Δυναμική παρέμβαση του Δημάρχου Καρδίτσας Κ. Παπαλού στην σύσκεψη της Περιφέρειας για το πράσινο σκουλήκι


Κατατέθηκε υπόμνημα στον Κ. Αγοραστό με προτάσεις αντιμετώπισης των προσβολών και των δυσμενών συνεπειών τους στο αγροτικό εισόδημα

Ολοκληρωμένη πρόταση για εκπόνηση σε επίπεδο Θεσσαλίας, ενός ενιαίου πλαισίου διεκδίκησης μέτρων και παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν από τη μια πλευρά στην αντιμετώπιση των καταστροφικών προσβολών του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες και από την άλλη στην δραστική μείωση των δυσμενέστατων συνεπειών τους στο αγροτικό εισόδημα, κατέθεσε στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της περιφέρειας ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός, συνεπικουρούμενος από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Αξιοποίησης ΑΠΕ κ. Αθανάσιο Μαρκινό.
Ο κ. Δήμαρχος στην τοποθέτησή του για το πανθεσσαλικό πρόβλημα που βέβαια ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό και πολλούς Καρδιτσιώτες βαμβακοπαραγωγούς, αφού συνεχάρη τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για την πρωτοβουλία του, απηύθηνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς και αιρετούς άρχοντες της Θεσσαλίας να συνεργαστούν υπό την σκέπην της περιφέρειας και να αγωνιστούν από κοινού για την προώθηση λύσεων στην κεντρική εξουσία.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Παπαλός τόνισε τα εξής: «υπήρξε ενεργοποίηση από την πρώτη στιγμή, δεδομένου ότι ο Δήμος Καρδίτσας  είναι αγροτικός Δήμος και το βαμβάκι αποτελεί τη βάση του εισοδήματος των καλλιεργητών του. Οι άμεσες ενέργειές της στράφηκαν τόσο προς το επιχειρησιακό πεδίο, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, παρακολουθούσαμε συνεχώς την πορεία των προσβολών των βαμβακοκαλλιεργειών από πράσινο σκουλήκι, γι’ αυτό και έγκαιρα, με δαπάνες του Δήμου γεωπόνοι του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης τοποθέτησαν συνολικά δεκάδες φερομονικές παγίδες σε 16 Τοπικές Κοινότητες. Προχωρήσαμε  δύο φορές στην έκδοση γεωργικών προειδοποιήσεων με συστάσεις προς τους παραγωγούς.
Όμως παρά τις γρήγορες και στοχευμένες παρεμβάσεις τους (με ομολογουμένως υψηλότατο κόστος) δεν κατέστη δυνατή η εξόντωση του σκουληκιού, το οποίο εμφανίστηκε φέτος με μεγαλύτερη ένταση και έκταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προξενώντας μεγάλες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στις βαμβακοκαλλιέργειες.
Το μεγάλο πρόβλημα θέσαμε επιτακτικά στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ζητώντας:
-Την  άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΥΠΑΑΤ για τη δρομολόγηση της διαδικασίας έκτακτης αποζημίωσης των παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι
– Την άρση  του πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι από τους αγρότες, που υπέστησαν ζημιές, λόγω του πράσινου σκουληκιού, στην περιοχή μας.
Ζητήσαμε  επίσης από τον κ. Χαρακόπουλο να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης των παραγωγών για το επιπλέον κόστος της εκτεταμένης χρήσης των φυτοφαρμάκων που χρειάστηκε να κάνουν  αυτή τη χρόνια, όπως γίνεται σε άλλες καλλιέργειες π.χ. ελιά”.

