Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και στους μαθητές οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους μέσω της βίας, καλείται να διαχειριστεί το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Καρδίτσας, στο οποίο οι αιτήσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάποια ανοιχτή ομάδα δράσης για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, έχουν αυξηθεί κατά 50%. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Π.Κ.Π. κ. Ευάγγελος Λέμμας και η Διευθύντρια της δομής κ. Βούλα Αλογάριαστου, στα πλαίσια της Τοπικής Εβδομάδας Πρόληψης που έχει ξεκινήσει. Όπως είπε η κ. Αλογάριαστου, φέτος οι δράσεις που θα υλοποιηθούν θα είναι διαφορετικές από τις άλλες χρονιές λόγω της υποχρηματοδότησης της Π.Κ.Π. από το Υπ. Εσωτερικών, ενώ αναφέρθηκε και στο περιοδικό «ΚΟΧΛΙΑΣ» το οποίο πλέον θα εκδίδεται ηλεκτρονικά.
Η κ. Αλογάριαστου
«Η Τοπική Εβδομάδα Πρόληψης, όταν εντάχθηκε στον σχεδιασμό της «Πρότασης Κοινωνικής παρέμβασης», είχε σαν στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση – κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας όσο και τη διάχυση των δράσεων. Δυστυχώς τα οικονομικά προβλήματα του Κέντρου Πρόληψης, δεν έκαναν εφικτή την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης τα τελευταία 2 χρόνια. Η συνεχής υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από την κεντρική εξουσία είναι γνωστή με τις οφειλές, κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Κέντρο Πρόληψης ν. Καρδίτσας να φτάνουν περίπου τις 200.000 euro.
Έτσι λοιπόν, φέτος αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο την Τοπική Εβδομάδα Πρόληψης. Λόγω έλλειψης πόρων, δεν θα διανείμουμε έντυπο υλικό, αλλά οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο επιστημονικό κομμάτι, με κλειστά εργαστήρια, που θα υλοποιηθούν από τα επιστημονικά στελέχη και τα οποία θα αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη παρακολουθήσει κάποια εκπαίδευση του Κέντρου Πρόληψης.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:
– (1 ) Εργαστήρι για γονείς με θέμα «Βιωματικά προσωπικής ανάπτυξης»
– ( 1 ) Εργαστήρι για δασκάλους με θέμα « Βασικές αρχές ομάδας»
– ( 2 ) Εργαστήρια για εφήβους με θέμα: «Βιωματικά ομαδικότητας»
Παράλληλα η «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης» προχωράει στην επανέκδοση του περιοδικού «Κοχλίας» σε ηλεκτρονική αυτή τη φορά μορφή
(τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2005). Με την επανεμφάνιση του περιοδικού, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο τέλη Νοεμβρίου, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα μέσο έγκυρης ενημέρωσης πάνω σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αλλά και να κάνουμε γνωστό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το σημαντικότατο κοινωνικό έργο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης .
Σε ότι αφορά το περιοδικό «Κοχλίας», παρόλο που τα επιστημονικά στελέχη έχουμε αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο για το περιεχόμενό του, η έκδοσή του θα ήταν απλά μια θεωρία, αν δεν αναλάμβανε δωρεάν τη μακέτα, το στήσιμο του περιοδικού μας, ένας συμπολίτης μας επαγγελματίας, άνθρωπος με πραγματική ευαισθησία, ο οποίος θεωρεί ότι επιτελούμε σημαντικό κοινωνικό έργο και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Παράλληλα, πέρα από την υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων, λόγω της έντονης κοινωνικής κρίσης , έχουν αυξηθεί κατά 50% τα αιτήματα που δέχεται το Κέντρο Πρόληψης για παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τα οποία αιτήματα, προσπαθούμε να τα καλύψουμε στο μέτρο του δυνατού.
