Σημαντικό θέμα για τη Θεσσαλία, αποτελεί το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ του Δυτικού (Καρδίτσα-Τρίκαλα) και του Ανατολικού (Λάρισα-Βόλος) τμήματός της. Χάσμα το οποίο, έχει διευρυνθεί σημαντικά. Μάλιστα η αποτύπωση διαφόρων μελετών (χωροταξικό κ.ά) εμφανίζουν, ειδικά στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλίας δυναμικούς πόλους ανάπτυξης σε σχέση με τις φτωχές δυτικές περιοχές της, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοφυούς αναπτυξιακής προοπτικής, ικανής να αμβλύνει την ενδογενή αυτή υστέρηση.
Τα αίτια της ύπαρξης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της Θεσσαλίας, έχουν αναφορά σε διάφορους εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι, το αρχικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα της κομβικής γεωγραφικής θέσης εξώθησαν ακόμη περισσότερο τις ενδογενείς ανισότητες σε βάρος της Δυτικής Θεσσαλίας.
Αποτέλεσμα των ανισοτήτων αυτών αποτελεί η εσωτερική μετανάστευση εργατικού δυναμικού από τη Δυτική στη Ανατολική Θεσσαλία. Το γεγονός αυτό στέρησε και στερεί σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο από τις φτωχές περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας, που αναγκάζεται να μετοικίσει στη Λάρισα και το Βόλο.
Η έλλειψη συνολικού σχεδίου για τη Θεσσαλία, που θα λαμβάνει υπόψη την ανισορροπία μεταξύ του Δυτικού και Ανατολικού τμήματος, πρέπει να μας προβληματίσει. Οι παράγοντες, που προοδευτικά επιτείνουν την ανισότητα αυτή, πρέπει κατά τη διάρκεια αυτής της περιφερειακής θητείας, να τερματίσουν. Τα βήματα ανάπτυξης της Δυτικής Θεσσαλίας, πρέπει αναλογικά να επιταχυνθούν σε σχέση με την Ανατολική. Ασφαλώς η Περιφερειακή Αρχή με τις συλλογικότητές της (θεσμικές και μη) έχει το πρώτο λόγο της διόρθωσης αυτών των ανισορροπιών. Πρέπει να ανιχνεύσουμε τους δρόμους της αγροτικής και της μεταποιητικής ανάπτυξης της Δυτ.Θεσσαλίας. Τι είδους ανάπτυξη θα κάνουμε σ’ αυτούς τους τομείς ; Με ποια μέσα, ποια εργαλεία και ποιες συνέργειες ; Υπάρχει για το σκοπό αυτό ένα σχέδιο δικτυώσεων των δράσεων της Θεσσαλίας ; Πόσο προωθημένο είναι το σχέδιο αυτό για τη Δυτ.Θεσσαλία ; Όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο μιας εκτεταμένης και διεξοδικής συζήτησης που πρέπει να γίνει άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Άλλωστε βασική παράμετρος των στόχων του «Καλλικράτη», αποτελεί η άρση των όποιων ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, προκαθορίζοντας στρατηγικές, σχέδια και διεκδικήσεις, μέσα από τα συλλογικά και διοικητικά όργανα των Περιφερειών.
Η ανάπτυξη είναι μια διαρκής διαδικασία και η τοπική ευημερία θα πρέπει να αποτελέσει ένα συνεχές ζητούμενο για κάθε περιφερειακή ενότητα και περιοχή της Θεσσαλίας. Όσο στη περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχουν θύλακες υστέρησης (και μάλιστα σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων), οι ρυθμοί αύξησης του Περιφερειακού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Θεσσαλίας, δεν θα συμβαδίζουν με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η οικονομική μεγέθυνση της Θεσσαλίας, περνάει μέσα από τις δομικές παρεμβάσεις αξιοποίησης του αγροτοκτηνοτροφικού της παραγωγικού πλούτου.
Επομένως το βάρος των προσπαθειών μας θα πρέπει να εστιασθεί στις αμιγώς αγροτικές περιοχές (Καρδίτσα, Τρίκαλα) δεδομένου ότι η κυριαρχία του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές αυτές αποτελεί φραγμό στην ανάπτυξή τους, δεδομένου ότι η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων και η απασχόληση είναι ανελαστική σε σχέση με την ζήτηση των προϊόντων και της απασχόλησης των αστικών και βιομηχανικών περιοχών της Ανατολικής Θεσσαλίας (Λάρισα-Βόλος).
Ο λόγος είναι ότι οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Αν.Θεσσαλία, δεν έχουν μόνο αναφορά στο πρωτογενή τομέα αλλά και σε άλλους τομείς (μεταποίηση, παροχή υπηρεσιών, νέες τεχνολογίες κλπ) οι οποίοι παράγουν και αναπαράγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, επεκτείνουν το εμπόριό τους, δημιουργώντας οικονομική επέκταση και εισοδήματα για του πολίτες τους.
Εκτιμούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή μέσα από διαδικασίες των συλλογικοτήτων της, πρέπει:
· να καταστρώσει ένα συνολικό σχέδιο για τη Θεσσαλία, που θα λαμβάνει υπόψη τη σημαντική υστέρηση που υπάρχει στο Δυτικό τμήμα της
· να κωδικοποιήσει, τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και το συγκριτικό πλεονέκτημα των περιοχών της Δυτ. Θεσσαλίας
· να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη των μελετών, πορισμάτων συνεδρίων, συλλογικών αποφάσεων των Ν.Α και των Δήμων της Δυτ. Θεσσαλίας
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν τώρα. Αυτό πρέπει να αποτελέσει το στοίχημα της νέας Θεσσαλίας…