Σπ. Ταλιαδούρος: «Η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ Οδοντικής Τεχνολογίας να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ίδρυσης οδοντοτεχνικού εργαστηρίου»


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, ζητά την έκδοση νεοτέρας εγκυκλίου όπου μόνο ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη δηλαδή ο κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ να δικαιούται να ιδρύει και να λειτουργεί οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

 

Ειδικότερα η Ερώτηση του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

 

«Στην με αριθμ. πρωτ. Υ3β/Γ.Π./οικ.130 Εγκύκλιο του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3919/2011 (ΦΕΚ Α’ 32), με στόχο την ομοιόμορφη αντιμετώπιση, εκ μέρους της πολιτείας, της διαδικασίας λειτουργίας Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσον αφορά στα οδοντοτεχνικά εργαστήρια και τις καταργούμενες διατάξεις του ν.1666/86 δίνεται η διευκρίνιση ότι πλέον δεν είναι απαραίτητο δικαιολογητικό η κατοχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη προκειμένου κάποιος να ιδρύσει και να λειτουργήσει οδοντοτεχνικό εργαστήριο, αρκεί να απασχολεί επιστημονικά υπεύθυνο οδοντοτεχνίτη.

 

Σύμφωνα με το αρθρ.2 του ν.1666/86 (όπως τροποποιήθηκε με το αρθρ.24 του ν.3868/2010 και συμπληρώθηκε με το αρθρ.37 του ν.4058/2012) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη αποκτούν οι πτυχιούχοι ΤΕΙ ειδικότητας Οδοντικής Τεχνολογίας (πρώην οδοντοτεχνική ΤΕΙ) της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ και οι απόφοιτοι Β/βάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ειδικότητας βοηθού οδοντοτεχνίτη, μετά από πρακτική άσκηση και εξετάσεις.

Με το τρόπο αυτό καταστρατηγείται όλη η νομοθεσία περί ΑΕΙ (Ν.1404/83 Ν.2916/2001,Ν.3549/2007, Ν.4009/2011) αλλά και η νομοθεσία περί Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων ( ΕΟΚ 42/93, ΦΕΚ 2198/2009, ΕΟΦ. Περί φαρμάκων).

 

Επίσης δε γίνεται διακριτή η ουσιαστική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των πτυχιούχων ΑΕΙ Οδοντικής Τεχνολογίας (οδοντοτεχνίτες ΤΕΙ), που σύμφωνα με το ΦΕΚ 463΄Β/13-4-2006 έχουν εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, διαθέτουν πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ν.2916/2001) και κατατάσσονται στο επίπεδο 6 στα επαγγελματικά προσόντα και των πτυχιούχων βοηθών οδοντοτεχνιτών Β/βάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΛ,ΤΕΣ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ) που ως απόφοιτοι Τεχνικών Λυκείων-Σχολών έχουν τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση (αρθρ.6 παρ.3 του ν.1566/85) κάνουν πρακτική άσκηση ως βοηθοί οδοντοτεχνίτες και όχι στο επάγγελμα του οδοντοτεχνίτη, και κατατάσσονται στο επίπεδο 2 ή 3 (ν.2009/1992) στα επαγγελματικά προσόντα.

 

Επιπλέον, η ρύθμιση αυτή αποτελεί υποβάθμιση της επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης των πτυχιούχων ΑΕΙ Οδοντικής Τεχνολογίας και παράφορη αδικία εις βάρος του κλάδου αφού σε όλα τα άλλα επαγγέλματα υγείας και μη (νοσηλευτές, αισθητικοί, οπτικοί, φυσικοθεραπευτές, επόπτες υγείας, λογοθεραπευτές, μαίες, βρεφονηπιαγωγοί, τεχνολόγοι μηχανικοί κ.α) δεν εξισώνονται οι πτυχιούχοι ΑΕΙ με τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεται σε προβεί σε έκδοση νεοτέρας εγκυκλίου όπου στο συγκεκριμένο εδάφιο να υπάρξει διόρθωση και αντί του αναγραφόμενου «να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη.» να αναγραφεί «να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (Οδοντοτεχνίτη ΤΕΙ).»;»

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική ημερίδα στα Καλύβια Πεζούλας για τις «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες»
Επόμενο άρθρο Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ βρέθηκε κοντά στους εργαζομένους του υπό κατάληψη δημαρχείου Καρδίτσας