Ο Δήμος Καρδίτσας αποτελεί έναν από τους βασικούς πόλους ανάπτυξης της Δυτικής Θεσσαλίας και τον κεντρικό Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.
Στο πλαίσιο λοιπόν των κατευθύνσεων αλλά και των βασικών προορισμών που έχουν καθοριστεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, η Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής μας, αποτελούν τη βάση γύρω από την οποία προσανατολίζεται η ιδέα της προβολής του Δήμου μας.
Για μας, τη Δημοτική Αρχή του «Καλλικρατικού» Δήμου Καρδίτσας, η φράση κλειδί πάνω στην οποία στηρίζεται η πολιτική μας στον τομέα του τουρισμού είναι ότι ο Δήμος και ιδιαίτερα η πόλη της Καρδίτσας, αποτελεί την «πύλη εισόδου» ενός επισκέπτη προς τους πυρήνες τουριστικής ανάπτυξης του Νομού.
Η ανάπτυξη του Δήμου μας είναι πολυτομεακή, αλλά η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στη γεωργία και στον τουρισμό. Για μας λοιπόν έχει ιδιαίτερη σημασία η οργάνωση αυτού του πολυδιάστατου εγχειρήματος να γίνει με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και πρωτίστως της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία του.
Το όραμά μας προς την κατεύθυνση αυτή αναδεικνύεται από τις παρακάτω προτάσεις:
1. Ενσωμάτωση στο υλικό προβολής της Περιφέρειας (portal, έντυπα, DVD κλπ) των παρακάτω στοιχείων της Καρδίτσας (πόλη) που την αναδεικνύουν ως «Πύλη εισόδου» στη Λίμνη Πλαστήρα και στα Άγραφα:
a. Παυσίλυπο (εικόνες ή πλάνα παιδιών – που συνοδεύονται από παππούδες ή γιαγιάδες – να παίζουν με τα παγώνια)
b. Ποδηλατόδρομοι (εικόνες ή πλάνα ποδηλατών κάθε ηλικίας, και κοινωνικής ομάδας όπως μαθητές, ενήλικοι, παππούδες, γιαγιάδες, κουστουμάτοι, εργαζόμενοι κλπ)
c. Η αγορά (εικόνες ή πλάνα του μνημείου, από τα μαγαζιά που στεγάζονται εκεί ή γύρω από την πλατεία με έμφαση σ’ αυτά που πωλούν τοπικά προϊόντα και κυρίως από τη λαϊκή αγορά της Τετάρτης)
d. Το σύμπλεγμα Αρχαιολογικό Μουσείο – Πινακοθήκη (εικόνες και πλάνα από τις αναπαραστάσεις της παλαιολιθικής εποχής που βρίσκονται στο Μουσείο, της εικαστικής παράδοσης του τόπου (Γιολδάσης, Βαλταδώρος κλπ)
e. Τα μπαράκια (εικόνες και πλάνα νυχτερινής ζωής, από live κλπ)
f. Ξενοδοχεία της πόλης (εικόνες και πλάνα από δραστηριότητες μέσα σ’ αυτά)
g. Πολιτιστικές εκδηλώσεις (Καραϊσκάκεια, Φεστιβάλ Θεάτρου, Θερινός Κινηματογράφος)
2. Ενσωμάτωση στο υλικό προβολής της Περιφέρειας (portal, έντυπα, DVD κλπ) των παρακάτω στοιχείων της ενδοχώρας του Δήμου Καρδίτσας που περιλαμβάνει μέρος της Λίμνης Πλαστήρα και των Αγράφων:
a. Δασικό χωριό (εικόνες και πλάνα ομάδων νέων ανθρώπων σε φάσεις ζωντάνιας, παιγνιδιού και δράσης στη φύση)
b. Φράγμα (εικόνες και πλάνα από το επιβλητικό έργο, τη φύση και την αγορά κοντά σ’ αυτό)
c. Επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής (εικόνες και πλάνα από δραστηριότητες μέσα από τις επιχειρήσεις με έμφαση στην τοπική παράδοση στη μαγειρική, στην αρχιτεκτονική κλπ)
d. Παραγωγικές επιχειρήσεις με τοπικά στοιχεία (νερόμυλος, μαντάνια, τσαρούχια, οινοποιείο, ζυμαρικά, γλυκά κλπ)
e. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Καστανιάς
f. Μονοπάτια, θέσεις θέας, άλση (Παπαράντζα, Ζυγογιαννεϊκα, Παρατηρητήριο κλπ)
g. Δραστηριότητες φύσης (ψάρεμα, ορειβασία κλπ)
h. Αθλητικές δραστηριότητες (Μοτο κρος, διάπλους της λίμνης)
i. Πολιτιστικές δραστηριότητες (Θέατρα Μητρόπολης, Καλλιθήρου καλοκαιρινές εκδηλώσεις)