1-7 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού


Eίναι καιρός για δράση μετά από 10 χρόνια διεθνή στρατηγική και 20 χρόνια διεθνή εβδομάδα μητρικού θηλασμού.Σε αυτά τα 20 χρόνια πολλά έχουν συμβεί.Είναι καιρός να γιορτάσουμε καθώς και να κοιτάξουμε πίσω,να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί και γιατί.Στην συνέχεια πρέπει να σχεδιάσουμε και να υποστηρίξουμε όλες τις γυναίκες ώστε να είναι ικανές να θρέψουν και να φροντίσουν ιδανικά τα βρέφη και τα παιδιά τους.

Γιατί πρέπει να <<γιορτάζεται>> το αναφαίρετο δικαίωμα των νεογνών να θηλάσουν ,τη στιγμή που τα μωρά γεννιούνται με την έμφυτη ικανότητα να βρίσκουν το στήθος της μητέρας τους και να προσκολλώνται σ΄αυτό;Η απάντηση είναι απλή.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF υπάρχει μία σημαντική μείωση του ποσοστού των γυναικών που θηλάζουν, με αποτέλεσμα πάνω από 1,5 εκατομμύρια μωρά να πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν είχαν θηλάσει.

Στην Ελλάδα από έρευνες που έχουν γίνει εκτιμάται ότι κάτω από το 5% των Ελληνίδων θηλάζουν αποκλειστικά το μωρό τους τους πρώτους 6 μήνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, ωστόσο προτείνουν πως όλα τα παιδιά πρέπει να θρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα από την γέννησή τους ως τον 6ο μήνα, και να συνεχιστεί ο μητρικός θηλασμός μαζί με συμπληρωματική τροφή μέχρι και τον 2ο χρόνο.Εαν συνέβαινε αυτό,το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 χρόνων,θα μειώνονταν κατά 13-20% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενδεικτικά τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι τα εξής:

Για το μωρό:

  • Προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερολογικού συστήματος.
  • Προστασία από τις ιώσεις, τις αλλεργίες, την αναιμία, τις ωτίτιδες, τους κωλικούς, τις ουρολοιμώξεις.
  • Προφυλάσσει από τον κίνδυνο του νεανικού διαβήτη και του παιδικού καρκίνου.
  • Βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και των οστών του προσώπου.
  • Αναπτύσσει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
  • Προσφέρει ψυχική ολοκλήρωση στο νεογνό.

Για την μητέρα:

  • Προσφέρει στην μητέρα μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.
  • Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.
  • Προστατεύει από την οστεοπόρωση,τις ουρολοιμώξεις.
  • Προάγει την ψυχική υγεία της μητέρας κυρίως κατά την περίοδο της λοχείας.
  • Ευκολότερη απώλεια βάρους που αποκτήθηκε στην εγκυμοσύνη.
Ευκολία στην σίτιση του παιδιού.
  • Οικονομία στον προϋπολογισμό της οικογένειας.

 

Για τη Δημόσια Υγεία:

  • Μείωση της νοσηρότητας καθώς τα παιδιά που θηλάζουν είναι πιο γερά
  • Μείωση των εξόδων σχετικά με τη φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας των καλύτερων επιπέδων υγείας αυτών των παιδιών.

Οι γυναίκες χρειάζονται πρώτα-πρώτα την στήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, των επαγγελματιών του χώρου υγείας [γενικών οικογενειακών γιατρών, γυναικολόγων, παιδιάτρων, μαιών], των εργοδοτών τους και γενικά της ευρύτερης κοινότητας. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει την ενθάρρυνση, την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση, την σωστή φροντίδα κατά την γέννηση, την παροχή συμβουλών, καθησυχασμού και έμπρακτης βοήθειας.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας τρόπος για να προστατεύσουμε την υγεία της μητέρας και του μωρού. Η υγεία των οποίων αφορά όλους μας είτε είμαστε γονείς, εν δυνάμει μέλλουσες μητέρες, παππούδες, γιαγιάδες. Αφορά λοιπόν το σύνολο της κοινωνίας, γιατί πολύ απλά το σύνολο της κοινωνίας μας είναι τα παιδιά και μάλιστα τα ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ. «Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα δώρο αγάπης που διαρκεί μια ζωή,μια επένδυση για όλη την οικογένεια,δικαίωμα κάθε μωρού,προνόμιο κάθε μητέρας»

 

 

Μαιευτικό τμήμα Κ.Υ.Παλαμά

Παπατριανταφύλλου Βάγια

Πράττου Χρυσούλα

Τρουβά Θεόνη

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του νέου διευθυντή της ΑΤΕ στο Δημαρχείο
Επόμενο άρθρο Γ. Κουτσογιάννης: "Το μεγαλείο της υποκρισίας"