Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο Δήμαρχος Παλαμά


Εξέφρασε τις απόψεις του για το πρόγραμμα μελέτης και προοπτικής των ενεργειακών φυτών στην Τ.Α. και τον Δήμο Παλαμά.  

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε, είναι ο κατεξοχήν Λαϊκός Θεσμός, που μας φέρνει σε καθημερινή και άμεση επαφή με τους πολίτες. Ζούμε με τα προβλήματά, και σε συνεργασία με τους πολίτες και την κεντρική εξουσία, πρέπει να βρίσκουμε τις καλύτερες και πλέον αποτελεσματικές λύσεις.

Διεκδικούμε την ουσιαστική συμμετοχή των Ο.Τ.Α. στην εξειδίκευση και εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, την πραγματική κατοχύρωση πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την συμμετοχή όλων των Ο.Τ.Α. στην ένταξη έργων τους και στην επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας των Ο.Τ.Α. από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ και των ΤΕΔΚ.

Επίσης διεκδικούμε την βελτίωση του διαχειριστικού πλαισίου και όλων των διαδικασιών που αφορούν την μελέτη και κατασκευή των έργων, προκειμένου να πετύχουμε την αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων Τοπικής Ανάπτυξης και να αποφύγουμε την απώλεια πόρων. Πρέπει να προχωρήσουμε στην προώθηση και διεκδίκηση, αξιοποιώντας όλα τα μέσα πίεσης και όλες τις μορφές κινητοποιήσεων που θα απαιτηθούν, ιδίως στη λήψη μέτρων κατά της λειψυδρίας με βάση την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης της υπαίθρου.

Θα σταθώ σε ένα θέμα που αφορά το πρόγραμμα μελέτης και προοπτικής των ενεργειακών καλλιεργειών, των ενεργειακών φυτών. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο να συμβάλει στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Η προώθηση του θέματος αυτού είναι και θέμα της πολιτείας, η οποία πρέπει να δώσει κίνητρα για την προώθηση των ενεργειακών καλλιεργειών και των ενεργειακών φυτών όπως είναι η αγριοαγγινάρα, ο ηλίανθος, το λινάρι, ο σόργος, το κενάφ και άλλα, αν φυσικά τα θεωρεί ως μια ανανεώσιμη πηγη ενέργειας.

Επιβάλλεται η ανάδειξη του θέματος από την πολιτεία και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χρήσης των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς σκοπούς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η στροφή στην χρήση και αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και σχετικά με την παγκόσμια διεθνή κρίση της οικονομίας δείχνουν ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι όλο και πιο ενισχυμένος. Επομένως, εμείς ως Δήμοι θα πρέπει να προετοιμαστούμε, για να αντιμετωπίσουμε τέτοια σημαντικά θέματα, όπως το επίκαιρο θέμα της χρήσης των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Παλαμά πήρε την πρωτοβουλία για χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με άλλους Δήμους του Νομού και με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας για την μελέτη της προοπτικής των ενεργειακών καλλιεργειών σε επίπεδο Νομού, το οποίο εκτελείται με ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας-Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Παλαμά και αναμένουμε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο να συμβάλλει στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, μέσω της διοργάνωσης ημερίδων σε επίπεδο Νομού και την προώθηση των γεωργικών ενεργειακών καλλιεργειών, σε περίπτωση που αυτές θα αποτελέσουν μία λύση για την κρίση της γεωργίας και εφόσον αποδειχτεί ότι αυτές είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Τι προτείνουμε:

  • Δημιουργία τοπικών-περιφερειακών δικτύων ομάδων και φορέων με την δημιουργία ομάδων εργασίας και επιμόρφωσης των μελών για τις καινοτόμες διαδικασίες όπου τα βιοκαύσιμα γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη.
  • Τη διαμόρφωση μιας Περιφερειακής Ενεργειακής Πολιτικής σε συνεργασία με περιφερειακούς φορείς, επιχειρήσεις και όλους τους τοπικούς φορείς.
  • Κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση πολιτών, καταναλωτών και χρηστών ενέργειας για εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω σεμιναρίων και ημερίδων
  • Τέλος την δημιουργία ειδικού ταμείου ή ειδικού λογαριασμού ή ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων για την προώθηση και στήριξη ερευνητικών προτάσεων και μελετών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα της Χώρας.
Προηγούμενο άρθρο Εισήγηση Κωτσού στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Επόμενο άρθρο Συμβολική δενδροφύτευση στο Παλέρμο