Έκδοση μουσικού έργου του Θωμά Μπακαλάκου μέσω Leader επιδιώκει ο Δήμος Καρδίτσας


Την αξιοποίηση του ανέκδοτου κλασικού μουσικού έργου «‘Άρνη», του αναγνωρισμένου συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, το οποίο αναφέρεται στον μύθο-αφετηρία της Θεσσαλίας και τη δημιουργία δύο συνοδευτικών λευκωμάτων σε κασετίνα με θέμα την ταυτότητα της πεδινής Θεσσαλίας, με έμφαση στην περιοχή, στην οποία αναφέρεται ο προελληνικός μύθος της Άρνης, μετέπειτα πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας (σημερινό χωριό Πύργος Κιερίου) επιδιώκει ο Δήμος Καρδίτσας, αξιοποιώντας σχετική δράση του Leader.
Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την υποβολή του σχετικού τεχνικού δελτίου στο  μέτρο 413, υπομέτρο 313: «ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων», δράση 4 «παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα με στόχο την «προβολή-προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών παρέμβασης» του προγράμματος Leader.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 44.846 ευρώ με ΦΠΑ και η έκδοση θα πραγματοποιηθεί σε 5.000 αντίτυπα.

Η «Άρνη» και τα συνοδευτικά λευκώματα
Η «Άρνη» του Θωμά Μπακαλάκου είναι ένα κλασικό έργο, γραμμένα για πιάνο, διάρκειας 30 περίπου λεπτών, το οποίο ο καλλιτέχνης είχε την επιθυμία να παραχωρήσει αφιλοκερδώς στον τόπο του. Ανήκει στον κύκλο έργων του με τίτλο «Μεταλλάξεις», έργα εμπνευσμένα από γνωστούς δημοτικούς θεσσαλικούς σκοπούς, όπως η «καραγκούνα», το «μπήκαν τα γίδια στο μαντρί» κα., τα οποία ο συνθέτης επεξεργάζεται με εργαλεία τα μουσικά συστήματα της τονικότητας, της ελεύθερης ατονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού, προκειμένου να δημιουργήσει λόγια ελληνική μουσική με έντονο θεσσαλικό στίγμα. Τρία από τα έργα αυτά, γραμμένα για κουαρτέτο εγχόρδων, επιλέχθηκαν και ηχογραφήθηκαν για να κυκλοφορήσουν σύντομα σε δίσκο από το περίφημο «ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ» του Γιώργου Δεμερτζή.
Στην «Άρνη» ο Μπακαλάκος ανασυνθέτει μουσικά σε ένα έργο με έξι μέρη, τις συνθήκες κατάληψης της προϊστορικής Άρνης από τους Θεσσαλούς, την προσαρμογή των νέων κατοίκων στις υπάρχουσες συνθήκες, την κατάληψη και της υπόλοιπης περιφέρειας από τους Θεσσαλούς με ορμητήριο την Άρνη, ενώ τα τρία τελευταία μέρη αποδίδουν πως η καθημερινότητα και η κοινωνική ζωή των κατοίκων ξαναβρήκε τον κανονικό τους ρυθμό. Δύο από τις σκηνές του τελευταίου μέρους, που είναι και το μεγαλύτερο, αφιερώνονται στον κόσμο των παιδιών, φόρος τιμής στην παιδική ηλικία του συνθέτη, η οποία τον τροφοδότησε με πλούσιες μνήμες και δημιουργική φαντασία.
Το πρώτο από τα δύο συνοδευτικά λευκώματα, γνωστικού θα λέγαμε χαρακτήρα, θα περιλαμβάνει ιστορικές, αρχαιολογικές και ανθρωπολογικές πληροφορίες γύρω από τη ζωή στο δυτικοθεσσαλικό κάμπο, σε μια προσπάθεια να εφοδιάσει τον ακροατή του cd με ποικίλο τεκμηριωτικό υλικό.
Το δεύτερο λεύκωμα θα είναι καθαρά καλλιτεχνικού και συγκεκριμένα μουσικο-εικαστικού χαρακτήρα, καθώς θα φέρει το cd σε ειδική θήκη, θα φιλοξενεί την παρτιτούρα του έργου και  θα περιέχει έργα Θεσσαλών ζωγράφων ή ζωγράφων που εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν τη Θεσσαλία και κυρίως τον δυτικοθεσσαλικό κάμπο, αναγνωρισμένης εννοείται αισθητικής αξίας.

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - Δεκάδες νήπια στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Ενθουσίασε η συναυλία του «ΑΠΟΗΧΟΥ» στο αναψυκτήριο του Παυσιλύπου