Συγχρόνως συντάσσουμε το νέο διετές πρόγραμμα, προκειμένου να εγκριθεί από τον ΟΚΑΝΑ. Τέλη Νοεμβρίου λήγει η προηγούμενη προγραμματική σύμβαση και βασικό μας μέλημα είναι το καινούργιο πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στη νέα κοινωνική πραγματικότητα, γιατί αυτό που βιώνουμε εμείς ως εργαζόμενοι της συγκεκριμένης δομής είναι ότι οι συνάνθρωποί μας σήμερα, έχουν περισσότερο ίσως από ποτέ, την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης προκειμένου να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που βιώνουν.
Αυτή η ανάγκη να ακουμπήσουν κάπου, φαίνεται από τη συγκινητική στήριξη των χιλιάδων απλών πολιτών ,που εκφράζεται: με τη συμμετοχή τους στις ομάδες μας, ( είτε ως γονείς, είτε ως νηπιαγωγοί , ως δάσκαλοι, ως καθηγητές, , είτε ως έφηβοι – μαθητές, είτε ως εργαζόμενοι σε άλλους χώρους) , με την αγωνία τους για το μέλλον της δομής, με τη βοήθειά τους όπου και όπως μπορούν.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς πραγματικά οφείλουμε όλοι μας, απ’ όποια θέση κι αν κατέχουμε, να κοιτάμε το διπλανό μας και να προσφέρουμε την βοήθειά μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Στην προκειμένη περίπτωση, το Κέντρο Πρόληψης με το να συνεχίσει να προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως άλλωστε το κάνει ανελλιπώς στα 16 χρόνια της λειτουργίας του και οι τοπικοί φορείς με το να το στηρίξουν, ώστε να μην υπάρξει κάποια στιγμή ο κίνδυνος να στερηθούν οι συμπολίτες μας τη δυνατότητα πρόσβασης σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υγείας».
Ο κ. Λέμμας
«Η «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης» θεωρεί σημαντικό κομμάτι της δουλειάς της, την ενημέρωση / ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού γύρω από θέματα πρόληψης. Στα πλαίσια αυτά, περιλαμβάνει στις δράσεις της, την υλοποίηση της Τοπικής Εβδομάδας Πρόληψης, μέσα από την οποία στοχεύει να πληροφορήσει την τοπική κοινωνία: α] για τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται και β] για την δυνατότητα που έχουν οι συμπολίτες μας, να συμμετέχουν μέσα από το ρόλο τους ΔΩΡΕΑΝ σε αυτές τις δράσεις.
Δυστυχώς, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, και τη συνεχούς υποχρηματοδότησης , η Τ.Ε.Π δεν κατάφερε να υλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Ωστόσο φέτος οι εργαζόμενοι, παρά την άσχημη οικονομική συγκυρία ( κι αυτό είναι πραγματικά προς τιμή τους ), βρήκαν τρόπους να υλοποιήσουν την Τοπική Εβδομάδα Πρόληψης και όχι μόνο αυτό. Κατάφεραν και θα επανακυκλοφορήσουν μετά από 7 χρόνια, το περιοδικό «ΚΟΧΛΙΑΣ» σε ηλεκτρονική αυτή τη φορά μορφή.
Παράλληλα πραγματοποιούν συστηματικές παρεμβάσεις που αφορούν γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, έφηβους μαθητές εντός σχολικού πλαισίου ενώ ταυτόχρονα εργάζονται και για τη συγγραφή του νέου διετούς προγράμματος δράσεων προκειμένου να εγκριθεί από τον ΟΚΑΝΑ.
Γι’ αυτά όμως θα σας μιλήσει πιο συγκεκριμένα η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου, η κα. Αλογάριαστου.
Εγώ κλείνω λέγοντας ότι σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, η ανάγκη στήριξης δομών που προσφέρουν καθαρά υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως είναι η «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης» γίνεται ακόμη πιο έντονη, καθώς είναι ίσως από τις μοναδικές δομές στο νομό μας που απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό επιτελώντας ένα τεράστιο κοινωνικό έργο»