Το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση «μίνι» αιολικού πάρκου στον πρώην Δήμο Ρεντίνας και συγκεκριμένα στη περιοχή «Λεπούχια», μεταξύ του οικισμού Ρεντίνας και Αηδονοχωρίου, έδωσε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων, το οποίο απεφάνθη κατά πλειοψηφία. Παρ’ ότι το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Ρεντίνας είχε λάβει ομόφωνη απόφαση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή, μετά τη συνένωση των Δήμων στα πλαίσια του Καλλικράτη και την προσχώρηση του Δήμου Ρεντίνας στον Δήμο Σοφάδων, το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ζήτησε και τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων, προκειμένου να γνωμοδοτήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για το έργο.
Το έργο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της προμελέτης, πρόκειται για αιολικό πάρκο ισχύος 6,6 MW το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί στο διακατεχόμενο δάσος της Δ.Ε. Ρεντίνας, στην προαναφερθείσα έκταση η οποία είχε καεί από πυρκαγιά και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Το πάρκο θα αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα. Η εταιρεία Μπάκος Α.Ε. έχει ήδη κάνει την προμελέτη για την εγκατάστασή τους η οποία είναι προϋπολογισμού πάνω από 7 εκ. ευρώ. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην παραπάνω περιοχή, θα σημάνει αμέσως τη μείωση των εξόδων και την αύξηση της περιουσίας τόσο της Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας όσο και του Δήμου Σοφάδων κατά 70.000 ευρώ το χρόνο. Να θυμίσουμε ότι η «Γνώμη» με αποκλειστικό της δημοσίευμα τον Απρίλιο του 2008 είχε ασχοληθεί με το θέμα, παραθέτοντας αναλυτικά τα στοιχεία για το έργο.
Λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής
Από την αρχαιότητα ακόμη ο άνθρωπος σεβόμενος την τεράστια ισχύ του, προσέδωσε στον άνεμο θεϊκές ιδιότητες με τη μορφή του Θεού Αίολου – κυρίαρχος των ανέμων. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στη ξηρά. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Ενέργειες για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας έχουν γίνει σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στο γεγονός αυτό έχει συμβάλλει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΑΠΕ, η οποία ενθαρρύνει και επιδοτεί επενδύσεις στις ήπιες μορφές ενέργειας.