Στο Μουζάκι Καρδίτσας βρέθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στα πλαίσια της 3ης συνάντησης του προγράμματος «Villages – Μεταφορά τεχνογνωσίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων στις μειονεκτικές αγροτικές περιοχές της Μεσογείου. Στο χαιρετισμό του ο κ. Αγοαραστός ανέφερε τα εξής:
Αγαπητοί δήμαρχοι Μουζακίου και Πύλης, κυρίες και κύριοι,
Χαιρετίζω τους συμμετέχοντες στην 3η συνάντηση του προγράμματος «Villages – Μεταφορά τεχνογνωσίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων στις μειονεκτικές αγροτικές περιοχές της Μεσογείου».
Ιδιαίτερα καλοσωρίζω τους εκπροσώπους των εταίρων του προγράμματος που έχουν έλθει από πολύ μακριά:
- Το Διεθνές Κέντρο για το Αλπικό Περιβάλλον από την Κορσική
- το Υπουργείο Γεωργίας του Λιβάνου
- τον Φορέα Κοινοτικής & Αγροτικής Ανάπτυξης που δραστηριοποιείται στην Παλαιστινιακή Αρχή,
- Την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης από την τη Σαρδηνία της Ιταλίας
- Την Ένωση για τη στέγαση και την απασχόληση από την Τυνησία
- Το Περιφερειακό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Κέντρο Τεχνολογίας Λογισμικού από την Αίγυπτο και
- Το Δήμο Μορατάλια της Περιφέρειας Μούρθια της Ισπανίας
Στους φιλοξενουμένους μας, εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης.
Αυτό που με κάνει να νιώθω ικανοποίηση για την υλοποίηση του έργου είναι ότι αγκαλιάστηκε από τους Τοπικούς φορείς, όπως:
- Ο Δήμος Μουζακίου
- Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Μουζακίου
- Ο Σύλλογος Γυναικών Μουζακίου
- Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου
- Ο Σύλλογος Αργιθεατών Μουζακίου
- Ο Αρχαιολογικός, Λαογραφικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου «Οι Γόμφοι»
- Ο Σύλλογος Καταγομένων Μουζακίου
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Μουζακίου
- Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μουζακίου
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Πύλης
- Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Πύλης
- Και από διάφορους φορείς που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουριστικό κλάδο.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα:
- Το Δήμο Μουζακίου για την πολύτιμη βοήθεια στη διοργάνωση της συνάντησης,
- Τον Δήμο Πύλης για την υποστήριξη και την υλοποίηση των επισκέψεων πεδίου
- το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου για την παραχώρηση του χώρου, διευκολύνοντας την εργασία της πολυμελούς διακρατικής ομάδας των συνεργατών
- Τον επικεφαλή εταίρο του προγράμματος (το ICALPE) και την «ψυχή» του τον Michel Dubost
Η Μεσόγειος ήταν πάντα μια θάλασσα που ενέπνεε τους λαούς των χωρών που την περιέβαλαν. Δεν τους χώριζε λόγω του μεγέθους της, αλλά τους ένωνε μέσα από ένα πολύπλοκο πλέγμα σχέσεων τόσο εμπορικών, όσο και πολιτιστικών. Εδώ αναπτύχτηκαν οι πιο δυνατοί και μακραίωνοι πολιτισμοί, εδώ αναπτύχτηκε η έννοια της φιλοξενίας. Οι λαοί της Μεσογείου πάντα αντάλλασαν μεταξύ τους προϊόντα, αλλά και ιδέες. Υλικά αγαθά, αλλά και γνώσεις.
Ακριβώς σ’ αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε το παρόν πρόγραμμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι υπερήφανη που συμμετέχει και θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις να μεταφέρει σε άλλες Περιοχές της Μεσογείου τα καλά παραδείγματα, τις πετυχημένες πρακτικές, τις αποτελεσματικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στην περιοχή μας.
Στη Δυτική Θεσσαλία, το Μουζάκι και η Πύλη αποτελούν παραδείγματα τοπικής ανάπτυξης, αλλά και συνεργασίας.
Το πρόγραμμα θέτει ως βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων στις μειονεκτικές αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.
Παρέχει στις κοινότητες/χωριά τα μέσα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία τοπικών συστημάτων διακυβέρνησης, διευρύνοντας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ικανοτήτων για την εφαρμογή τους ως καταλύτη της τοπικής ανάπτυξης, μέσα από τη δημιουργία πολυτομεακών εταιρικών σχέσεων.
Αυτό επιτρέπει την επιβράδυνση της μείωσης του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών, σταματώντας ή αντιστρέφοντας την τάση της εγκατάλειψης της υπαίθρου και κατά συνέπεια υποστηρίζει τη διαδικασία της αποκέντρωσης.
Η κεντρική ιδέα στην οποία βασίζεται η μέθοδος στην οποία στηρίζεται το πρόγραμμα είναι η δέσμευση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που επιθυμούν να αναπτύξουν μια στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή τους, να συμμετέχουν στο σχεδιασμό ενός οράματος από κοινού με μια ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα. Η εφαρμογή της μεθόδου απαιτεί την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.
Η διακρατική διάσταση του έργου βασίζεται:
- Στην κεφαλαιοποίηση των επιτυχών πρακτικών του Βορρά, αλλά όχι με τον τρόπο της άμεσης μεταφοράς στις περιοχές του Νότου, αλλά ως βάση για προβληματισμό και εξέλιξη.
- Στην καινοτόμα μέθοδο της «Countryside Exchange» η οποία θα διεγείρει την κοινωνική δυναμική και τον ενθουσιασμό του πληθυσμού, καθιστά τον διάλογο ευκολότερο και την οργάνωση της εταιρικής σχέσης σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί.
- Στη δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου Ευρωμεσογειακού Δικτύου για την ανάπτυξη των χωριών σε συνδυασμό με ένα διακρατικό δίκτυο
Είμαι βέβαιος ότι από τη συνεργασία και την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για αυτή τη γωνιά της Δυτικής Θεσσαλίας και όχι μόνον. Το σημαντικότερο όμως θα είναι η ανάπτυξη συνεργειών με προγράμματα που πρόκειται να αρχίσουν άμεσα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι δράσεις του Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ενώ σύντομα θα αρχίσουν τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ) και για τη στήριξη της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ)
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης.