Με κεντρικό στόχο την άρδευση των καλλιεργειών της Καρδίτσας, αλλά και την ορθολογική χρήση σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση νερού για επόμενες δύσκολες χρονιές, η Περ. Ενότητα Καρδίτσας διαχειρίζεται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, τη φετινή αρδευτική περίοδο. Μέχρι σήμερα με τις κατάλληλες ενέργειες και τη συνεχή επίβλεψη του αρδευτικού δικτύου, ο στόχος έχει επιτευχθεί. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί πως άστοχες παρεμβάσεις πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων τα τελευταία 24ωρα, είναι πιθανόν να οδηγήσουν εκτός στόχων και την δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή άρδευση των αγροτικών εκτάσεων. Ειδικότερα με μια λανθασμένη απόφαση της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, ζητά να αυξηθεί η παροχέτευση νερού από τη λίμνη Πλαστήρα, στο μέγιστο δυνατό. Κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή δεν δικαιολογείται ούτε από τις ανάγκες που υπάρχουν στο Θεσσαλικό κάμπο, αλλά ούτε και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Μάλιστα αν η απόφαση για εκταμίευση 1,9 εκ. κυβ. μέτρων νερού ανά 24ωρο εφαρμοστεί, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την ακεραιότητα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, καθώς οι τρεις τουρμπίνες του θα πρέπει να λειτουργούν συνεχώς στο μέγιστο της απόδοσης τους (ίσως και πάνω από αυτό, γιατί υπάρχουν επιπλέον ανάγκες για την ύδρευση). Ακόμη είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του αρδευτικού δικτύου, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες. Εξάλλου αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, όταν παροχετεύτηκαν τέτοιες ποσότητες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδιτσας κ Β. Τσιάκος μετά το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δήλωσε: «Η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας θεωρεί ότι η παροχέτευση ποσοτήτων 1,7 εως 1,8 εκ. κυβ. μέτρα ανά 24ωρο, είναι απολύτως επαρκείς για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες όλων των αρδευτών της Καρδίτσας αλλά και γειτονικών περιοχών που αρδεύονται από το δίκτυο της λίμνης Πλαστήρα.
Εκείνο που χρειάζεται είναι ορθολογική διαχείριση από την πλευρά των κατά τόπους διαχειριστών του αρδευτικού δικτύου. Είναι λοιπόν ακατανόητο γιατί αυτή τη στιγμή η κ. Γερακούδη ζητά παροχέτευση 1,9 εκ. κυβ. μέτρων ημερησίως. Αν κάποιοι στοχεύουν στηριζόμενοι στην ανοχή της, να γεμίσουν τις λιμνοδεξαμενές που διαθέτουν ώστε να δημιουργήσουν αποθέματα, θα πρέπει να αντιληφθούν πως η λίμνη Πλαστήρα έχει περιορισμένες δυνατότητες και δεν έχει ως μοναδικό λόγο ύπαρξης, την άρδευση της Θεσσαλίας. Οφείλουν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι εξυπηρετεί και υδρευτικούς σκοπούς, ενώ γύρω από αυτή την πανέμορφη περιοχή, έχει δημιουργηθεί μια αξιόλογη τουριστική οικονομία, που δεν μπορεί να καταστραφεί, επειδή ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται, ότι η λίμνη δεν μπορεί κάθε χρόνο να στερεύει.
Θα επιμείνουμε στην άποψη μας, ότι δεν θα πρέπει να φτάσουμε σε αυτά τα όρια παροχέτευσης που ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως πάγια θέση της Αιρετής Περιφέρειας, είναι η σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, στον οποίο η Αιρετή Περιφέρεια θα έχει αποφασιστικό ρόλο και θα διαχειρίζεται με δική της ευθύνη, το υδάτινο δυναμικό της περιοχής».
Επιμέρους προβλήματα στο αρδευτικό δίκτυο
Πρόβλημα σε μέρος του δικτύου άρδευσης στην περιοχή της Κυψέλης, του Ερμητσίου και του Αμπελώνα παρουσιάστηκε τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας, ζημιάς στο αγωγό Σ3. Από τη βλάβη που αποκαταστάθηκε μετά από ένα 24ωρο περίπου, άδειασε τοπικά το δίκτυο και ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει και πάλι πλήρωση του. Την περιοχή επισκέφθηκε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας και ο δήμαρχος Σοφάδων κ Παπαδόπουλος, για να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος. Θα πρέπει να επισημανθεί πως επειδή ο χειρισμός του τοπικού δικτύου γίνεται από τους Δήμους μέσω των υδρονομέων, θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα ώστε να υπάρχει νερό σε όλες τις αρδευόμενες εκτάσεις.. Πάντως οι δημοτικές αρχές , κάνουν ταχύτατα τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε όλοι οι αρδευτές να πάρουν και πάλι νερό.
Με αφορμή πάντως τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας απευθύνει για μια ακόμη φορά έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους για διαχείριση των νερών να έχουν πνεύμα συνεργασίας και οικονομίας. «Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει πως οι χρονιές που έρχονται, θα είναι το ίδιο πλούσιες σε νερό όσο οι προηγούμενες, για αυτό κεντρικός στόχος είναι η διατήρηση του οικολογικού ορίου της λίμνης Πλαστήρα και η διαφύλαξη των υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής μας, σε όποια μορφή υπάρχουν» καταλήγει ο κ Τσιάκος.