Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητά την έναρξη υλοποίησης των εγκεκριμένων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ προγραμμάτων κατάρτισης / επανακατάρτισης, προκειμένου οι άνεργοι συμπολίτες μας να μπορέσουν με επικαιροποιημένες γνώσεις και δεξιότητες να επανενταχτούν ευκολότερα στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, η σχετική ερώτηση αναφέρει τα εξής:
«Ενώ η οικονομία της χώρας βαθαίνει όλο και πιο πολύ στην ύφεση και η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 36,5 % μέσα σε ένα έτος, με την πλειοψηφία των ανέργων να αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο η κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ για το επιχειρησιακό πρόγραμμα (Ε.Π.) «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», ύψους 145.400.000 εκ Ευρώ που θα συνέβαλε σημαντικά στην βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων, τη μείωση της ανεργίας αλλά και την οικονομική τους ενίσχυση, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας.
Ειδικότερα ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε μετά την υπογραφή του μνημονίου ότι κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα συμβάλει, εντός του 2011, στο συνολικό στόχο υποβολής αιτήσεων πληρωμών προς την ΕΕ ύψους 3,35 εκ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι εξαμηνιαίοι στόχοι απορρόφησης Κοινοτικών πόρων, και ως εκ τούτου τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση» έπρεπε να βρίσκονται σε προτεραιότητα λόγω του ότι αφορούν στη βελτιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί και την κινητήριο δύναμη της οικονομίας δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να τα ενεργοποιήσει.
Και αυτό διότι σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το συνολικό ποσοστό υλοποίησης του Ε. Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», σε σχέση με τον προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έτη 2007-2010 ανέρχεται μέχρι τον Ιούνιο του 2011 μόλις στο 16%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες εν δυνάμει ωφελούμενοι, 52.200 άνεργοι συνολικά, μεταξύ των οποίων και άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως Αμεα, απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση άτομα, δεν απολαμβάνουν της κατάρτισης εκείνης που θα τους βοηθούσε να επανενταχτούν ευκολότερα στην αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης επικαιροποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων σε νέα εκπαιδευτικά αντικείμενα.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- 1. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί για τα προγράμματα που έχουν ήδη προκηρυχθεί στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού»;
- 2. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης από τα Πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης;
- 3. Βάσει ποιων κριτηρίων και ποιου σχεδιασμού θα προωθηθούν τα νέα προγράμματα υποστήριξης ανέργων;
- 4. Με ποιες πρωτοβουλίες και μέτρα στοχεύει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της δραματικής χαμηλής απορροφητικότητας του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού»;
- 5. Γιατί οι δράσεις προώθησης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο δεν συνοδεύτηκαν από προκηρύξεις έργων κατάρτισης ή προώθησης της απασχόλησης;»