Γιορτάστηκε η Λουτσία από το Ελληνοσουηδικό σχολείο Ν. Καρδίτσας


 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ελληνοσουηδικού σχολείου Ν. Καρδίτσας που διοργάνωσε το Δ.Σ του συλλόγου το Σάββατο  17 Δεκεμβρίου  στο οικογενειακό κέντρο «Σουηδός» στο Αρτεσιανό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Lucias και για του ερχομού  των Χριστογέννων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές του σχολείου τραγούδησαν το τραγούδι της Lucias  και άλλα χριστουγεννιάτικα Σουηδικά τραγούδια.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δ. Παϊσης αναφέρθηκε στο σκοπό και την αναγκαιότητα λειτουργίας του σχολείου και ανέπτυξε το ιστορικό του εθίματος της Λουτσίας. Στους παρεβρισκόμενους προσφέρθηκαν «γκλέγκ», lussekatter, pepparkakor και σουηδικό φαγητό.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του σχολείου στηρίζεται οικονομικά από τους αρμόδιους Σουηδικούς φορείς και την Σουηδική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας για την επίλυση πρακτικών θεμάτων στη λειτουργία του σχολείου προσκλήθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Δήμου Καρδίτσας.

Η γιορτή της Λουτσίας

Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, έτσι και στη Σουηδία, υπάρχουν διάφορες εκδοχές  για τα ήθη και έθιμα.  Το ίδιο συμβαίνει και με το έθιμο της Λουτσίας.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η 13η Δεκεμβρίου είναι η μέρα αφιερωμένη στη μνήμη της Αγίας και μάρτυρος Σάντα Λουτσία (St. Lucia) με καταγωγή από Σικελία, η οποία και θεωρείται ότι έσωσε τους Σουηδούς από λιμοκτονία τον 4ο αιώνα.

 Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, στις 13 Δεκεμβρίου τα παιδιά φέρνουν στα κρεβάτια των γονιών τους φαγητό, σε ανάμνηση της ιερής σωτηρίας. Νωρίς το πρωί η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας εμφανίζεται ντυμένη με λευκό φόρεμα σαν τη Βασίλισσα του Πνεύματος της Αγίας Λουτσία. Στα μαλλιά της δάφνινο στεφάνι – στέμμα κλειστού τύπου με 6 κεριά. Η «Λουτσία» φέρνει μαζί της ένα δίσκο με γλυκά, που έχουν παρασκευασθεί με πολύ αγάπη και πλούσια διακόσμηση.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η γιορτή της Λουτσίας δεν έχει τίποτε το κοινό με την Αγία Λουτσία εκτός από το όνομα. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή το έθιμο σχετίζεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο, ημέρα δηλαδή με τη μεγαλύτερη νύχτα. Η ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με το σημερινό (Γρηγοριανό) ημερολόγιο, είναι η 22α Δεκεμβρίου. Από τότε και μετά η νύχτα μικραίνει, οι φωτεινότερες ημέρες έρχονται.

Κανονικά, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, θα έπρεπε η Λουτσία να γιορτάζεται στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου. Ο λόγος που δεν συμβαίνει αυτό είναι ότι στο Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε στη Σουηδία μέχρι το 1753, υπήρχαν κάποια μικρά λάθη σε ότι αφορά το χρόνο. Η διαφορά αυτή ήταν ίση με κάποια λεπτά της ώρας η οποία όμως μεγάλωνε χρόνο το χρόνο.

 Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο η ισημερία μετατοπίζονταν κατά μία ημέρα κάθε 128 χρόνια, ενώ σύμφωνα με το Γρηγοριανό  ημερολόγιο που ισχύει σήμερα η ισημερία μετατοπίζεται κατά μια ημέρα κάθε 3.300 χρόνια. (τρεις χιλιάδες τρακόσια χρόνια).

 Έτσι την περίοδο του Μεσαίωνα, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις και υπολογισμούς το χειμερινό ηλιοστάσιο συνέπιπτε με την 13 Δεκεμβρίου. Στις 13 Δεκεμβρίου επικρατούσε η μεγαλύτερη δηλαδή νύχτα και η αρχή του σκληρού χειμώνα που θα επακολουθούσε.

Παρόλου που το 1753 υιοθετήθηκε και στη Σουηδία το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το έθιμο παρέμεινε να γιορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου. Γεγονός που ισχύει και σήμερα.

Το έθιμο αυτό είναι συνδεδεμένο και με δυσαιδεμονίες και διάφορα σκοτεινά πνεύματα. Ο τρόπος της γιορτής πέρασε πολλά στάδια και παρατηρούνται πολλές διαφορές στο διάβα του χρόνου.

Σε αντίθεση με σήμερα, όπου η Λουσία αποτελεί τιμητική διάκριση για τον κοπέλα που θα την υποδυθεί, τα παλαιοτέρα χρόνια αυτό δεν ίσχυε. Η Λουσία ήταν αρνητικά φορτισμένη και σε καμία περίπτωση δεν είχε τον χαρακτήρα της Αγίας.

Στη Σουηδία οι ευχές για «Καλά Χριστούγεννα» ή «God Jul» ανταλλάσσονται επί 20ήμερο, από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο Βασιλιάς Κνουτ τον 11ο αιώνα.

Σουηδοελληνική φιλία νέων

Τέλος να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε στο facebook η σελίδα svenskgrekiskt ungdomsvänskap -Σουηδοελληνική φιλία νέων. Η σελίδα αυτή αποτελεί μια προσπάθεια για επικοινωνία νέων οι οποίοι έζησαν ή ζουν στην Ελλάδα/Σουηδία, ομιλούν Σουηδικά/Ελληνικά, έχουν  Έλληνες/Σουηδούς φίλους και γενικώς έχουν κάποιο «δεσμό» με τα δύο αυτά κράτη. Η ευγενική συμμετοχή και η στήριξη της προσπάθειας από όλους τους νέους είναι αναγκαία.

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αύριο η ταινία «Submarino» στη κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας