ΈΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΥΣΕΩΝ…. ΣΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ – Από 1η έως 11 Σεπτεμβρίου


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού στα πλαίσια της ενασχόλησής του με την περιφερειακή πολιτική, προτίθεται να οργανώσει σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας μια μεγάλη 4ήμερη εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα, ένα ταξίδι γεύσεων», η οποία θα χωρίζεται σε θεματικές ενότητες. Όσον αφορά στο φεστιβάλ θα υπάρχει μια συμβολική είσοδος η οποία θα αντισταθμιστεί με ελληνικά κεράσματα και προϊόντα προς όλους, ενώ για τα παιδιά η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής – Σκηνοθέτης κ. Μανούσος Μανουσάκης σε επιστολή του στον Δήμο Καρδίτσας επισημαίνει ότι η κάλυψη του Φεστιβάλ θα γίνει από μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζητά την δωρεάν παραχώρηση του άλσους του Παυσιλύπου για την πραγματοποίησή του, ενώ τέλος ζητά η όλη εκδήλωση να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας, ο οποίος καλείται να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων της. Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας.

 

Δέκα θεματικές ενότητες

 

Η εκδήλωση «Ελλάδα, ένα ταξίδι γεύσεων» που θα πραγματοποιηθεί κατά τη χρονική περίοδο 1η Σεπτέμβρη έως 11 Σεπτέμβρη (4 ημέρες λειτουργίας και 7 ημέρες οργάνωσης και αποξήλωσης) θα χωρίζεται σε δέκα θεματικές ενότητες, ως ακολούθως:

–          1η Ενότητα: Σε stand πλάτη 4 Χ 2 μπροστά ένα bar 2 X 80 X 1.30 όπου θα αναπαριστά 30 μικρά νησιά της Ελλάδας. Σε πάγκο πάνω θα υπάρχουν προϊόντα και τουριστικά φυλλάδια καθώς και διάφορα κεράσματα από το κάθε νησί ενώ στο άλλο θα έχει αγροτικά προϊόντα νησιών: Άνδρος, Αμοργός, Αίγινα, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Ίος, Κάλυμνος, Λήμνος, Κέρκυρα, Κρήτη, Κύθηρα, Λήμνος, Λέσβος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πόρος, Λέσβος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σκιάθος, Σκόπελος, Τζια, Τήνος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Χίος, Ψαρά

–          2η Ενότητα: Α) Κρασί – stand 4Χ2 με διάφορες ποικιλίες κρασιών. Θα παρουσιαστούν διάφορες ποικιλίες κρασιών και σταφυλιών από όλη την Ελλάδα σε βάζα και μπουκάλια σε πάγκο διαστάσεων 5Χ80Χ1,30 όπως επίσης και ένα πατητήρι που θα βγάζει κρασί τοποθετημένο πάνω σε ένα στρογγυλό τραπέζι διαστάσεων 1Χ1 και 20 πόντων ύψος. Β) Μέλι – Θα υπάρχουν βάζα γυάλινα με μέλι από όλη την Ελλάδα κάνοντας πάντα βέβαια αναφορές στο κάθε είδος. Γευσιγνωσία μελιού. Στην ίδια θεματική θα υπάρχει και ένας μελισοεξαγωγές όπου θα βγάζει μέλι, καθώς τον χώρο θα τον διακοσμούν κερήθρες. Οι διαστάσεις κατασκευής θα είναι ίδιες με την προηγούμενη ενότητα. Γ) Λάδι – Γυάλινες δεξαμενές με βρύση όπου θα φυλάσσουν ελαιόλαδο από διάφορες περιοχές έτσι ώστε να μπορούν να παρουσιάζονται κατάλληλα. Στον ίδιο χώρο θα βρίσκετε ένα ελαιοτριβείο σε γυάλινη βάση με λιθαρένιο πιεστήριο για να βγάζει ελαιόλαδο και τέλος ελαιόλαδα τα οποία έχουν βραβευτεί από ανάλογα φεστιβάλ μας στο παρελθόν. Δ) Τυρί – Θα υπάρχει τυροκομείο όπου θα δουλεύει διαρκώς κάνοντας αναπαράσταση παρασκευής τυριού. Θα υπάρχουν τυριά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τέλος βραβευμένα τυριά. Ε) Μύλοι – Δύο μύλοι που θα δουλεύουν συνεχώς βγάζοντας αλεύρι. Ποικιλίες σταριών, βρώμης, κριθάρι. Διάφορα παξιμάδια από όλη την Ελλάδα. ΣΤ) Ζυμαρικά – Γυναίκες που θα παρασκευάζουν παραδοσιακά ζυμαρικά και θα παρουσιάζονται γυάλινα βάζα με ζυμαρικά από όλη την Ελλάδα. Η) Αποστάγματα – Αποστακτήρες που θα παρουσιάζουν την παραγωγή τσίπουρου. Επίσης θα υπάρχουν αποστάγματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας για παρουσίαση και γευσιγνωσία.

