«Ανοίγει» με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας η διαβούλευση για την κατάρτιση Προγραμμάτων Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας. Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγο καιρό η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ έχει αναρτήσει τα Προγραμμάτων Μέτρων για τα Σχέδια Διαχείρισης στην ιστοσελίδα της, που σηματοδοτούν τη δεύτερη και τελική φάση της διαβούλευσης για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων της χώρας.
Σε συνάντηση που είχε ο κ. Αγοραστός με ομάδα μελετητών που αποτελούταν από τον δ/ντη της Δ/νσης Ανάπτυξης Υδρο/κών Έργων της ΔΕΗ κ. Γιάννη Θανόπουλο, τον γεωπόνο κ. Κών/νο Γκούμα και τον πολιτικό μηχανικό κ. Τάσο Μπαρμπούτη επισημάνθηκε ότι η Αιρετή Περιφέρεια ξεκινά μια σειρά επαφών και πρωτοβουλιών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προτάσεων και αρχών επί των Προγραμμάτων Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης. Στόχος είναι οι Θεσσαλοί & οι φορείς που τους εκπροσωπούν (Περιφέρεια, Δήμοι, ΠΕΔ, Επιμελητήρια, Ενώσεις, Σύλλογοι, κ.λ.π.), να ενημερωθούν για την σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, να συζητήσουν & να αποφασίσουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Θεσσαλία, ποιες είναι οι προοπτικές του πρωτογενή τομέα & της Γεωργίας, σε σχέση με τις αγροτοδιατροφικές ανάγκες της χώρας μας & φυσικά πως ταυτόχρονα θα προστατευθεί το περιβάλλον (Πηνειός, Κάρλα, υπόγειοι υδροφορείς, κ.λ.π.).
Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός: «Τα σχέδια αυτά αφορούν όλα τα σοβαρά ζητήματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας και οι αποφάσεις για την τελική διαμόρφωσή τους θα είναι δεσμευτικές για τις επόμενες δεκαετίες. Να μην διανοηθεί κανείς ότι θα υπάρξουν αποφάσεις από μέρους της πολιτείας χωρίς την άποψη και τη βούληση των Θεσσαλών. Επιδιώκουμε μια σύνθεση απόψεων που θα εκφράζει την θέση ων κατοίκων της Θεσσαλίας που ζητούν να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των υδατικών πόρων και να απομακρυνθεί στο μέλλον ο κίνδυνος λειψυδρίας που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλία».
Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι τα σχέδια διαχείρισης θα αποτελέσουν τον «οδικό χάρτη» λήψης αποφάσεων & διαμόρφωσης πολιτικών για το νερό. Ταυτόχρονα θα δρομολογήσουν & θα επιταχύνουν τις εξελίξεις για σοβαρά αναπτυξιακά & περιβαλλοντικά θέματα, σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας & του περιβάλλοντος (επάρκεια & υγιεινή πόσιμου νερού, γεωργία-αρδεύσεις, ενέργεια-ΥΗΕ, κ.α.) για τις επόμενες δεκαετίες. Για περισσότερες πληροφορίες και των κατάλογο Προγραμμάτων Μέτρων επί των Σχεδίων Διαχείρισης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων http://wfd.opengov.gr/