Κωτσός Γ.: «Επεκτείνεται η Χάρτα Συνεργασίας των Φορέων Τοπικής Διακυβέρνησης»


Η Χάρτα Συνεργασίας των Φορέων Τοπικής Διακυβέρνσης που υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Μουζακίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΑΝΚΑ και των Πολιτιστικών Συλλόγων του Ελληνοπύργου στα πλαίσια της Γ’ Φάσης του έργου «NOVAGRIMED: Innovations agricoles en territoires méditerranéens» του προγράμματος Programme MED, επεκτείνεται πλέον και στις Τοπικές Κοινότητες  Μαυρομματίου, Δρακότρυπας και Οξυάς.

Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δήμου Μουζακίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των Γάλλων εταίρων και των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων και των Συλλόγων του Μαυρομματίου, της Οξυάς και της Δρακότρυπας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας.
Εκεί αναλύθηκαν οι δίαυλοι συνεργασίας μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου  και διασποράς μέσω των Συλλόγων με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των συμπολιτών στην προσπάθεια αυτή.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί Βασικός σκοπός της δράσης είναι η διαμόρφωση και η υπογραφή μιας Χάρτας υποχρεώσεων και δεσμεύσεων μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων των αποδήμων των προαναφερόμενων τοπικών κοινοτήτων,  εκπροσώπου του Δήμου Μουζακίου, του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου (ΕΑΧ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ ΑΕ). Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ειδικού στόχου της στρατηγικής που αναφέρεται στην ενίσχυση της συμμετοχής των αποδήμων αλλά και των κατοίκων της κοινότητας κατά το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων. Η «Χάρτα Διακυβέρνησης και Συνεργασίας» θα καθορίζει τους στόχους και τις δράσεις για τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν τα συμβαλλόμενα μέλη. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μια βάση νομιμοποίησης για την αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων, εντός και εκτός Ελλάδας και την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.
Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, πρέπει οι συμβαλλόμενοι να συμφωνήσουν σε μια σειρά από δεσμεύσεις για την από κοινού συνεργασία. Όλες οι δεσμεύσεις στηρίζονται στην ενσωμάτωση των αποδήμων σ’ ένα σχέδιο αναβίωσης του Ελληνόπυργου με την ενεργή συμμετοχή τους στις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
I)    Δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης υποδοχής των αποδήμων
Ένας από τους βασικούς στόχους της τοπικής διακυβέρνησης είναι και η υποστήριξη πολιτικών υποδοχής νέων κατοίκων στην ύπαιθρο. Για το σκοπό αυτό θεωρείται σημαντική η δημιουργία ενός γραφείου υποστήριξης – υποδοχής νέου πληθυσμού σε περιφερειακό επίπεδο. Ο σκοπός του γραφείου θα είναι διττός:
§    Να διευκολύνει την υποδοχή του πληθυσμού σε θέματα κατοίκησης
Το γραφείo θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαμονής στην ύπαιθρο. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ενδιαφερομένων (Συνταξιούχοι, οικογένεια με μικρά παιδιά) και τις ανάγκες τους θα πρέπει να τους παραπέμπει στην αντίστοιχη ομάδα τοπικής διακυβέρνησης.
Διαβλέποντας την τάση για αύξηση των αιτημάτων διαμονής, θα πρέπει σε συνεργασία με τις τοπικές διακυβερνήσεις και κατ’ επέκταση με τις υπηρεσίες των δήμων να αναπτυχθούν πολιτικές διευκόλυνσης εγκατάστασης όπως: (α) μίσθωση κενών κατοικιών με συμβολικό ενοίκιο, (β) διευκόλυνση μετακίνησης των παιδιών προς τις σχολικές μονάδες και τις λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες, (γ) απασχόληση καθηγητή (εάν είναι δυνατόν να ανήκει στο δυναμικό των αποδήμων) για εκμάθηση ξένης γλώσσας στα παιδιά, (δ) δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, (ε)  περίοδος χάριτος (1-2 έτη) από την πληρωμή των δημοτικών τελών.
§    Να διευκολύνει δυνητικούς επενδυτές σε θέματα επιχειρηματικότητας
Ουσιαστικά, το γραφείο, καλείται να αποτελέσει τον σύνδεσμο επικοινωνίας των ενδιαφερομένων-απόδημων (ιδιαίτερα του εξωτερικού) με τις τοπικές διακυβερνήσεις των κοινοτήτων για την επίλυση προβλημάτων και την υπεύθυνη απάντηση σε ερωτήματα για επενδυτικές δυνατότητες. Πιο συγκεκριμένα δύο θα είναι οι βασικές λειτουργίες του:
(α) Να καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους, σε ποιους φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς να απευθυνθούν για να έχουν επαρκή πληροφόρηση πάνω στην προτεινόμενη επένδυση. Ειδικότερα, όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι απόδημοι του εξωτερικού και δεν έχουν γνώση του επιχειρηματικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα και
(β) να επιλύουν προβλήματα, γραφειοκρατικά και μη, που προκύπτουν κατά τη φάση υλοποίησης των έργων. Ειδικότερα, αυτό καθίσταται αναγκαίο όταν τα ζητήματα ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και δυνατότητες της τοπικής διακυβέρνησης και πρέπει να επιλυθούν σε επίπεδο περιφερικών ενοτήτων ή διευθύνσεων υπουργείων. Για παράδειγμα προβλήματα που αφορούν στο χρόνο σύνταξης και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, στην ταχύτητα αξιολόγησης του φακέλου για την έγκριση χρηματοδότησης αλλά και μετά στην εκταμίευση των δόσεων κ.α.

«Στόχος της Δημοτικής μας Αρχής είναι να αξιοποιήσουμε το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό της διασποράς μας, το οποίο αποτελεί ανεξάντλητη δύναμη για το Δήμο μας. Γι’ αυτό το λόγο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινάμε πιλοτικά την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών στον Ελληνόπυργο, οι οποίες στη συνέχεια θα διαχυθούν σ’ όλο το Δήμο.  Έτσι μετά την υπογραφή της χάρτας συνεργασίας των φορέων τοπικής διακυβέρνησης του Ελληνοπύργου προχωρήσαμε σε κοινή συνάντηση και με τους φορείς Μαυρομματίου, Οξυάς και Δρακότρτυπας, όπου θέσαμε υπ΄ όψιν τους  έναν οδηγό που περιέχει επιχειρησιακά μεθοδολογικά εργαλεία και μία συλλογή καλών πρακτικών. Φιλοδοξίας μας μετά απ’ αυτό το άνοιγμα να προχωρήσουμε στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Κωτσός

Προηγούμενο άρθρο Από σήμερα συνταγογραφούνται τα πρώτα γενόσημα
Επόμενο άρθρο N. Ευθυμιάδης: «Ελλάδα – Ιταλία: Χθες, σήμερα, αύριο μαζί για μια άλλη Ευρώπη»