Υπόμνημα στον κ. Αγοραστό με προτάσεις

Ο κ. Παπαλός κατέθεσε στον περιφερειάρχη υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις του Δήμου Καρδίτσας για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού, αλλά και των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστούν φέτος οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί.
Στο περιεχόμενό του αναφέρονται τα παρακάτω:
«Κύριε Περιφερειάρχα,
Όπως καλά γνωρίζετε, ο Δήμος Καρδίτσας,  είναι κατά βάση ένας αγροτικός δήμος, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, με αιχμή τη βαμβακοκαλλιέργεια, στην οποία η περιοχή μας έχει βαθιά παράδοση και οι παραγωγοί μας συσσωρευμένη τεχνογνωσία.
Το βαμβάκι αποτελεί ουσιαστικά τη βάση του αγροτικού εισοδήματος και κατ’ επέκταση έναν από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομία, την οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.
Αποτελεί επομένως για μας, τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα του αγροτικού κόσμου του Δήμου μας, βασική προτεραιότητα, αλλά και υποχρέωση να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υφίστανται μια συνεχή απομείωση του εισοδήματός τους, ως απόρροια των ακολουθούμενων πολιτικών, αλλά και της αδυναμίας της Πολιτείας να τους παράσχει ουσιαστική στήριξη σε περιπτώσεις όπου οι καλλιέργειές τους υφίστανται ζημιές από φυσικά φαινόμενα ή ασθένειες
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Δεν έχουμε βέβαια ούτε τους πόρους ούτε  το θεσμικό πλαίσιο που θα μας επέτρεπε να καλύπτουμε κάθε φορά τα κενά της Πολιτείας.
Θέλοντας όμως να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι φροντίσαμε  από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας να συγκροτήσουμε και να στελεχώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, προκειμένου να παρέχουμε τεχνική υποστήριξη στους αγρότες μας.
Μια από τις βασικές ασχολίες του Γραφείου, είναι, μεταξύ άλλων και η παρακολούθηση της πορείας των προσβολών των βαμβακοκαλλιεργειών από πράσινο σκουλήκι, γι’ αυτό και έγκαιρα, με δαπάνες του Δήμου γεωπόνοι του Γραφείου τοποθέτησαν συνολικά 31 φερομονικές παγίδες σε βαμβακοκαλλιέργειες που βρίσκονται σε 16 Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας, μέσω των οποίων παρακολουθούνται σε τακτική βάση οι πτήσεις και η έκταση των προσβολών, ώστε σε συνεργασία με τους γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας να γίνουν έγκαιρες  προειδοποιήσεις προς τους παραγωγούς με συστάσεις για τους ενδεικνυόμενους κατά περίπτωση ψεκασμούς.
Έτσι  είχαμε καθημερινά πλήρη εικόνα της κατάστασης, όσον αφορά την πορεία των προσβολών, γι’ αυτό και το Γραφείο μας προχώρησε έγκαιρα  δύο φορές στην έκδοση γεωργικών προειδοποιήσεων με συστάσεις προς τους παραγωγούς.
Επισημαίνεται ότι ως Δήμος προγραμματίζουμε για την επόμενη χρονιά να επενδύσουμε περισσότερο στην παραπάνω δραστηριότητα ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θεωρούμε μάλιστα ότι θα πρέπει να επεκταθεί όχι μόνο σε όλο το Νομό, αλλά σε ολόκληρη την περιφέρειά μας, γι΄ αυτό προτείνουμε την κεντρική καθοδήγηση να την αναλάβει η περιφερειακή Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πάντως παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί, καθ’ υπόδειξη των γεωπόνων, πραγματοποίησαν έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις με χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων – παρέμβαση που επιβάρυνε δραματικά το κόστος παραγωγής, –  τελικά δεν κατέστη δυνατή η εξόντωση του πράσινου σκουληκιού, το οποίο εμφανίστηκε φέτος με μεγαλύτερη ένταση και έκταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προξένησε μεγάλες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στις καλλιέργειές.
Το τελευταίο 15 ήμερο οι γεωπόνοι  του Γραφείου προχώρησαν σε εκτεταμένους επιτόπιους ελέγχους στις βαμβακοφυτείες, σχεδόν σε όλες τις πεδινές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, προσπαθώντας να ποσοτικοποιήσουν την έκταση της ζημιάς και διαπίστωσαν ότι αυτή είναι σημαντική και σε αρκετές  περιοχές μάλιστα ολοκληρωτική, κάτι που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και το κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το οποίο με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Λάρισας κ. Λιόντο επισκέφθηκε στις 17/8  πληγείσες εκτάσεις.
Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων μας είναι ότι:
– περίπου το 15% των βαμβακοκαλλιεργειών εντός των ορίων του Δήμου Καρδίτσας υπέστησαν ζημιές άνω του 70%
– το 30-40% υπέστησαν ζημιές σε ποσοστό που φτάνει και στο 50%
– το υπόλοιπο ποσοστό των καλλιεργειών υπέστησαν ζημιές κάτω από 30%
Οι εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν προς το δυσμενέστερο, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση στις συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες και στους επιτόπιους ελέγχους των γεωπόνων μας εντοπίζονται μικρές προνύμφες του πράσινου σκουληκιού, δηλαδή έχουμε μια νέα γενιά που θα συνεχίσει την καταστροφή της παραγωγής

