Τοποθέτηση Παπαλού στην ημερίδα για το σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας


Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ Κώστας Παπαλός στην παρέμβασή του στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17/7 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με θέμα το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της Θεσσαλίας, τόνισε μεταξύ άλλων:

Η Θεσσαλία σήμερα εμφανίζει έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων κ.μ. νερού ετησίως  και ο κίνδυνος ερημοποίησής της, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες είναι υπαρκτός και μεγάλος. Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή η οροσειρά της Πίνδου, τμήμα της οποίας διέρχεται από τη Δυτική Θεσσαλία είναι σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, η περιοχή που δέχεται τις περισσότερες βροχοπτώσεις στη χώρα μας, αλλά ο μεγάλος όγκος των νερών καταλήγει στη θάλασσα.

Αιτία αυτής της παραδοξότητας είναι η απουσία όλα αυτά τα χρόνια ενός κεντρικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων της περιοχής μας και κυρίως η έλλειψη των απαραίτητων έργων υποδομής .

Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης και πολυεπίπεδης κρίσης η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα προβάλει πλέον ως εθνικός στόχος.

Με δεδομένο ότι η Θεσσαλία ευρύτερα και η Καρδίτσα ειδικότερα αποτελούν πυλώνες του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα με αιχμή τα έργα μερικής εκτροπής του Αχελώου που σε πλήρη λειτουργία θα μπορούν να ενισχύσουν το υδατικό δυναμικό της Θεσσαλίας με 600 εκ. κ.μ. ετησίως, σενάριο που θα πρέπει να υπερισχύσει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Δευτέρα 16/7 για το Σχέδιο Διαχείρισης κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, με την οποία μεταξύ άλλων ζητάμε τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας με δημόσιο χαρακτήρα, την κατασκευή κλειστών αρδευτικών δικτύων και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων άρδευσης με στόχο την εξοικονόμηση νερού, τη διατήρηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και η απασχόληση στους τομείς αυτούς.

Η απόφαση αυτή  πλαισιώνει και εμπλουτίζει τις προτάσεις που είχαμε ήδη καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2011 ως Δήμος στα πλαίσια της διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της Θεσσαλίας.

Θέλω κλείνοντας να σας μεταφέρω και τα συμπεράσματα της συνάντησης που είχα με Αμερικανούς καθηγητές πανεπιστημίων που επισκέφθηκαν την Καρδίτσα για να μελετήσουν την καλλιέργεια του βαμβακιού. Όπως μου αποκάλυψαν μια βασική αιτία που οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Καλιφόρνια μειώθηκαν από 10.000.000 στρέμματα σε 3.000.000 στρέμματα, ήταν η αύξηση της τιμής του νερού και διάθεση από τον τοπικού φορέα διαχείρισης σημαντικού μέρους των υδάτινων πόρων σε χρήσεις πέραν της γεωργίας. Νερά που παλαιότερα κατέληγαν σε αρδευόμενες καλλιέργειες σήμερα χρησιμοποιούνται για να γεμίζουν οι πισίνες του Λος Άντζελες, από τους ιδιοκτήτες τους.

Αν στη διαχείριση των υδάτων της περιφέρειάς μας κυριαρχήσουν λογικές, που θα στηρίζονται μόνο σε ιδιωτικοικονομικά κριτήρια  παραβλέποντας το γενικότερο συμφέρον και την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο χαρακτήρας του Φορέα Διαχείρισης θα πρέπει να είναι δημόσιος.

Ευελπιστούμε ότι οι θέσεις που εκφράζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών φορέων θα εισακουστούν και θα επιλεγεί το βέλτιστο για το μέλλον του τόπου μας σενάριο.

 

Προηγούμενο άρθρο Στενοί οι δεσμοί φιλίας & συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Καρδίτσας & Capannoli
Επόμενο άρθρο Κώστα Αγοραστός: «Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων προστατεύεται το περιβάλλον»