Αναφορικά με το δημοσίευμα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Γεννάδιου και του Συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Νεράϊδας κ. Λάμπρου Γάκη που αφορά την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στον οικισμό Σαραντάπορο της Τοπικής Κοινότητας Νεράϊδας και για την αποκατάσταση της αλήθειας έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
– Ο βιολογικός καθαρισμός Σαρανταπόρου τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2010 και υπέστη βλάβη τον Ιανουάριο του 2011. Όπως διαπιστώθηκε από Τεχνικούς της ΔΕΥΑΚ που στις 24/1/2011διενήργησαν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του, προκειμένου να διακριβωθεί το μέγεθος της ζημιάς και να προχωρήσουμε στην αποκατάστασή της, η εγκατάσταση έχει πολλές και σημαντικές ελλείψεις και λειτουργικά προβλήματα, τα οποία και καταγράφηκαν στην έκθεση αυτοψίας.
– Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην έκθεση – η οποία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου – από τις αναλύσεις των δειγμάτων εισόδου & εξόδου που διενεργήθηκαν στο εργαστήριο χημικού ελέγχου της ΔΕΥΑΚ «συνάγεται ότι στην παρούσα φάση η λειτουργία του εν λόγω βιολογικού καθαρισμού δεν είναι ορθή και αποδοτική και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή και η τήρηση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών όρων για το έργο.
– Επιπροσθέτως στην έκθεση διαπιστώνεται οτι οι τιμές του ρυπαντικού φορτίου στην είσοδο του βιολογικού είναι αισθητά μικρότερες από τις συγκεντρώσεις που ελήφθησαν για το σχεδιασμό της εγκατάστασης, κάτι που καθιστά την επεξεργασία ιδιαίτερα δύσκολη (απαιτείται μεταφορά λυμάτων π.χ. από τον βιολογικό Καρδίτσας).
– Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα είχαμε συνεργασία και με τον κατασκευαστή του έργου ζητώντας του να προτείνει τεχνικές λύσεις. Καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά οι απαιτήσεις του υποψήφιου αναδόχου δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
– Σημειώνεται επίσης ότι το έργο αφορά υπηρεσία ανταποδοτικού χαρακτήρα κάτι που σημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας του θα πρέπει να επιμεριστεί στους κατοίκους του οικισμού με επιβολή υπέρογκων τελών.
Συμπερασματικά το έργο σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί μεγαλύτερο όγκο λυμάτων ακόμα και από τα παραγόμενα σε περιόδους αιχμής (κάποιες μέρες του Αυγούστου) και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά με το υπάρχον φορτίο που επεξεργάζεται και με κόστος που να μπορούν να το αναλάβουν οι δημότες, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Ως Δήμος Καρδίτσας θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής.