Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αθανάσιο Καπρέλη απεύθυνε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη με αφορμή την ανησυχία που έχει προκληθεί σχετικά με την συνδεδεμένη αποζημίωση για το βαμβάκι. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολλούς βαμβακοπαραγωγούς του Ν. Καρδίτσας ο αποκλεισμός τους από τον κατάλογο των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την χρονιά που μας πέρασε, που κατεβλήθη την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες του Μαΐου και Ιουνίου 2011 και στη συνέχεια η επιδρομή από το ροζ και το πράσινο σκουλήκι είχαν καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες σε πολλές τοπικές κοινότητες, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη παραγωγή. Έτσι, παρόλο που φέτος το πλαφόν ήταν μειωμένο σε σύγκριση με άλλες χρονιές, στάθηκε αδύνατο για πολλούς παραγωγούς να το ξεπεράσουν.
Δεδομένης της κατάστασης, απηύθυνα έκκληση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου αφενός να ληφθούν μέτρα για να διευρυνθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριληφθεί το πράσινο σκουλήκι στα ζημιογόνα αίτια, κι αφετέρου να αποζημιωθούν οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη οι συγκεκριμένες δυσμενείς συνθήκες, εξαιτίας των οποίων εκατοντάδες παραγωγοί δεν κατάφεραν να συγκομίσουν τις απαραίτητες ποσότητες βάμβακος για να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση, παρόλο που καλλιέργησαν κανονικά τα χωράφια τους. Οι παραγωγοί αυτοί αναγκάζονται να υποστούν μία τεράστια αδικία, που εντείνει την ζημία που έχει ήδη προκληθεί στις καλλιέργειές τους.
Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ απαραίτητη την επανεξέταση του πλαφόν για τις περιοχές που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες και την επέλαση του πράσινου σκουληκιού, με τη βοήθεια της επιτόπιου τηλεπισκόπησης προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καλλιέργειας σε κάθε έκταση.
Είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατεύσει τους παραγωγούς που δίνουν καθημερινά μάχη, σε αντίξοες συνθήκες, και να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα με δίκαιη διανομή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους αγρότες μας, που ήδη έχουν πληγεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.»