Εκπαιδευτικό ταξίδι του Καθ. Γ. Μαντάνη στις ΗΠΑ


Στις ΗΠΑ ταξίδευσε πρόσφατα ο Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΤΕΙ Λάρισας) Δρ. Γ. Μαντάνης και είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Forest Products Laboratory – Madison και το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison. Πάντοτε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ είναι συναρπαστικό, κρύβει νέες εμπειρίες και νέες γνώσεις και μια μοναδικότητα  σε μια απέραντη χώρα με τεράστιες αντιφάσεις (κοινωνικές & οικονομικές), αρκετή φτώχια αλλά και πάρα πολλή ευημερία και πλούτο ταυτόχρονα – ωστόσο, με ένα εκπληκτικό περιβάλλον όσον αφορά την έρευνα, την ακαδημαϊκή/πανεπιστημιακή ζωή, τις σπουδές εν γένει!

 

Το Δεκέμβριο του 2011 μετά από πρόσκληση των ερευνητών Dr. Charles Frihart και Dr. Frederick Green έγινε επίσκεψη στο φημισμένο κέντρο Forest Products Laboratory (FPL) (www.fpl.fs.fed.us) εντός του Παν/μίου Wisconsin-Madison (www.wisc.edu) με το οποίο ερευνητικά αλληλεπιδρά  διοικητικά, ωστόσο, εποπτεύεται από το USDA Forest Service των ΗΠΑ. To Madison είναι μια πανέμορφη φοιτητική πόλη (60.000 φοιτητές!), με πολλές φυσικές ομορφιές, πέντε λίμνες και καταπληκτικά φυσικά τοπία. Το Παν/μιο UW του Madison κατέχει την 7η καλύτερη θέση, σε αξιολογική σειρά, στα Δημόσια Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

 

 

Στο πανεπιστημιακό campus του UWMadison (19-12-2011)

 

Στο FPL αρχικά έγινε επίσκεψη στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Ρητινών του Dr. C. Frihart που τυγχάνει φίλος της ελληνικής ιστορίας και ο οποίος ξενάγησε τον κ. Μαντάνη και μίλησε για τα ερευνητικά προγράμματα της επιστημονικής ομάδας του  συναντήσαμε εκεί επίσης τον Dr. Anti Rohumaa από τη Φινλανδία (Aalto University) που γνωρίζει το ΤΕΙ Καρδίτσας καλά (βλ. Δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης COST E34, που συμμετείχε και το Τμήμα ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου).

 

Η ξενάγηση περιελάμβανε και επίσκεψη στο νεόδμητο Centennial Research Facility (κτίριο που έγινε επετειακά, για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του FPL, το 1910), όπου έχουν εγκατασταθεί εργαστήρια pilot scale, για προστατευτικό εμποτισμό και προστασία του ξύλου, για δοκιμές σε τεχνολογίες WPC με extruders, εξομοιωτές κλιματικών δοκιμών και επιταχυνόμενης γήρανσης, πιλοτικές μηχανές δοκιμών σε ξύλινα στοιχεία μεγάλων διαστάσεων και επίσης τα εργαστήρια βιολογικών δοκιμών σε τερμίτες όπως και της νανοτεχνολογίας ξύλου. Ένα ολοκαίνουργιο και πολύ εντυπωσιακό facility στο FPL με υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

 

Την ημέρα της επίσκεψης έγινε παρακολούθηση και πιλοτικής δοκιμής βιομηχανικής εταιρείας για παραγωγή προϊόντων WPC από αγροτικά υπολείμματα και παλαιό χαρτί. Ο κ. Μαντάνης συναντήθηκε επίσης με τον Καθ. M. Tshabalala που τον είχε βοηθήσει τεχνικώς (τα έτη 1993-94) στις πειραματικές του δοκιμές (εκπόνηση διδακτορικού στο UW). Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους εργαστηριακούς χώρους του Wood Protection  υπό τον Dr. Frederick Green ΙΙΙ και παρακολουθήθηκαν πειράματα ξύλου με τερμίτες. Η δ/ντρια του Τομέα αυτού Dr. Carol Clausen απουσίαζε εκείνη την ημέρα.

 

 

  

Στο Wood Protection Lab του FPL, με τον μικροβιολόγο-ερευνητή παγκοσμίου                              κύρους Dr. Frederick Green και με τον αμερικανό συνάδελφο Dr. W. Ross (20-12-2011)

 

Τέλος οι ερευνητές του FPL παρέθεσαν γεύμα εργασίας στον Καθ. Γ. Μαντάνη, όπου και συζητήθηκαν θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος όπως και η τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις ΗΠΑ αλλά ειδικά στο Πανεπιστήμιο UW-Madison έχουν επέλθει σημαντικές περικοπές στην έρευνα και τη χρηματοδότηση και υπάρχει έντονος προβληματισμός γενικότερα για το μέλλον.

 

    

Το Forest Products Laboratory στο Madison, Wisconsin (ΗΠΑ)

 

Τα συμπεράσματα που αποκομίστηκαν από την επίσκεψη αυτή ήταν τα ακόλουθα: α) η τεχνολογική εξέλιξη ειδικά στις ΗΠΑ είναι ταχύτατη και συνεχώς αναπτυσσόμενη, ειδικά στις επιστήμες των υλικών (material sciences) και της νανοτεχνολογίας (nanotechnology), με συνέπεια τη δημιουργία νέων, εντυπωσιακά καινοτόμων προϊόντων, β) διαπιστώθηκε ότι στη Βόρεια Αμερική, το ξύλο και τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται ευρέως και γενικότερα οι πολίτες αγαπούν πολύ το ξύλο, γ) πρόσθετα, ερευνητικά κέντρα όπως το FPL βοηθούν την τοπική κοινωνία και τους δήμους να αναπτύσσουν εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης και ανακύκλωσης παλιού ξύλου και κυρίως χαρτιού, σε σημείο η ανακύκλωση του χαρτιού να φτάνει στο Madison Wisconsin το 95% – με πολίτες πολύ ευαισθητοποιημένους για το περιβάλλον γενικότερα, και δ) ενδυναμώθηκαν οι σχέσεις του Τμήματος ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου, της Καρδίτσας, με ένα ξένο, διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό κέντρο, ενώ προγραμματίζονται συνεργασίες στο άμεσο μέλλον σε θέματα κοινού επιστημονικού αλλά και τεχνικού ενδιαφέροντος.

 

Το πλήρες δελτίο μπορεί να διαβαστεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου: http://www.wfdt.teilar.gr/dbData/News/visit-report-FPL-Madison-2011.pdf  

Προηγούμενο άρθρο Προβλήματα και προτάσεις από τους αγρότες - Με τον δήμαρχο κ. Πατσιαλή συναντήθηκε η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας – πολιτιστικών συλλόγων Ελληνόπυργου – δημοτικής αρχής