Μακροχρόνια λαμπρή ιστορία που συνεχίζεται.
Ερ. Σύνδεσμος Διαιτητών ποδοσφαίρου Νομού Καρδίτσας έτος ιδρύσεως: 1975. Μία ιστορία 33 χρόνια η οποία συνεχίζεται με πρόεδρο εσάς.
Β. Τίκας: O Σύνδεσμος διαιτητών ποδοσφαίρου Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1975 με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Μιχάλη Νταλανίκα ο οποίος ήταν διαιτητής από το 1962.
Όλα τα χρόνια ο Σύνδεσμος στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα γραφεία που στοιχίζουν αρκετά χρήματα για τις οικονομικές δυνατότητες του. Έτσι ωριμάζει η σκέψη για ιδιόκτητη στέγη. Μετά από πολλές προσπάθειες το 1990 η τότε διοίκηση με πρόεδρο τον Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟ, με Γ. Γραμματέα τον ΕΥΑΓΓ. ΤΙΚΑ και μέλη τους κ.κ. ΖΑΓΑΝΑ Θ. ΜΠΟΥΜΠΑΡΑ Β., ΓΚΕΚΑ Ι. ,ΠΑΓΑΝΟ ΗΛ., ΜΠΕΤΣΙΟ ΔΗΜ., ΣΥΡΟΠΟΥΛΟ ΗΛ. Και ΟΚΑ ΑΛΚ. Αγοράζει στο κέντρο της πόλης αίθουσα 120 μ2 διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος και γίνεται ο Σύνδεσμος πρωτοπόρος αφού είναι ο πρώτος σύλλογος σε επίπεδο Νομού που αποκτά ιδιόκτητη στέγη. Πρέπει να τονιστεί πως στην προσπάθεια αυτή βοήθησαν όλα τα μέλη του Συνδέσμου με προθυμία ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό. Μεγάλη ήταν και η βοήθεια του τότε Γ.Γ.Α. κ. Στέλιο Σφακιανάκη που μας βοήθησε με σεβαστό ποσό από τη Γ.Γ.Α.
Η επίπλωση, η διακόσμηση, ο άπλετος φωτισμός, οι δύο υπέροχες βεράντες προσδίδουν στα γραφεία μεγάλη άνεση και αρχοντιά, γι’ αυτό και ο κάθε επισκέπτης αποκομίζει εντυπώσεις και εκφράζει τα πλέον κολακευτικά λόγια.
Η όμορφη αυτή στέγη έγινε το σπίτι του Καρδιτσιώτη διαιτητή, έγινε κυψέλη επιμόρφωσης και ανάδειξης νέων διαιτητών. Η αίθουσα είναι ένα πραγματικό κόσμημα, που προβάλλει όχι μόνο το Σύνδεσμό μας και τη διαιτησία αλλά και την πόλη της Καρδίτσας. Η αίθουσα του Συνδέσμου μας παραχωρείται και σε άλλους συλλόγους- Σωματεία για τις δικές τους ανάγκες και μάλιστα εντελώς δωρεάν.
Σημαντική είναι η παρουσία διαιτητών μη εν ενεργεία με πλούσια προσφορά σαν στελέχη της διαιτησίας. Ο αείμνηστος ΓΚΑΒΑΛΕΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ διετέλεσε μέλος ΣΕΔΑΕΠ και της ΟΔΠΕ. Στη διοίκηση της ΟΔΠΕ εξελέγη παλαιότερα και ο ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ , ενώ ο ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ για 2 χρόνια μέλος της ΚΕΔ/ΕΠΟ και για 5 χρόνια Β’ Αντιπρόεδρος στην ΟΔΠΕ.
Τέλος σημαντική παρουσία είχαν και πολλοί διαιτητές εν ενεργεία στα εθνικά πρωταθλήματα με αποκορύφωμα τον ΧΑΤΖΗ ΗΛΙΑ που έπαιξε για 5 χρόνια στην Α’ εθνική και με πάρα πολύ καλές διαιτησίες.
Ερ. Ποια είναι η δύναμη των ενεργών διαιτητών σήμερα και αν επαρκούν να καλύψουν τα τοπικά πρώτα αθλήματα της ΕΠΣΚ;
Β. Τίκας: H δύναμη των εν ενεργεία διαιτητών είναι 45. Για έναν επαρχιακό Σύνδεσμο με τα τόσα γνωστά προβλήματα θα έλεγα ότι είναι ικανοποιητική, αλλά δεν φθάνουν για πλήρη κάλυψη των αγώνων παρά τις προσπάθειες του Συνδέσμου να προσεγγίσει νέους διαιτητές κάνοντας δύο σχολές το χρόνο. Όμως δεν αρκεί μόνος του ο Σύνδεσμος. Χρειάζεται και τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΕΠΣΚ-ΕΔ/ΕΠΣΚ- Σωματεία).
Ερ. Ποιες είναι οι σχέσεις σας σήμερα με την ΕΠΣΚ που είναι και η διοργανώτρια αρχή των πρωταθλημάτων και δη με την σημερινή Διοίκησή της.
Β. Τίκας: Οι σχέσεις σήμερα αλήθεια είναι ότι είναι καλύτερες από χθες, όμως δεν είναι στο επιθυμητό σημείο και φοβάμαι αν οι νέοι κυρίως παράγοντες δεν αφήσουν στην άκρη τις αγκυλώσεις του χθες και δεν αντιληφθούν ότι είναι υποχρέωσή τους να συνεργάζονται ισότιμα με το Σύνδεσμο, τότε ίσως και η προσπάθεια αυτή να μη πετύχει. Χρειάζεται να λησμονήσουν τις πρακτικές του παρελθόντος και με ειλικρινή συνεργασία σεβόμενοι οι μεν τους δε να προχωρήσουμε σε λύσεις για την πρόοδο του τοπικού ποδοσφαίρου.
Δεν νοείται να συγκροτείται η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ εν αγνοία του Συνδέσμου χωρίς μάλιστα να εφαρμόζεται ο κανονισμός διαιτησίας που οι ίδιες οι ΕΠΣ έχουν ψηφίσει. Θέλω ακόμη να προσθέσω και για αποκατάσταση της αλήθειας σε ομιλία συμβούλου της ΕΠΣΚ «ότι θα πρότειναν τον πρόεδρο του Συνδέσμου για πρόεδρο της επιτροπής αλλά είναι ασυμβίβαστο» τους παραπέμπω στο άρθρο 5 παράγραφο (στ) του κανονισμού διαιτησίας που αναφέρει: Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται στα μέλη των Δ.Σ. των τοπικών Συνδέσμων διαιτησίας να μετέχουν ως μέλη των επιτροπών διαιτησίας των ενώσεων τους. Τα συμπεράσματα δικά σας και των αναγνωστών της εφημερίδας σας.
Ερ. Ποιες άλλες Δραστηριότητες κάνει ο Σύνδεσμός σας εκτός από το να διευθύνει ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Β. Τίκας: Η προσφορά του Συνδέσμου εκτός του αγωνιστικού μέρους είναι πολύ μεγάλη και σε άλλους τομείς. Εκδηλώσεις που άφησαν εποχή με θέματα όχι μόνο επιμορφώσεις διαιτητών αλλά και άλλης θεματογραφίας (ιατρικά, εκπαιδευτικά κ.λ.π.).
Διατηρεί τράπεζα αίματος και κάθε χρόνο κάνει εκδηλώσεις για τα παιδιά των διαιτητών. Βραβεύει μάλιστα όσα εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και ανοίγει βιβλιάριο ταμιευτηρίου στα νεογέννητα παιδιά των διαιτητών.
Ερ. Ποια είναι η εκπροσώπηση του Σύνδεσμου αυτή τη στιγμή στα εθνικά μας πρωταθλήματα;
Β. Τίκας: Η σημερινή κατάσταση του Συνδέσμου χάρη στο μεράκι της Διοίκησης και τη θέληση των διαιτητών – μελών μπορεί να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική. Θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη ,γιατί υπάρχει αξιόλογο υλικό , αν δεν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα έχουμε:
1 διαιτητή στη Β’ Εθνική τον Κ. ΚΟΦΙΤΣΑ ΜΑΝΘΟ
1 διαιτητή στη Γ’ Εθνική τον κ. ΤΙΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
2 βοηθούς στη Β’ Εθνική κ.κ. ΚΟΥΡΟΜΠΥΛΙΑ ΧΡΥΣΑ, ΓΙΑΒΑΖΗ ΓΕΩΡΓΙΟ
4 βοηθούς στη Γ΄ Εθνική κ.κ. ΤΙΚΑΣ ΔΗΜ., ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ., ΔΙΠΛΑΡΗΣ ΑΝΤ. ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
2 διαιτητές στη Δ’ Εθνική κ.κ. ΓΑΛΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΑΛΛΙΩΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.
Αξίζει να τονιστεί ότι τους διαιτητές πολλές φορές τους καμαρώσαμε σε πρώτες θέσεις. Αναφέρω ενδεικτικά την πρωτιά του ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ και την Τρίτη θέση του ΣΙΟΥΡΤΟΥ ανάμεσα σε 250 διαιτητές στη Δ’ Εθνική, την πρωτιά του ΚΟΦΙΤΣΑ και του ΤΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΗ στις προαγωγικές εξετάσεις της ΟΔΠΕ., τον ΚΟΝΤΟΝΙΚΑ πρώτος στους βοηθούς της Β’ Εθνικής .
Ερ. Έχετε δύο γιου που είναι διαιτητές τόσο στα τοπικά μας πρωταθλήματα όσο και στα εθνικά; Αισθάνεστε ικανοποίηση γι’ αυτό; Και τι σας έκανε να τους παροτρύνετε να ασχοληθούν με την διαιτησία;
Β. Τίκας:
Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί μπόρεσα σα γονιός πρώτα και μετά σαν διαιτητής να φέρω τα παιδιά μου κοντά στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο αλλά και πολύ παρεξηγημένο χώρο της διαιτησίας. Η συμμετοχή στα κοινά, η αποφυγή επικίνδυνων χώρων για τη νεολαία, η απονομή δικαιοσύνης, η γνωριμία με άλλους νέους και η αναγνωρισιμότητα με έκαναν να παροτρύνω τα παιδιά μου ν’ ασχοληθούν με τη διαιτησία και θα συνιστούσα και άλλους γονείς να πείσουν τα παιδιά τους να έλθουν στη διαιτησία.