–          3η Ενότητα: Δέκα σπίτια διαστάσεων 15 m X 4 m πλάτος X 2.20 m ύψος μπρος – πίσω το καθένα χωρισμένα σε 3 κομμάτια για να παρουσιάζουν αγροτουριστικούς προορισμούς. Ορεινές περιοχές: Δημητσάνα, Περτούλι, Ελάτη, Μηλιά, Καστανιές, Καρπενήσι, Πάπιγκο, Βίκος, Γουμένισσα, Σιάτιστα, Πορταριά, Μακρυνίτσα, Νυμφαία, Πυργί, Μελισσουργοί, Κήποι, Ανήλιο, Βουλγαρέλι, Βελβεντό, Πύλη.

–          4η Ενότητα: Ελληνικός πηλός. Κεραμίστας με τροχό που θα βγάζει διάφορα θέματα αγροτικού τύπου. Φούρνοι: Θα υπάρχουν 20 φούρνοι μεγάλων διαστάσεων όπου θα ψήνουν ψωμί και πίτες τοποθετημένα σε πάγκους για να δοκιμάζουν οι επισκέπτες.

–          5η Ενότητα: Ελληνικό Μπακάλικο. Θα είναι ένας χώρος 300 τ.μ. σε τετράγωνη διάσταση με ράφια στο πίσω μέρος, με οργανωμένα τα προϊόντα ανά περιοχή, διακοσμημένα με κάρα και σε κάθε τραπέζι παραδοσιακά τραπεζομάντηλα. Γυναίκες ενδιάμεσα θα μαγειρεύουν παρουσιάζοντας προϊόντα από διάφορες περιοχές, το μπακάλικο έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει και να μικρύνει ανάλογα με το ενδιαφέρον των εκθετών. Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Στ. Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησος, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο.

–          6η Ενότητα: Καφενείο πλατεία. Ένας χώρος 400 τ.μ. με παραδοσιακά καθίσματα και καρέκλες δίπλα στο μπακάλικο όπου θα κερνά παραδοσιακά γλυκίσματα, μερίδες με τσίπουρο ή ούζο, παραδοσιακό καφέ κλπ.

–          7η Ενότητα: Παιδότοπος (παιδικά εργαστήρια). Ένας χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για τα παιδιά περίπου στα 300 τ.μ. όπου μικροί σεφ θα κάνουν διάφορες δραστηριότητες – εργασίες παίρνοντας αναμνηστικά διπλώματα.

–          8η Ενότητα: Διαγωνισμός περιοχών. Για 3 ημέρες θα γίνονται διαγωνισμοί περιοχών. 25 παρουσιάσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. 1η μέρα διάρκεια 5 ώρες. Περιοχές: Ιωάννινα, Πέλλα, Ρέθυμνο, Κεφαλονιά, Λέσβος. 2η μέρα διάρκεια 10 ώρες. Περιοχές: Αρκαδία, Βόλος, Σέρρες, Ξάνθη, Μήλος, Ζάκυνθος, Θάσος, Ηράκλειο, Ικαρία, Χίος. 3η μέρα διάρκεια 10 ώρες. Περιοχές: Ηλεία, Καρδίτσα, Γρεβενά, Ρόδος, Αμοργός, Κέρκυρα, Καστελόριζο, Χανιά, Νάξος, Σαντορίνη

–          9η Ενότητα: Λίμνες, ποτάμια, βουνά της Ελλάδας.  Θα γίνεται αναφορά του κάθε θέματος σε stand στο πλάι. Μπροστά θα βρίσκεται πάγκος 10 m X 2m όπου θα υπάρχουν τα προϊόντα του κάθε ποταμού και λίμνης για να παρουσιάζονται. Λίμνες: Τριχωνίδα, Πρέσπα, Πλαστήρα, Καστοριάς, Παμβώτιδα, Κερκίνη, Δοϊράνη. Ποτάμια: Αλιάκμονας, Αχελώος, Άραχθος, Αχέροντας, Αώος, Λούρος, Ευρώτας, Πηνειός, Σπερχειός, Λάδωνας. Λιμνοθάλασσες: Μεσολογγίου, Αμβρακικού

–          10η Ενότητα: Ειδικές ενότητες – νέες καλλιέργειες: κάρα με φρούτα, νέα delicatessens, cocktails, ελαιοκράμβη, ιπποφαές, κενάφ, μύρτιλλο, ροδιά, στέβια, τρούφα, σαλιγκάρια. Αυτές οι ενότητες θα είναι σε stand μπρος – πίσω όπου θα παρουσιάζονται νέες προτάσεις του αγροτικού τομέα. Παράλληλα στο event θα παρουσιάζονται: α) επιστημονικές ημερίδες κάθε ημέρα για 4 ημέρες και διάρκεια 1,5 ώρες (θέματα: αγροτικά, τουριστικά κλπ), β) παρουσίαση περιοχών κάθε ημέρα για 4 ημέρες και διάρκεια περίπου 3 ώρες

 

Προηγούμενο άρθρο Εθελοντικός καθαρισμός του πάρκου του Παυσιλύπου
Επόμενο άρθρο Τροχαίο Ατύχημα με θανάσιμο τραυματισμό πεζού