Επανέρχομαι σε ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκα και παλαιότερα. Πρόκειται για τη διαχείριση των σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά. Σε λίγο καιρό τα σκουπίδια αυτά θα οδηγηθούν, μέσω των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), στο ΧΥΤΑ Τρικάλων, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα περίπου, βορειανατολικά της πόλης των Τρικάλων, στο δήμο Παλαιοκάστρου. Ο δήμος Καρδίτσας παράγει καθημερινά, πάνω από 80 τόνους σκουπιδιών.
Με βάση την κείμενη νομοθεσία, τα σκουπίδια αυτά απαγορεύεται να οδηγούνται χωρίς επεξεργασία στο ΧΥΤΑ. Όλοι οι ΧΥΤΑ πρέπει να μετατραπούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα εργοστάσια αυτά είναι κλειστοί χώροι, όπως περίπου είναι το ΚΔΑΥ στο Αρτεσιανό, όπου οδηγούνται τα σκουπίδια. Εκεί υφίστανται επεξεργασία μηχανοδιαλογής. Αφαιρούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τα υπόλοιπα υφίστανται μηχανική επεξεργασία. Από την επεξεργασία αυτή μπορεί να παραχθεί, κομποστ αλλά και ενέργεια (ηλεκτρική, θερμική, βιοαέριο κλπ). Η μορφή της παραγόμενης ενέργειας εξαρτάται από τον τρόπο επεξεργασίας που θα επιλεγεί. Οι τρόποι είναι πολλοί και εφαρμόζονται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και εργασιακά. Η κατασκευή τέτοιου εργοστασίου είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα. Για τη χωροθέτησή του πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι θέσεις των σημερινών ΣΜΑ.
Προτείνω να αναληφθεί πρωτοβουλία από την ΤΕΔΚ ή τη Νομαρχία για μια ημερίδα για το σκοπό αυτό. Στην ημερίδα αυτή θα παρουσιασθούν ο τρόποι επεξεργασίας στερεών αποβλήτων αλλά και ο τρόπος εφαρμογής τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για την κατασκευή του εργοστασίου. Ελπίζοντας ότι κάποτε και η Καρδίτσα θα πρωτοπορήσει. Τα Τρίκαλα το συζητούν. Και πιθανόν, αν γίνει εκεί, να αναγκαστούμε να τα πάμε κι εμείς. Τότε το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Εκτιμάται λοιπόν, ότι σήμερα παρά ποτέ, λόγω της συνεχούς αυξητικής τάσης των παραγόμενων στερεών απορριμμάτων και της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας στρατηγικής στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής διαχείρισής τους και στην περιοχή μας, σύμφωνα και με την οδηγία- πλαίσιο της Ε.Ε. Προτεραιότητες της οδηγίας – πλαίσιο είναι η δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η προώθηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης, η ενεργειακή αξιοποίησή τους και στο τέλος η ταφή.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος