3η Δεκεμβρίου – Άσκηση κοινωνικού ελέγχου


Την 3η Δεκεμβρίου, δεν γιορτάζουμε, αλλά ασκούμε κοινωνικό έλεγχο. Καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα με αναπηρίες, για να ευαισθητοποιηθούμε, να προβληματιστούμε και να παρέμβουμε στα κοινωνικά δρώμενα, ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον για την ομαλή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

   Είναι ημέρα προώθησης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, προβολής της αλήθειας και της ουσίας ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι ανεξάρτητα εάν διαφέρουν κάποια χαρακτηριστικά.

   Να κατανοήσουμε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ενεργοί πολίτες, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στη ζωή και στην κοινωνία, γι’ αυτό και πρέπει να ζήσουν απόλυτα φυσιολογικά και όχι σαν παθητικοί αποδέκτες οίκτου ή αντικείμενα φιλανθρωπίας .     

   Στο άρθρο21 παρ.6 του Συντάγματος προβλέπετε τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν ισότιμα στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική, και επαγγελματική ζωή του τόπου. Οι φραγμοί όμως, στην πράξη εξακολουθούν να υπάρχουν. Σίγουρα δημιουργεί δυσκολία, ότι μεταξύ των ατόμων με αναπηρία δεν υπάρχει ομοιογένεια, διαφέρει το είδος και η έκταση, η παροδική και η μόνιμη, η ηλικία και το φύλλο.

   Τα εμπόδια όμως, πρέπει να υπερνικηθούν, αρχίζοντας με τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, που εκτός από τις γνώσεις συμβάλλει ουσιαστικά και στην αλλαγή νοοτροπίας. Όταν από παιδιά μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε, δημιουργείται η βάση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

   Όλων των ειδών οι μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αερομεταφορές να γίνουν προσβάσιμες, γιατί άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ακόμα και στους πεζόδρομους αντιμετωπίζουν πρόβλημα. 

   Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, για προώθηση της ένταξης των ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας να αναπτυχθεί περισσότερο. Είναι πολύ σημαντική η επαγγελματική αποκατάσταση για τους ίδιους γιατί περιορίζει τον αποκλεισμό και ταυτόχρονα παρέχει οικονομική ασφάλεια. Η αναπηρία λόγω των αυξημένων αναγκών αυξάνει τη φτώχια και η φτώχια λόγω συνθηκών αυξάνει την αναπηρία. Για όλη την οικογένεια, που επιβαρύνεται εκτός από ψυχικά και οικονομικά, γιατί η αναπηρία ενός μέλλους της δημιουργεί πρόσθετες δαπάνες. Για όλους εμάς, διότι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται την δυναμική συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Το 9,5% των ατόμων με ιδιαιτερότητες που υπάρχει στη χώρα μας, δεν μπορεί να μην συμμετέχει στην παραγωγική και οικονομική ζωή.

   Είναι χρέος και καθήκον όλων μας να εντείνουμε τις προσπάθειες, να αλλάξουμε το αφιλόξενο περιβάλλον και δεν απαιτείται οικονομική επιβάρυνση αλλά ενημέρωση, ευαισθησία και συνηδειτοποίηση της ευθύνης.

     Η οργανωμένη πολιτεία να χαράξει πιο έντονη στρατηγική και πολιτική στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας και εμείς με σημείο αναφοράς την σημερινή ημέρα, να αποδεχτούμε την ποικιλομορφία των ανθρώπων.

   Αυτό μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω εξέλιξη της κοινωνίας. 

  

                                                          ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

                                                        ΝΟΜ/ΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                                                                           &

                                                           ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθρο Φαινομενικά ενωτικός ο αγώνας των αγροτών
Επόμενο άρθρο Δήλωση του κ. Ευάγγελου Κατσαρού