Αγαπητοί σύνεδροι και εισηγητές , οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Λαϊκός πολιτισμός και Εκπαίδευση» , ολοκληρώθηκαν με επιτυχία .
Οι εισηγητές με τις εισηγήσεις τους προσπάθησαν και κατάφεραν να διερευνήσουν με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο τις πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές του Λαϊκού πολιτισμοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης .
Οι εισηγήσεις αυτού του Συνεδρίου είναι ανεκτίμητο υλικό για τους εκπαιδευτικούς και τους ερευνητές , γι’ αυτό και ο επόμενος στόχος μας είναι η έκδοση των πρακτικών , όπως έγινε και με τα τρία προηγούμενα συνέδρια που πραγματοποιήσαμε .
Εμείς που στελεχώνουμε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» είμαστε χαρούμενοι , που για τέταρτη φορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στήριξε τις προσπάθειές μας και μας έκανε την τιμή να συνδιοργανώσουμε κι αυτό το συνέδριο .
Γνωρίζουμε καλά πως η αγάπη και το μεράκι για την καταγραφή των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας , που χαρακτηρίζει τα μέλη του Απόλλωνα και τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι εκπαιδευτικοί , δε φθάνουν . Χρειάζεται και η επιστημονική στήριξη .
Το Κέντρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» , που δημιουργήθηκε το 1989 στην 23/χρονη πορεία του , με την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη δραστηριότητά του , κατάφερε να προσφέρει αρκετά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και ειδικότερα στο λαϊκό πολιτισμό .
Πραγματοποίησε με επιτυχία πολλές ημερίδες , σεμινάρια , εργαστήρια , εκθέσεις φωτογραφίας , αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες με μεγάλη προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό , παρουσίασε το συγγραφικό και ποιητικό έργο πολλών δημιουργών , κυκλοφόρησε σε ψηφιακούς δίσκους παραδοσιακά τραγούδια , δημιούργησε τμήματα παραδοσιακής μουσικής και χορών , με τα οποία πήρε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και εκπομπές των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και φυσικά διοργάνωσε τέσσερα πανελλήνια συνέδρια , με το φετινό , που ως στόχο είχαν τη μελέτη και την προβολή , με επιστημονικό τρόπο , του ιστορικού παρελθόντος του τόπου μας και ιδιαίτερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .
Τελειώνοντας οφείλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας , το Δήμο Καρδίτσας , τις Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκ/σης , τη ΛΔ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων , την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για την ηθική και υλική στήριξη .
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές για την καταβολή του επιστημονικού μόχθου τους , τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής , τις γραμματείες , την παρουσιάστρια του προγράμματος , κ. Βανέσσα Στυλοπούλου , αλλά και τους Καρδιτσιώτες που με την παρουσία τους αγκάλιασαν και ενίσχυσαν και αυτή μας την προσπάθεια και απέδειξαν ότι και ευαισθητοποιημένοι είναι σε ζητήματα έρευνας του παρελθόντος , αλλά και ικανοί να αναγνωρίσουν τη διάθεση όσων προσπαθούν για την πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας .
Τέλος οφείλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς , που , αν και περνάνε την πιο κρίσιμη οικονομική περίοδο , μας βοήθησαν σημαντικά .Αυτοί είναι : το κρεοπωλείο Αραμπατζή ,ο φούρνος Δημήτρη Μπούτα , η κάβα ποτών αναψυκτικών Μπαλντά , εξοπλισμοί καταστημάτων Κουρκούνας , Βγενόπουλος , αντιπρόσωπος παγωτών Δέλτα , Γκαβογιάννης , ηλεκτρολόγος-ηλεκτρικές εγκαταστάσεις , κάβα ποτών Σφέτσιος , οινοποιείο Γ. Καραμήτρος ,Γ. Κοντοζήσης , επιχειρηματίας-Παραγωγός κρασιού , Τυροκομείο Κίσσας και το κέτερινκ , Μάνθος Τάτσιος .
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μουσικούς Χρυσόστομο Μητροπάνο , Χρήστο Κιτσόπουλο , Βασίλη Νταλάρα και Γιάννη Σερίφη .
Το ραντεβού μας στο 5ο πανελλήνιο συνέδριο και ελπίζω να είμαστε όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ και ακόμη περισσότεροι .