Σπ. Ταλιαδούρος: «Η επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή θα σήμαινε τον οικονομικό και κοινωνικό θάνατο της πατρίδας μας»


Ο υποψήφιος Βουλευτής κ. Σπ. Ταλιαδούρος, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, π. Υφυπουργός Παιδείας, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε σε δημοτικά διαμερίσματα του νομού μας δήλωσε ότι πιθανή επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή θα σήμαινε τον οικονομικό και κοινωνικό θάνατο της πατρίδας μας.

Ειδικότερα ο κ. Ταλιαδούρος ανέφερε:

 

«Η παραμονή μας στη ζώνη του ευρώ είναι εθνικά ωφέλιμη για την πατρίδα αφού ο άλλος δρόμος, ο δρόμος της υποτιμημένης δραχμής θα σήμαινε τον οικονομικό και κοινωνικό θάνατο της χώρας μας αλλά και του κάθε πολίτη χωριστά.

Οι θυσίες που απαιτούνται για να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική είναι πολύ μικρότερες από τις τραγικές επιπτώσεις που θα συνεπάγονταν η επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή, το κόστος της οποίας θα ήταν ασύγκριτα υψηλότερο από οποιοδήποτε όφελος θα μπορούσε να προκύψει.

Πολιτική αστάθεια, αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, και οικονομική ασφυξία θα ήταν επιγραμματικά μερικές από τις δυσμενείς συνέπειες μιας τέτοιας ολέθριας για τον τόπο επιλογής. Η επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή θα είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος αφού θα πλήττονταν δυσανάλογα οι χαμηλά εισοδηματικές τάξεις, οι τάξεις αυτές που δεν έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία σε ισχυρά νομίσματα. Η χώρα θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα της τροφικής και ενεργειακής ανεπάρκειας, το κράτος δε θα  μπορούσε να χρηματοδοτήσει τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της άμυνας.

Η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε σε ανατροπή της οικονομίας. Ειδικότερα:

  1. Θα θεσπίζονταν άδεια για εισαγωγές προϊόντων, που θα δίνονταν ανάλογα με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνταν ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως εισαγόμενο πετρέλαιο, φάρμακα και τρόφιμα
  2. Οι περιορισμοί των αναλήψεων θα μείωναν την ρευστότητα της οικονομίας και θα επέτειναν την κρίση.
  3. Η αλλαγή νομισματικής ισοτιμίας δεν θα έφερνε από μόνη της μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία αντιθέτως θα τη μείωνε λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
  4. Η χώρα θα ήταν έρμαιο των απότομων αλλαγών στους όρους εμπορίου, όπως συμβαίνει στις πετρελαϊκές κρίσεις.
  5. Η περιουσία όλων θα μειώνονταν αυτόματα κατά το μέγεθος της υποτίμησης (κατά πολλούς τουλάχιστον 50%). Η μείωση αυτή θα συνοδεύεται από εξίσου σκληρή λιτότητα γιατί δεν θα έπαυε η ανάγκη για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα.
  6. Θα παρατηρούνταν διαλυτικά φαινόμενα στην παραγωγή γιατί, παρά τη λιτότητα, θα είχαμε ακόμα σημαντικό έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου και για κάποιο διάστημα θα αδυνατούσαμε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες σε συνάλλαγμα για την αγορά εισαγόμενων πρώτων υλών.

Άμεσες συνέπειες για την οικονομία θα είναι:

  1. Η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
  2. Η απομάκρυνση των υπαρχουσών επενδύσεων.
  3. Η μη πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.
  4. Η συρρίκνωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν μία υπεκφυγή, μια φαινομενικά ίσως φθηνή άρνηση των υποχρεώσεων μας. Η επιλογή αυτή όμως θα ήταν μοιραίο λάθος καθώς θα εντείνονταν η περιθωριοποίηση της χώρας μας και θα ενισχύονταν οι δυνάμεις που τη σπρώχνουν στην απομόνωση. Μιλάμε για τον οικονομικό και κοινωνικό θάνατο της Ελλάδας.

Στη Ν.Δ. πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επέλθει μέσα στη ζώνη του Ευρώ. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα στις αγορές και να υλοποιηθούν – εμπεδωθούν οι αναγκαίες δομικές αλλαγές σε εθνικό επίπεδο, όπως εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς».

Προηγούμενο άρθρο Αιμοδοσία:Υπόθεση ατομική και συλλογική
Επόμενο άρθρο Συνεργασία Δήμου – Επιμελητηρίου ενόψει Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης