Κ. Καρδαράς: «Οι ήρωες των Ιμίων, διαχρονικά σύμβολα ελευθέριας»


Η κρίση των Ιμίων είναι από τα γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά την ελληνική ιστορία.

Τον Δεκέμβριο του 1995, η Τουρκία με την γνωστή της ιταμότητα και αδιαλλαξία, χρησιμοποιώντας κάποια αφορμή, αμφισβήτησε την ελληνικότητα των στρατηγικής σημασίας ελληνικών βραχονησίδων Ίμια.

Σαν γνήσιος ακρίτας, ο Δήμαρχος της Καλύμνου, με τον αστυνομικό διοικητή, τον ιερέα και δύο κατοίκους, ύψωσε την Ελληνική σημαία στην μεγάλη Ίμια την 25η Ιανουαρίου 1996. Η κρίση κλιμακώθηκε όταν δύο τούρκοι δημοσιογράφοι μεταβαίνοντας με ελικόπτερο, κατέβασαν την ελληνική και ύψωσαν την τουρκική σημαία, γεγονός που πήρε τεράστια δημοσιότητα και διαστάσεις.

Στις 28 Ιανουαρίου το πολεμικό ναυτικό εν μέσω ασφυκτικού κλοιού τουρκικών πολεμικών στην περιοχή υψώνει ξανά την σημαία μας και βατραχάνθρωποι του πολεμικού μας ναυτικού αποβιβάζονται στα Ίμια.

Με την κατάσταση στα όρια της συρράξεως, οι ένοπλες δυνάμεις και ειδικότερα το πολεμικό ναυτικό, ήσαν πανέτοιμες να υπερασπιστούν τα εθνικά μας δίκαια. Στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, σε ύποπτα αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες, καταρρίφθηκε ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Οι τρείς αξιωματικοί που αποτελούσαν το πλήρωμά του, οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός βρίσκουν ηρωικό θάνατο.

Το άθλιο πολιτικό κατεστημένο φανέρωσε για μια ακόμη φορά την προδοτική του υπόσταση. Με πρωτεργάτες τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, ακολουθώντας τις οδηγίες και εντολές των ΗΠΑ, η κυβέρνηση δίνει εντολή να υποσταλεί η σημαία μας και να αποσυρθούν οι ένοπλες δυνάμεις από την περιοχή. «Ελληνική» κυβέρνηση διέταξε εγκατάλειψη εθνικού εδάφους. Δεν ξεχνιέται και δεν θα ξεχαστεί.

Οι τρείς ήρωες που την αυγή εκείνη πέρασαν στην αιωνιότητα συντροφιά με τις μυριάδες των ηρώων που πότισαν χιλιάδες χρόνια το δέντρο της ελευθερίας με το αίμα τους, σήκωσαν ολόκληρο το βάρος της ξεπουλημένης και προδομένης εθνικής μας τιμής και αξιοπρέπειας.

Ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός, οι ηρωικοί νεκροί της μάχης που έπρεπε να δοθεί αλλά δεν δόθηκε, ενωμένοι με την στρατιά των προμάχων της φυλής αιώνιοι θεματοφύλακες και υπερασπιστές των ιερών και των οσίων, βρήκαν τη θέση που τους αρμόζει στο πάνθεον των ηρώων του γένους μας..

Σήμερα, που έχοντας περάσει από τις πύλες  που το ίδιο κατεστημένο ορθάνοιξε, δηώνουν την πατρίδα μας, άλλοι εισβολείς, απατηλοί με τις γιάπικες φορεσιές τους αλλά το ίδιο βάρβαροι και ανελέητοι, ο λαός μας βιώνοντας την άμετρη δυστυχία στην οποία περιέπεσε χρειάζεται φάρους, οδηγούς και πρότυπα.

Οι διαχρονικοί μας ήρωες άυλοι μα συνάμα απτοί, πυργώνονται μέσα μας καλώντας μας να φυλάξουμε τα σύνορα που μας αναλογούν, κραυγάζοντας στον Εισβολέα και τον Ληστή: «ΑΛΤ! ΕΔΩ ΕΛΛΑΣ!», αφήνοντάς μας φοβερή και δυσβάστακτη παρακαταθήκη, πολύ βαρύτερη για όσους τις ώρες αυτές, διαχειρίζονται θέσεις ευθύνης και  εξουσίας.

 

Κώστας Καρδαράς

Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσης

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Π. Σιούφας: «Σταθεροποίηση και ανάπτυξη»
Επόμενο άρθρο Β. Τσιάκος προς Α. Διαμαντοπούλου: Η αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται και από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους