Ανοίγουν τα σχολεία και όλοι θα μπουν στη θέση τους – μαθητές, γονείς, δάσκαλοι.
Θα προσγειωθούν από τις καλοκαιρινές πτήσεις οι πιο τυχεροί, αλλά και αμέσως θα πρέπει να απογειωθούν για να προσφέρουν το αγαθό της παιδείας υπολογίζοντας βέβαια τα «κενά αέρος» στην πτήση τους και ταυτόχρονα να τα περιφρονήσουν για να μην παγιδευτούν τα οράματα και οι στόχοι τους σε χαμηλούς ορίζοντες…
Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. πιστές στο ραντεβού του Σεπτέμβρη, ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη στις 4 το απόγευμα τη λειτουργία τους και περιμένουν πάλι τους -εδώ και 25 χρόνια – πιστούς φίλους του βιβλίου για νέες δανειστικές απολαύσεις.
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δ.Ο.Π.Α.Κ. εύχονται στο κοινό των παιδικών βιβλιοθηκών καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και προτρέπουν όσους ασχολούνται με το βιβλίο να ανταποκριθούν και στο φετινό κάλεσμα της βιβλιοθήκης της γειτονιάς τους.
Σας αρχή για τη νέα σχολική χρονιά, προτείνουμε κάποια βιβλία που μεταφέρουν, σαν τα τρένα, την ιστορία του σχολείου στην χώρα μας, με βαγόνια φωτεινά ή σκοτεινά και σας καλούμε να κάνετε … χίλιες σκέψεις.
Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη – Άντα Ευαγγέλου: «Το παλιό σχολειό» – Εκδόσεις Σαββάλας.
Διαβάζοντας το παλιό σχολειό γεμίζουμε με αναμνήσεις, εικόνες και μυρωδιές. Οι συγγραφείς του μας χαρίζουν ένα συλλεκτικό βιβλίο, πολύτιμο από0κτημα για κάθε βιβλιοθήκη, που αναφέρεται στα σχολεία της Ελλάδας του χτες. Τότε που δεν ήταν καθόλου τα αυτονόητα σήμερα για μας. Τότε που πλούσιος δε θεωρούνταν ο μαθητής που φόραγε επώνυμα παπούτσια, αλλά ο μαθητής που είχε παπούτσια να φορέσει!
Ταξιδεύουμε στα χρόνια όπου η φτώχια παράβγαινε με το κρύο για το ποιος θα τυραννήσει περισσότερο τον κόσμο, στα χρόνια της ξυλόσομπας, της γαλάζιας μαθητικής ποδιάς με το λευκό γιακά και το σήμα της κουκουβάγιας, τις πάνινης σάκας, του πράσινου πίνακα, της βέργας, της πλάκας και του κοντυλιού. Του αριθμητήριου και του αλφαβητάριου, του ξύλινου μαύρου στην αρχή και μετά βαμμένου πράσινου θρανίου.
Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά τότε έπαιζαν πολύ, ώρες ατέλειωτες έτρεχαν στις αλάνες με τα γόνατα ματωμένα κι ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι, ώσπου να πέσει το σκοτάδι και ν’ ακουστεί η φωνή της μάνας που τους καλούσε να μαζευτούν στο σπίτι.
Ανέμελα χρόνια, μπερδεμένες οι χαρές με τις πίκρες, τα γέλια με τους στεναγμούς…
Αυτό είναι το χτες του λαού μας, μιας Ελλάδας που άφηνε πίσω της ένα πόλεμο και προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της.
Ήταν μια Ελληνική σχολική πραγματικότητα η οποία ανήκει στο παρελθόν. Το σχολείο άλλαξε και μαζί μ’ αυτό και η κοινωνία.
Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη : «Ένα παράξενο σχολείο» – Eικονογράφηση: Γιώργος Τσίτρας – Εκδόσεις Σαββάλας
Η ιστορία βασίζεται στο αρχαίο ρητό “έτερος εξ ετέρου μανθάνει” και στοχεύει στο να προβάλει τα πλεονεκτήματα και τα αποτελέσματα της συνεργασίας.
Στο μεγάλο δάσος τα ζώα πλήττουν αφόρητα και αποφασίζουν να πάνε σχολείο για να μάθουν καινούρια πράγματα.
Όταν όλα είναι έτοιμα και οι “μαθητές” συγκεντρώνονται την πρώτη μέρα στο προαύλιο, η είδηση ότι ο δάσκαλος αρρώστησε και ότι αναβάλλεται η λειτουργία του σχολείου, στενοχωρεί τα ζώα αλλά δεν τα απογοητεύει.
Καταστρώνουν, λοιπόν, ένα σχέδιο για να πιέσουν τις αρχές, ενώ στο μεταξύ επινοούν κι έναν παράξενο τρόπο για να αντικαταστήσουν το δάσκαλο μέχρι να ‘ρθει…
Τα βιβλία της σειράς “Μαθήματα Ζωής” στόχο έχουν να προάγουν την κοινωνική νοημοσύνη των παιδιών, να καλλιεργήσουν τα φιλικά αισθήματα, την αγάπη και το σεβασμό προς τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του. Κάθε ιστορία εμπνέει αισιοδοξία, προβάλλει αξίες και προκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν τις δύο όψεις του νομίσματος που κάθε πλευρά της ζωής έχει.
Όλα τα βιβλία της σειράς περιέχουν διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά αλλά και προτάσεις για γονείς ή εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να διαβάσουν και να αξιοποιήσουν την ιστορία… πίσω από τις γραμμές.
Ουρανία Τουτουντζή: «Δώσε του μια να πάει ψηλά!» – Εκδόσεις Διόπτρα
Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε αν επιλέξατε τα σωστά βιβλία για το παιδί σας;
Πόσες φορές δεν επιθυμήσατε να υπήρχε ένας οδηγός που θα σας βοηθούσε να κάνετε τις σωστές δραστηριότητες σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας;
Πόσες φορές δεν αισθανθήκατε πως ο χρόνος που περνάτε με το παιδί σας κάθε άλλο παρά δημιουργικός είναι;
– Πώς θα μάθουμε στο παιδί μας να αγαπά το βιβλίο;
– Πώς θα το κάνουμε να αγαπήσει τα μαθηματικά;
– Πώς θα του καλλιεργήσουμε τη λογική σκέψη;
– Πώς θα του μάθουμε να αγαπά την άθληση;
Πολλές από τις σελίδες αυτού του βιβλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως είναι για να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες μαζί με το παιδί ή για να του διαβάσουμε ή να του αφηγηθούμε ένα μύθο, να του βάλουμε ένα πρόβλημα, να ελέγξουμε την πρόοδό του στο σχολείο, να καλύψουμε τα κενά της σχολικής εκπαίδευσης, να διασκεδάσουμε και να ψυχαγωγηθούμε μαζί του.
Επίσης σχετικά με το θέμα προτείνουμε και τα παρακάτω βιβλία:
- Βίκυ Κουλουμπή –Πάλμου : «Διαβάζω και παίζω» – Εκδόσεις Ψυχογιός
- Βίκυ Κουλουμπή –Πάλμου : «Γράφω και παίζω» – Εκδόσεις Ψυχογιός
- Βίκυ Κουλουμπή –Πάλμου : «Παιχνίδια με αριθμούς» – Εκδόσεις Ψυχογιός
- Ιωάννα Κοτρωνίδου : «Κάθε γράμμα μια ιστορία» – Εκδόσεις Ζήτη