Τις προκλήσεις και τις προοπτικές προς μία βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική γεωργία, σε συνδυασμό με παρουσίαση καλών πρακτικών από την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, περιελάμβαναν οι εισηγήσεις των εκδηλώσεων για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο δημοτικό Διαμέρισμα “Μεγαλόχαρη” στην “Κοιλάδα του Αχελώου”, στις 23 Ιουλίου 2012 και συμμετείχαν οι:
Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής
Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Κόμμα Πρασίνων
Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γερμανός Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων
Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα
Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας
Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φόλ.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.
Η συζήτηση ήταν διακαναλική και πολλοί πολίτες έθεσαν ερωτήματα στους ομιλητές για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προοπτικές της για την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Κανονισμούς που θα διέπουν το ΕΣΠΑ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Ειδικότερα οι πολίτες της περιοχής αναφέρθηκαν στα τοπικά προβλήματα και ζήτησαν τη βοήθεια του Κράτους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων και τη στήριξη των προσκεκλημένων για την ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου καταδεικνύοντας πως όλες οι παραποτάμιες περιοχές ένθεν και κείθεν του Αχελώου που αποτελούν την Κοιλάδα του, έχουν στην Ανατολή και στη Δύση τον ίδιο Ήλιο και πρέπει αναπτυξιακά να αντιμετωπισθούν με Ενιαίο Πιλοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ως Ορεινός Όγκος.
Ειδικότερα αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών και θέσεων εργασίας στην περιοχή. Στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής ιστορικών και θρησκευτικών όπως: Μονή Σέλτσου με ασφάλτινη κατασκευή του δρόμου προς αυτή, ανακατασκευή της θρυλικής Πετρογέφυρας Κοράκου και αναστήλωση της Κούλιας στον Αχελώο, διάσωση της Κουτσοκαμάρας κλπ αγροτουρισμό, συντήρηση στα Περατάρια του Αχελώου…Δρόμος Άρτα- Καρδίτσα (βελτίωση του οδικού άξονα Άρτας – Καρδίτσας-και κατασκευή Σήραγγας στο βουνό Τύμπανος μέσω ΕΣΠΑ), βελτίωση των οδικών αξόνων από Αστροχώρι προς Μεγαλόχαρη-Μεσόπυργο με κατάληξη στη Γέφυρα Καταφυλλίου ως και ασφάλτινη κατασκευή των αξόνων στην Αργιθέα που συνδέουν αυτή με την Κοιλάδα Αχελώου όπως Μαράθου προς Μονή Σπηλιάς-Ανατολική Αργιθέα, Βραγκιανών-Αργυρίου-Γέφυρας Καταφυλλίου και Βραγκιανών προς Κέδρα Ευρυτανίας.
Τέλος όλοι οι ομιλητές δήλωσαν την στήριξή τους στην προσπάθεια κατοίκων και Φορέων της περιοχής για ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου.
Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου στην κοιλάδα του Αχελώου στο δημοτικό διαμέρισμα “Αστροχώρι”, Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, με θέμα “Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα” περιελάμβανε τη συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές προς μία βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική γεωργία σε συνδυασμό με παρουσίαση καλών πρακτικών από την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.
Μιλώντας στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) και η ευρωπαϊκή γεωργία, τις προϋποθέσεις επιτυχούς αντιμετώπισής τους και τις προοπτικέ που ανοίγονται για την ελληνική γεωργία.
Επιπλέον έκανε ευρεία αναφορά στην πρόταση της Επιτροπής για πρασίνισμα της Κοινής Γεωργικής πολιτικής, με στόχο την υιοθέτηση πρακτικών που είναι ωφέλιμες για το περιβάλλον και αποτελούν το βασικό άξονα της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρτας Βασίλης Ψαθάς επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Αυτοδιοικητικών φορέων για συμμετοχή των περιφερειών στο σχεδιασμό και υλοποίηση των προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στις αιρετές περιφέρειες, καθώς και κατάργηση των οργανισμών του υπουργείου και μετάταξη του προσωπικού του στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
Ως μέτρα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, ενός εκ των λίγων της ελληνικής οικονομίας με πραγματική παραγωγή, ο κ. Ψαθάς ζήτησε της σύσταση φορέα πιστοποίησης ηπειρωτικών προϊόντων, την ίδρυση σχολής κρέατος στη Φιλιππιάδα,, την πιστοποίηση των ιχθυρών προϊόντων του Αμβρακικού, καθώς και τη συνέχιση και επέκταση των αρδευτικών έργων στην περιφέρεια Ηπείρου.
Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών επισήμανε τις τέσσερις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας: 1- πώληση των προϊόντων, 2- έρευνα που θα οδηγεί σε εφαρμογή, 3- αγροτικά σχολεία για εκπαίδευση των αγροτών και 4- υποστήριξη με ανταλλαγές εμπειριών, μεταφορά τεχνογνωσία, συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, δημιουργία αγροτικών αγορών και δημοπρατηρίων.
Ο Δημήτρης Ρουκάς, ζωοτέχνης και συνεργάτης του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» παρουσίασε καλές πρακτικές για την καθετοποίηση αγροτικής παραγωγής με παρουσίαση καλών πρακτικών για τη δημιουργία μικρών μονάδων για παραγωγή προϊόντων κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, παρουσίασε τρόπους για τη δημιουργία μικρών οικογενειακών μονάδων τυροκόμησης, κυρίως παραδοσιακών τυριών για την τοπική αγορά. Όπως είπε, εάν υπάρχει τοπική αγορά, ή μπορεί να δημιουργηθεί, τότε η επεξεργασία του γάλακτος του κτηνοτρόφου, για την δικιά του αποκλειστικά παραγωγή, με δυνατότητα διάθεσης της από το τυροκομείο, ή αποστολής για πώληση σε τοπικό παντοπωλείο και, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, από την αγροτική αγορά ή (αν δεν υπάρχει τέτοια) από τη λαϊκή αγορά, είναι μια νέα προοπτική.