Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να ενημερώσει και να εφιστήσει την προσοχή σε όλο τον κόσμο λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιστατικών διαβήτη στον κόσμο, ενώ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε την ημέρα με ψήφισμα το Δεκέμβριο του 2006.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη είναι μία εκστρατεία που κάθε χρόνο προβάλλει ένα θέμα σχετικό με την ασθένεια που επιλέγεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη. Οι ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με το θέμα που έχει επιλεγεί διαρκούν ολόκληρο το χρόνο, αλλά η ίδια η ημέρα εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best ήταν ο εμπνευστής της ιδέας που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922.
Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη ανά την υφήλιο και σε 20 περίπου χρόνια 300 εκατομμύρια άτομα θα υποφέρουν από τη νόσο.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα. Pολλοί λένε ότι είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, ενώ άλλοι λένε ότι είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, με τον οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε.
Άραγε, όμως, τι είναι ο διαβήτης;
Είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των τροφών, με χαρακτηριστικό του την εμφάνιση υψηλών επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου λόγω της μερικής ή ολικής έλλειψης της ινσουλίνης στον οργανισμό τους.
Από τις διαφορετικές μορφές με τις οποίες εμφανίζεται ο διαβήτης συχνότερα απαντώνται δύο: ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Στο διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας παράγει ανεπαρκείς ποσότητες ινσουλίνης και / ή η ινσουλίνη ασκεί μειωμένη δράση στα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα. Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.
Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.