Τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα κτίρια της Ευρώπης με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της άνεσης των ενοίκων έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ο Δήμος Καρδίτσας, δυνατότητα η οποία δίνεται μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο πρόσφατα πραγματοποίησε ημερίδα για τις καινοτόμες τεχνολογίες και το ρόλο των Δήμων. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Αξιοποίησης ΑΠΕ Καρδίτσας κ. Αθανάσιος Μαρκινός, ο οποίος σε δηλώσεις του στη «Γνώμη» επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων για την εξοικονόμηση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως και τη μείωση των εκπομπών CO2.
Ο κ. Μαρκινός
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καρδίτσας, οι δήμοι έχουν τεράστιες ευκαιρίες μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων, το οποίο είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020. Ειδικότερα, δεσμεύονται να ετοιμάσουν ένα Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), να εφαρμόσουν το ΣΔΑΕ και να αναφέρουν την πρόοδο σε τακτικά διαστήματα (κάθε 2 χρόνια), να εμπλέξουν τους πολίτες οργανώνοντας Ημέρες για την Ενέργεια και να ενθαρρύνουν και άλλους δήμους να συμμετάσχουν σε αυτή την Πρωτοβουλία. Επιπλέον.
Παρουσίαση διαφόρων έργων και πρακτικών
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας του ΚΑΠΕ σύμφωνα με τον κ. Μαρκινό, έγινε εκτενής ανάλυση των έργων ENER-SUPPLY και M2RES για την εφαρμογή ενεργειακής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρατέθηκαν επιτυχή παραδείγματα κτιρίων σχεδιασμένων με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού με βάση τις συνθήκες φυσικού φωτισμού, σκίασης, διαμπερούς αερισμού, νυχτερινού εξαερισμού κλπ., δόθηκαν ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογών ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια (όπως Φωτοβολταικά συστήματα, Γεωθερμία σε σχολικά συγκροτήματα, Ηλιακά θερμικά συστήματα σε κολυμβητήρια, Ηλιακή θέρμανση αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, Ηλιακός κλιματισμός σε δημοτικά καταστήματα, Βιοκλιματικός σχεδιασμός ή και επανασχεδιασμός, Ηλιακές ή/και αιολικές καμινάδες για φυσικό αερισμό, Ανεμιστήρες οροφής, σκίαστρα, ανακλαστικές βαφές, θερμομονωτικοί σοβάδες), ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογών ΕΞΕ σε δημοτικά κτίρια (όπως Αντλίες θερμότητας σε σχολικά συγκροτήματα, Κλιματισμός από θάλασσα, Μονώσεις και ενεργειακά υαλοστάσια, Ανάκτηση από μονάδες αερισμού χώρων συνάθροισης κοινού, Ανάκτηση θερμότητας από κλιματισμό προς κολυμβητήρια, Εφαρμογή παγολεκανών σε κλειστά γυμναστήρια, Εφαρμογή τεχνικής free coolingσε ΚΚΜ κλειστών γυμναστηρίων, Υψηλής αποδοτικότητας κλιματισμός θεάτρων, Υψηλής αποδοτικότητας τεχνητός φωτισμός, Ελεγχόμενος οδικός φωτισμός, Αυτοματισμοί και ΒΕΜS), καθώς και ενδεικτικά παραδείγματα παρακολούθησης ΕΥ και επεμβάσεων χαμηλού κόστους σε δημοτικά κτίρια (όπως Ενεργειακός Υπεύθυνος Δήμου -Νόμος 1122, Ενεργειακή αναβάθμιση λεβητοστασίων (π.χ. ανάκτηση από καυσαέρια με όφελος περίπου 10%), Εφαρμογή τεχνικής free coolingσε ΚΚΜ (με όφελος περίπου 25%), Τοποθέτηση μεττροπέων συχνότητας σε αντλίες νερού (με όφελος περίπου 15%), Βελτιστοποίηση και ζωνοποίηση φωτισμού (με όφελος περίπου 25%)).
Εξέταση των δημοτικών κτιρίων
Στην εξέταση των δημοτικών κτιρίων στα οποία μπορούν να βρουν εφαρμογή σύγχρονες τεχνικές ηλιακής ενέργειας θα προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Καρδίτσας. Προς το παρόν ετοιμάζει την υποβολή τεχνικού δελτίου στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Πράσινα Δώματα» του ΚΑΠΕ με αντικείμενο την ενεργειακή και βιοκλιματική βελτίωση του δώματος της Δημοτικής Πινακοθήκης, σε συνεργασία με την ΑΝΚΑ, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικού πάρκου στις ορεινές περιοχές του.