Σε απάντηση Ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της μερικής εκτροπής του ρου του Αχελώου ενόψει και της νέας απόφασης, που για μία ακόμη φορά το ΣτΕ καλείται να λάβει επί του Εθνικού και Περιβαλλοντικά πολλαπλού σκοπού του προαναφερομένου έργου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών δηλώνει ότι η τύχη του έργου θα κριθεί από ερμηνεία της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικότερα, η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών έχει ως εξής:
«Σε απάντηση της 2223/27.09.12 σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κύριο Βουλευτή, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, τα εξής:
Με την υπ’ αριθ. 141/2010 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, διατάχθηκε «η άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν στην κατασκευή του έργου της μερικής εκτροπής του άνω ρου του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία, καθώς και η αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το εγχείρημα της εκτροπής.»
Η απόφαση αυτή δημιούργησε μια σειρά τεχνικών προβλημάτων σε θέματα ασφάλειας και αποτροπής κινδύνου στα ήδη εκτελεσμένα έργα, λόγω της απότομης διακοπής των εργασιών.
Συστάθηκαν από το Υπουργείο ομάδες εμπειρογνωμόνων που μετά από διερεύνηση του θέματος, συνέταξαν εκθέσεις στις οποίες πρότειναν παρεμβάσεις στα ήδη εκτελεσθέντα έργα, για τη διασφάλισή τους από το ενδεχόμενο αστοχίας και καταστροφής τους.
Σ’ αυτές τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης στηρίχθηκαν οι αιτήσεις του Υπουργού Υ.ΜΕ.ΔΙ. που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και με τις οποίες ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης αναστολής των εργασιών για τη σήραγγα εκτροπής Αχελώου προς Θεσσαλία και για το φράγμα Συκιάς.
Η αίτηση για τη σήραγγα κατατέθηκε στις 11.10.2010, ενώ για το φράγμα στις 11.04.2011.
Σε συνέχεια της πρώτης αιτήσεως, εκδόθηκε στις 18.4.2011 η υπ’ αριθμ 268/2011 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία επιτρέπει τη λήψη προσωρινών μέτρων στη σήραγγα, καθώς επίσης και τη λήψη κατά περίπτωση παρόμοιων μέτρων στο μέλλον, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι πρόκειται για προσωρινά υποστηρικτικά μέτρα.
Για τη δεύτερη αίτηση δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση από το ΣτΕ.
Μετά την προαναφερθείσα απόφαση δημοπρατήθηκε στις 9.08.2011 η εργολαβία: «Επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας εκτροπής Αχελώου προς Θεσσαλία», προϋπολογισμού 14.500.000 ευρώ που έχει σαν αντικείμενο την κατασκευή των έργων προσωρινής υποστήριξης της διανοιγμένης σήραγγας εκτροπής Αχελώου στο ανεπένδυτο τμήμα αυτής, μήκους 12 χλμ. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 1.12.2011.
Εν τω μεταξύ το ΣτΕ με την υπ’ αριθ.3053/2009 απόφασή του, απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 14 προδικαστικά ερωτήματα, ώστε μετά να αποφανθεί οριστικά για το συνολικό έργο της μεταφοράς υδάτων του ποταμού Αχελώου. Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην προκήρυξη των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων των διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο 3199/2003 «Προστασία και διαχείριση των υδάτων_ Εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000».
Στις 13.10.2011 η Γενική Εισαγγελέας, Juliane Kokott, εξέδωσε τις προτάσεις της, για τα δεκατέσσερα (14) προδικαστικά ερωτήματα που παρέπεμψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ερμηνεία των οδηγιών 2000/60 για τα ύδατα, 85/337 για την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, 2001/42 για την Στρατηγική Εκτίμηση Επιπτώσεων, 92/43 για τους Οικότοπους και 79/409 για τα Πτηνά.
Τις προτάσεις αυτές υιοθέτησε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την από 11 Σεπτεμβρίου 2012 απόφαση του.
Οριστικά η τύχη του έργου θα κριθεί από ερμηνεία της απόφασης του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΣτΕ.»