Στην ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής μίλησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την Κύρωση του Ισολογισμού – Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2006.
Κατά την ομιλία του ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε διεξοδικά στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών κατά το 2006 ως αποτέλεσμα της συνεπούς τήρησης του προϋπολογισμού. Τόνισε ότι η βασική στόχευση για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ επιτεύχθηκε ενώ η κυβέρνηση τήρησε όλες τις βασικές της προεκλογικές υποσχέσεις για κοινωνικές παροχές σε ανέργους και συνταξιούχους.
Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Έλληνας λαός έκρινε θετικά την δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης για το 2006, χαρίζοντας της τη νίκη στις πρόσφατες εκλογές. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού που προωθεί η κυβέρνηση. Η κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και η ενσωμάτωση τους στον προϋπολογισμού και η καθιέρωση προϋπολογισμού προγραμμάτων και δράσεων είναι μετρά που παίρνει η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών για μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και καλύτερη αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών.
Τα κυριότερα σημεία τη χθεσινής ομιλίας του κ. Τσιάρα έχουν ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καλούμαστε να κρίνουμε την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος 2006 και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, 1 χρόνο μετά από την κρίση της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών.
Οι Έλληνες πολίτες, πρώτοι από όλους, αναγνώρισαν την προσπάθεια, που έγινε από το 2004 και μετά, και αναγνώρισαν ότι τουλάχιστον σε θέματα οικονομίας είχαμε μία σταθερή πρόοδο. Μια πρόοδο την οποία επικρότησε και η Ε.Ε. βγάζοντας την χώρα από το καθεστώς επιτήρησης .
Ο προϋπολογισμός του 2006 και η σύνεση που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά την εκτέλεση του, κρίθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες και την Ε. Ε. και κρίθηκε θετικά και στις δύο περιπτώσεις.
Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας υπήρξε η κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ανάληψη της εξουσίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004. Μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. το έλλειμμα περιορίστηκε στο 2,8% και η χώρα εγκατέλειψε μια και καλή την περίοδο των μεγάλων ελλειμμάτων του 7 και 7,5 % των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση λογοδοτεί σήμερα στην Βουλή και τον Ελληνικό λαό με ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το έτος 2006. Με μειωμένο το δημόσιο χρέος από το 104% του ΑΕΠ το 2004 στο 94% του ΑΕΠ το 2006. Με αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 6,88%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, εν μέσω των δυσχερειών, που μας είχε κληροδοτήσει το χθες, η κυβέρνηση προχώρησε στην πιστή εφαρμογή του προγράμματός της, για ήπια προσαρμογή χωρίς εκπτώσεις στην κοινωνική της πολιτική και στα υπεσχημένα προς τους πολίτες.
Η ανεργία μειώθηκε. Οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μειώθηκαν επίσης. Ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης παρέμειναν υψηλοί. Με τον προϋπολογισμό του 2006, και παρά το μεγάλο έλλειμμα που είχαμε να διαχειριστούμε, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας για την αύξηση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων του ΟΓΑ, του επιδόματος ανεργίας και την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ. Όχι μονό δεν ακολουθήσαμε πολιτική λιτότητας αλλά ανακουφίσαμε με συγκεκριμένα μέτρα τους Έλληνες πολίτες. Λάβαμε μέτρα για την ρύθμιση των πανωτοκιών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Τέλος, αυξήσαμε κατά 640 εκ. € τις πιστώσεις για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και κατά 55% τις επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις της περιφέρειας μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Tο σύστημα κατάρτισης προϋπολογισμών πάσχει. Και πάσχει καθοριστικά. Ο τρόπος κατάρτισης των προϋπολογισμών, επί της ουσίας, δεν αξιολογεί ποιοτικά τις δαπάνες. Πρέπει, λοιπόν, να πάμε σε έναν διαφορετικό τρόπο κατάρτισης και υλοποίησης των προϋπολογισμών. Χρειάζεται προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες για διαφάνεια της δημοσιονομικής διαχείρισης και για αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών.
Ήδη η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή 2 μέτρων που ενισχύουν την διαφάνεια και την αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών.
Με τον νόμο 3697/2008, προχώρησε στην κατάργηση και στην ενσωμάτωση όλων των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό. Βάλαμε τέλος σε ένα σύστημα που συσκοτίζει τη διαχείριση, διασπά την ενότητά της και προκαλεί σύγχυση ως προς τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για να αποκρύψουν και από τους Έλληνες πολίτες, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πραγματική εικόνα της οικονομίας και να παρουσιάσουν κάποια πλασματικά στοιχεία υγιούς οικονομίας τότε. Η εξαφάνιση των ειδικών λογαριασμών αφαιρεί ουσιαστικά τη δυνατότητα των κομμάτων να παρεμβαίνουν στον κρατικό κορβανά με μη δημοσιονομικά κριτήρια, αποσκοπώντας σε κομματικά οφέλη.
Την ίδια στιγμή προχωρούμε στον εξορθολογισμό του συστήματος κατάρτισης του δημόσιου προϋπολογισμού και την καθιέρωση πλέον προϋπολογισμού προγραμμάτων. Η αναμόρφωση του συστήματος κατάρτισης και υλοποίησης των προϋπολογισμών, που επιχειρείται για το 2008 με την πιλοτική εφαρμογή του νέου τομέα Πολιτισμός-Θρησκεία-Αθλητισμός, θα μας επιτρέψει επιτέλους να αξιολογούμε τις δαπάνες με βάση τη χρησιμότητά τους. Ο προϋπολογισμός θα καταστεί περισσότερο κατανοητός και θα αναδεικνύονται με μεγαλύτερη σαφήνεια οι κυβερνητικές προτεραιότητες. Έτσι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα πιάνουν πραγματικά τόπο. Θα εξοικονομούνται πόροι που θα κατευθύνονται σε πολιτικές που στοχεύουν σε κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός του 2006, λοιπόν, όσο και η εκτέλεσή του, όπως προείπα, κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές και κρίθηκε θετικά από τον ελληνικό λαό. Αυτό, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Αντίθετα, θα πρέπει και το οικονομικό επιτελείο και η Κυβέρνηση, αλλά και όλοι μας να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να φέρει τις ομάδες του πληθυσμού, που πραγματικά έχουν ανάγκη, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα φτωχά νοικοκυριά σε καλύτερη μοίρα.»