Ερ. Είστε παλιός διαιτητής με μεγάλη εμπειρία. Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για το τοπικό μας ποδόσφαιρο τόσο ως προς την δυναμική του όσο και για την ποιότητά του.
Β. Τίκας: Είναι αλήθεια σαν παράγοντας Διαιτησίας έχω παρακολουθήσει πρωταθλήματα πολλών ΕΠΣ και υπεύθυνα μπορώ να σας πω ότι το τοπικό ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια περνά κρίση και είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Εδώ θα πρέπει να τονίσω το θαυμασμό μου στους λίγους παράγοντες κάθε ομάδας που με πολλές θυσίες ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα κρατούν ζωντανό το τοπικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζοντας πολλές αντιξοότητες.
Ερ. Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας έτσι ώστε να βελτιωθεί σημαντικά το τοπικό ποδόσφαιρο;
Β. Τίκας: α) Αθλητικές εγκαταστάσεις ανθρώπινες
β) Οι Δήμοι ν’ αντιληφθούν τη σημασία του ποδοσφαίρου ως παράγοντα πολιτισμού και να το αγκαλιάσουν με θέρμη.
γ) Η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τα ερασιτεχνικά σωματεία.
δ) Η διοργανώτρια πρέπει να έχει όραμα , θέληση και πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο θα περιέχεται στην προκήρυξη του πρωταθλήματος (τμήματα υποδομής, ηλικία ποδοσφαιριστών, ηθικές και υλικές αμοιβές, παρατηρητές και Ιατροί σε κάθε αγώνα κ.α.) και τέλος οι ασχολούμενοι με τα διοικητικά της ΕΠΣ θα πρέπει να έχουν όρεξη, μεράκι, χρόνο για προσφορά και να μην προέχει γι’ αυτούς είτε η καρέκλα είτε η παρατηρησία.
Ερ. Εκτός από τα οικονομικά ποια άλλα κίνητρα έχει ένας διαιτητής και γιατί ένας νέος να ακολουθήσει σήμερα τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο.
Β. Τίκας: Τα κίνητρα είναι πολλά . Γυμνάζεται, καλύπτει αρκετές ώρες στο γήπεδο αποφεύγοντας άλλους χώρους όπου οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Αποκτά γνωριμίες σε πανελλήνια κλίμακα που πολλές φορές βοηθούν στην επαγγελματική του αποκατάσταση. Κάνει φίλους και γνωρίζει μέρη που δεν θα γνώριζε και σίγουρα στις δύσκολες μέρες που περνάμε κίνητρο είναι και η οικονομική αποζημίωση και μάλιστα όσο μεγαλύτερες κατηγορίες παίζει τόσο και η αποζημίωση είναι μεγαλύτερη και θα έλεγα ότι είναι αρκετά τα χρήματα και αξίζει ένας νέος ν’ ασχοληθεί με τη διαιτησία. Με την ευκαιρία αυτή καλώ όσους νέους και νέες θέλουν να έρθουν στη σχολή του Συνδέσμου που ξεκινά αύριο Τρίτη 7-10-2008 και ώρα 6,00 μ.μ. στα Γραφεία του Συνδέσμου που βρίσκονται επί της οδού ΙΕΖΕΚΙΗΛ 34 4ος όροφος.
Ερ. Κύριε Τίκα απαντήστε μας ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά. Είστε έτοιμοι εσείς και ο Σύνδεσμός σας για μια συνάντηση – συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με θέμα: Τοπικό ποδόσφαιρο – διαιτησία, με τη συμμετοχή της ΕΠΣΚ, του ΣΔΠΚ, και των σωματείων;
Β. Τίκας: Χαίρομαι για την ερώτηση και μακάρι ν’ αναλάβετε πρωτοβουλία να γίνει μια τέτοια συζήτηση που έχει να προσφέρει πολλά και να μαθευτούν περισσότερα. Χρόνια τώρα ο Σύνδεσμος επεδίωκε και επιδιώκει τέτοιες συναντήσεις για να ακουστεί και η δική του φωνή. Κλίνοντας θα έλεγα μόνο ότι ενδείκνυται για τέτοιες συναντήσεις η αίθουσα μας και σίγουρα χωρίς κόστος.
Κύριε πρόεδρε του Συνδέσμου Διαιτητών ποδοσφαίρου Νομού Καρδίτσας, κύριε Βαγγέλη Τίκα σας ευχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη αυτή που Παραχωρήσατε στην εφημερίδα μας και σας ευχόμαστε ακόμη καλύτερες μέρες για το Σύνδεσμό σας και για σας προσωπικά, περισσότερους νέους διαιτητές και μεγαλύτερες διακρίσεις.