Παρουσίαση βιβλίων στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ


«Η επίσκεψη σ’ ένα σχολείο μοιάζει με επίσκεψη σε Λούνα Παρκ. Θα διασκεδάσεις, θα συγκλονιστείς, θα ζαλιστείς… στο τέλος όμως θα φύγεις ευχαριστημένος γιατί στη λιμνούλα με τις πάπιες, 6-7 παιδάκια τσίμπησαν το «δόλωμα» και δείχνουν να καταλαβαίνουν, πως μέσα στα βιβλία κρύβονται περισσότερα πράγματα από απλές λέξεις». Αυτό υποστηρίζει ο συγγραφέας μας, λέγοντας επίσης πως οι επισκέψεις του στα σχολεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συγγραφικής του δράσης.
Ο Κώστας Χαραλάς με το ποδήλατο κι ένα σακίδιο στην πλάτη, επισκέφτηκε την πόλη μας και με το γνωστό πηγαίο χιούμορ του, παρουσίασε σε δημοτικά σχολεία της πόλης μας και σε δύο παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ., τρία από τα βιβλία του για παιδιά αλλά και μεγάλους.
Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου, παρουσίασε το βιβλίο «το κουτί του θυμού». Μια ιστορία σχετικά με τον τρόπο που ο θυμός όχι μόνο απομονώνει τους ανθρώπους, αλλά και τους στερεί ζωτικό χώρο σ’ ένα σπίτι. Με την αλληγορία των κουτιών μέσα στα οποία οι άνθρωποι κρύβουν το θυμό τους, θυμίζει σε όλους τη σημασία της συζήτησης για την επίλυση των συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια.
Στο 10ο & 18ο Δημοτικά Σχολεία και στην παιδική βιβλιοθήκη πλατείας «Δημ. Γιολδάση», παρουσίασε τα βιβλία του «Ο Αυτοκράτορας και ο υπήκοος» και «Το μυστήριο της Ανομβρίδας».
Μέσα από τη δραματοποίηση «του μυστηρίου της Ανομβρίδας», με τη συμμετοχή των παιδιών όπου έπαιξαν τους κεντρικούς ρόλους των ηρώων των βιβλίων, ζωντανεύοντας με το δικό τους μοναδικό τρόπο την ιστορία, ο συγγραφέας με γοητευτικό & χιουμοριστικό τρόπο, πέρασε μηνύματα για την ανάγκη να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι σ’ ένα ανεκτίμητο αγαθό, «το νερό», να νιώσουμε βαθιά τη σημασία του και να κάνουμε οικονομία μπροστά στη μεγάλη απειλή της έλλειψής του.
Με τον «Αυτοκράτορα και τον υπήκοο» ο συγγραφέας καταφέρνει να πραγματευτεί το περίπλοκο ζήτημα των σχέσεων εξουσίας, σχέδιο έτσι κι αλλιώς φιλόδοξο, ιδιαίτερα σε μια εποχή     μη – προβληματισμού των νέων παιδιών σαν τη δική μας.
Τα παιδιά ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ενώ ο συγγραφέας έμεινε θεατής κρατώντας  για τον εαυτό του το ρόλο του αφηγητή με μικρές παρεμβάσεις στην πλοκή του έργου.
Οι παιδικές βιβλιοθήκες νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για τη φιλοξενία του συγγραφέα, αλλά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων που επισκέφθηκε, καθώς και τους συλλόγους διδασκόντων.
Το ραντεβού των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. με τα παιδιά της πόλης μας, ανανεώνεται για την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, στην παιδική βιβλιοθήκη Παυσιλύπου, όπου η πολυγραφότατη συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Δε ντρέπομαι πια».

Προηγούμενο άρθρο Ν. Καλιακούδας - Λώρεν Κασσοπούλου: «Αναπτυξιακή υστέρηση της Δυτ. Θεσσαλίας»
Επόμενο άρθρο 21 Μαρτίου - Μέρα γιορτής της δασοπονίας και ποίησης στο Μουζάκι