Κύριε Περιφερειάρχη

Όπως καλά γνωρίζετε, αφού ασχοληθήκατε κι εσείς, από την πρώτη στιγμή με το πρόβλημα,  η μεγάλη αγωνία των βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι εστιάζεται πλέον στο αν και κατά πόσον η αναμενόμενη παραγωγή που θα συγκομίσουν θα είναι αρκετή, ώστε να υπερβούν το πλαφόν ή θα κινδυνεύσουν με ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος χάνοντας τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Πολλοί μάλιστα εκ των πληγέντων παραγωγών στην επικράτεια του Δήμου αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της προσβολής των καλλιεργειών τους από το πράσινο σκουλήκι για δεύτερη ή ακόμη και τρίτη συνεχή χρονιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, πλέον, με πλήρη οικονομική καταστροφή, εάν η Πολιτεία δεν σταθεί, εμπράκτως, στο πλευρό τους.
Αρκετοί επίσης είναι και αυτοί που, μη μπορώντας να βρουν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης, προβληματίζονται πλέον έντονα αν θα συνεχίσουν την καλλιέργεια του βαμβακιού τα επόμενα χρόνια ή θα την εγκαταλείψουν, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την οικονομία της περιοχής μας.
Γι’ αυτό και με την ιδιότητα του Δημάρχου Καρδίτσας,  μεταφέρω στην σημερινή μας σύσκεψη την αγωνία εκατοντάδων βαμβακοπαραγωγών του Δήμου Καρδίτσας που έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και ζητούν από όλους μας να θέσουμε  επιτακτικά και να διεκδικήσουμε:
-Την  άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΥΠΑΑΤ για τη δρομολόγηση της διαδικασίας έκτακτης αποζημίωσης των παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι
– Την άρση  του πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι από τους αγρότες, που υπέστησαν ζημιές, λόγω του πράσινου σκουληκιού, στην περιοχή μας.
Επιπρόσθετα θέτω υπόψη σας και δύο άλλα  αιτήματα που έθεσα και προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαξ. Χαρακόπουλο στη συνάντηση που είχα την Τρίτη 23/8 και σχετίζονται με το πρόβλημα του πράσινου σκουληκιού
-Να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης των παραγωγών για το επιπλέον κόστος της εκτεταμένης χρήσης των φυτοφαρμάκων που χρειάστηκε να κάνουν  αυτή τη χρόνια, όπως γίνεται σε άλλες καλλιέργειες π.χ. ελιά..
– Να γίνει τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπεται στους Δήμους να αποφασίσουν μειώσεις των μισθωμάτων δημοτικών αγροτικών εκτάσεων που νοικιάζουν  παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από ακραίες καιρικές συνθήκες και φαινόμενα
Γνωρίζοντας την ευαισθησία και το ειλικρινές σας ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο, είμαι βέβαιος ότι αφουγκράζεστε την αγωνία των παραγωγών του Δήμου Καρδίτσας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας  και θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να διεκδικηθούν από την Πολιτεία λύσεις που θα τους ανακουφίσουν.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας

Κώστας Παπαλός»

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζει να ενημερώνει και να διεκδικεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ασημίνα Σκόνδρα
Επόμενο άρθρο Εντυπωσιακή εμφάνιση του χορευτικού «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ» του ΔΟΠΑΚ