανοεί ότι η εφαρμογή του θα είναι προς το συμφέρον του, όπως διαπίστωσα και από τις επαφές που είχα πρόσφατα με τις Διοικήσεις του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου.

Τα μέτρα παίρνονται  μετά από διάλογο με τους φορείς, με συναίνεση, και με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου και είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε την ελεγχόμενη στάθμευση και να τη βελτιώνουμε συνεχώς, όπου χρειάζεται για την καλύτερη λειτουργία και μετά από διάλογο για το καλό της πόλης.

Η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, θα μπορέσει αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σήμερα στην κυκλοφορία στο κέντρο της Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

  • Την ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης.
  • Την εκτεταμένη παράνομη στάθμευση σε θέσεις που εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία.
  • Την ταλαιπωρία των οδηγών και τη δημιουργία κυκλοφοριακού φόρτου.
  • Το δυσμενές κυκλοφοριακό περιβάλλον για πεζούς, ποδηλάτες και βέβαια, τα άτομα με αναπηρία.

Μέσω της εφαρμογής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την κυκλοφορία στην πόλη:

  • Η αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας του οδικού δικτύου.
  • Η σημαντική μείωση του χρόνου για την εξεύρεση θέσης στάθμευσης.
  • Η μείωση της άσκοπης χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις θέσεις που δημιουργούνται στη ζώνη της ελεγχόμενης στάθμευσης, οριοθετούνται ειδικές θέσεις για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, για τις δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες, αλλά και για τα δίκυκλα οχήματα. Επίσης, δίνεται προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους στην περιοχή παρέμβασης, ώστε να μπορούν να σταθμεύουν τα οχήματά τους.

Επίσης, θα προβλέπεται ειδικό ωράριο λειτουργίας του συστήματος, καθώς και καθορισμένες ώρες για την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα ξεκινήσει σταδιακά, σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, την εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Καρδίτσα.»

Προηγούμενο άρθρο Kάρτες στάθμευσης για επαγγελματίες & κατοίκους του κέντρου
Επόμενο άρθρο Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο στο Ριζοβούνι