“Συζητούμε σήμερα την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, εν μέσω μιας δεινής οικονομικής κατάστασης για την χώρα μας. Επί δύο χρόνια, η Κυβέρνηση Παπανδρέου με τις λαθεμένες επιλογές της και χωρίς συντονισμό, μας βύθισε πιο βαθιά στην κρίση, την οποία βιώνουν οι πολίτες καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Η αποτυχία είναι τραγική όχι μόνον στην οικονομία αλλά σε κάθε τομέα: στη δημόσια ασφάλεια με την πρωτοφανή έκρηξη της εγκληματικότητας, στο εκπαιδευτικό σύστημα όπου οι μαθητές δεν έχουν ακόμη βιβλία, στην υγεία με τις ελλείψεις υλικών.
Επί δύο χρόνια, η κυβέρνηση Παπανδρέου εκβίαζε την κοινωνία με δήθεν «μονόδρομους » για να δικαιολογήσουν την αποτυχημένη πολιτική τους. Κι όμως ακόμη και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της τροποποίησης του Μνημονίου. Η Πορτογαλία μας δείχνει το δρόμο. Αλλά η κυβέρνησή Παπανδρέου ουσιαστικά ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε. Επί δύο χρόνια, οι πιο αδύναμοι οικονομικά πολίτες βιώνουν την πιο σκληρή και άδικη πολιτική. Με οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών και την αδιάκοπη φοροκαταιγίδα εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας οδηγούνται σε απόγνωση. Επί δύο χρόνια, το κύρος της χώρας καταρρακώνεται, η εθνική μας αξιοπρέπεια πληγώνεται.
Τα στοιχεία για την οικονομίας της πατρίδας μας αποτυπώνουν την βαθύτατη ύφεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΕΠ μειώνεται διαρκώς ενώ η ανεργία συνεχώς αυξάνει. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Συγκεκριμένα:
α) Η αρχική πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8 %, η οποία περιλαμβανόταν στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Ιουλίου 2011 αποδείχθηκε μη ρεαλιστική. Το ΑΕΠ σε σχέση με το 2010 το α’ τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 8,1% και το δεύτερο τρίμηνο του 2011 κατά 6,9%.
β) Διογκώθηκε η ύφεση, το έλλειμμα δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα αυξήθηκε κατά 15% ενώ ανάπτυξη δεν υπήρξε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δημόσια έσοδα του φετινού δεκάμηνου είναι μειωμένα κατά 4,4%, ενώ προβλεπόταν αύξηση κατά 8,5%. Έτσι το χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη. Συγκεκριμένα, μέσα στα δύο αυτά χρόνια το χρέος αυξήθηκε κατά 62 δις ευρώ για να φτάσει σήμερα στα 360 δις ευρώ, δηλαδή στο 165% του ΑΕΠ από 125% που ήταν πριν από δύο χρόνια.
γ) Η ανεργία από 462.000 που ήταν το α΄ τρίμηνο του 2009 έφτασε το β’ τρίμηνο του 2011 στις 823.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο ποσοστό ανεργίας το 2011 θα πλησιάσει το 17% ενώ το 2012 η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω και θα υπερβεί το 18%. Η σημαντική άνοδος της ανεργίας και η μείωση της απασχόλησης αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή ενώ συνεπάγονται απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και του αποθέματος τεχνογνωσίας της πατρίδας μας.
δ) Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ουσιαστικής αποκρατικοποίησης ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ καταρρέουν.
Η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της δεινής αυτής οικονομικής κατάστασης και εν μέσω των αρνητικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που προέκυψαν για την χώρα μας, μετά την επιπόλαιη απόφαση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που εξέθεσε την πατρίδα μας, επέδειξε όπως πάντα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η Νέα Δημοκρατία «έβαλε πλάτες» για την πατρίδα μας προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία, κάτι που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ψήφος στον προϋπολογισμό, παρότι η ΝΔ δεν μετείχε στην κατάρτισή του, ακολουθεί την ψήφο εμπιστοσύνης αυτή, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά την σοβαρή και υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδα μας. Εξάλλου η προσήλωση και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν στόχους που όλοι πρέπει να στηρίξουμε. Παράλληλα πρέπει να στηριχθούν τομείς στους οποίους μπορεί η πατρίδα μας να βασιστεί για να οδηγηθούμε σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως είναι: παιδεία, πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός, αγροτική οικονομία. Σε αυτούς τους τομείς έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα που οφείλουμε πάση θυσία να αξιοποιήσουμε για να πετύχουμε την έξοδο της πατρίδας μας από την ύφεση.”