Απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας στην ερώτησή της σχετικά με την άρση του πλαφόν συνδεδεμένης ενίσχυσης και την παρέμβαση στον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των αγροτών, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι.
Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρει ότι η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους δικαιούχους, αφού προηγουμένως διασταυρωθούν τα στοιχεία των παραδόσεων του συσπόρου βάμβακος κάθε παραγωγού, που ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2012, όπως αυτά καταγράφονται από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις με τις ελεγχθείσες εκτάσεις, ώστε να αποδεικνύεται η συγκομιδή της καθορισμένης κατά ζώνη ελάχιστης παραγωγής. Στις περιπτώσεις που οι παραδοθείσες από τους παραγωγούς ποσότητες δεν καλύπτουν την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνης, δεν χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση.
Εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώσουν επίσημα την επικράτηση ειδικών καιρικών συνθηκών ή ζημιών από πράσινο σκουλήκι, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του συσπόρου βάμβακος σε επίπεδα κατώτερα από την προσδιορισθείσα ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του τα ανωτέρω, ώστε να αποδοθεί, όπως πρέπει, η συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς που υπέστησαν τη ζημιά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται οι Νομοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεν παρατηρήθηκαν ζημιές από βροχοπτώσεις των περασμένων μηνών 2011 σε βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής. Παρατηρήθηκαν ωστόσο ήπιας μορφής εντομολογικές προσβολές (πράσινο σκουλήκι κλπ), αίτιο μη καλυπτόμενο από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του εν λόγω Υποκαταστήματος, σε αγροτεμάχια των νομών Θεσσαλίας όπου η προσβολή από το πράσινο σκουλήκι ήταν πιο έντονη, αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή χρήση μέτρων φυτοπροστασίας (πρόληψη και καταστολή) εκ μέρους των παραγωγών, κυρίως στους κρίσιμους μήνες πριν και μετά την εμφάνιση της ασθένειας.
Στις περιπτώσεις όμως, που οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για ανάπτυξη επιδημίας και η καταπολέμησή της δύσκολη, οι ζημιές μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό. Θα πρέπει δηλαδή:
- 1. Να τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι η προσβολή οφείλεται σε μία συγκεκριμένη ακραία/δυσμενή συνθήκη
- 2. Τα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών
- 3. Το επίπεδο των ζημιών να φτάνει ένα κατώτατο όριο, ίσο με το 30% της κανονικής παραγωγής του Νομού
- 4. Να αποδεικνύεται η εγκυρότητα του ποσοστού ζημιάς από τα επίσημα στατιστικά δεδομένα και
- 5. Να έχει ακολουθηθεί η σωστή καλλιεργητική τεχνική και να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά και η εξάπλωση της ζημιάς.