Επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας καθηγητών, μαθητών και γονέων δέχτηκε χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής και τη λήψη μέτρων προκειμένου ν’ αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης τομέων εκπαίδευσης του ΕΠΑ.Λ Σοφάδων. Σύμφωνα με εντολές που έρχονται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι τομείς του ΕΠΑ.Λ. που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο από το Νόμο ελάχιστο αριθμό μαθητών δε θα λειτουργήσουν και οι μαθητές οφείλουν είτε να ακολουθήσουν άλλο τομέα εκπαίδευσης είτε να μετεγγραφούν σε άλλη σχολική μονάδα.
Ο κ Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται προκειμένου ν’ αποφευχθεί αυτό το αρνητικό γεγονός για όλους.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στους παραβρισκόμενους «πρόκειται για μια εξέλιξη που αν επιτευχθεί θα επιβαρύνει αρνητικά πρωτίστως τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Ως δημοτική αρχή έχουμε ήδη πάρει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και βελτίωση του σχολικού συγκροτήματος όπου στεγάζεται το ΕΠΑ.Λ. Θέλουμε όμως το σχολείο εκτός από λειτουργικό να ΄ναι και γεμάτο από μαθητές.
Η απόφαση του Συλλόγου καθηγητών η οποία συνυπογράφεται και από το Σύλλογο Γονέων αναφέρει:
«Ο σύλλογος καθηγητών του ΕΠΑ.Λ. Σοφάδων σε έκτακτη σύγκλισή του την Τρίτη 20-9-2011 και ώρα 14:00 αποφάσισε τα παρακάτω:
- 1. Να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς για τη μη λειτουργία των τομέων στη Β’ και των αντίστοιχων ειδικοτήτων στη Γ’ τάξη, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για ελάχιστο αριθμό μαθητών, δώδεκα (12) στη Β’ και οκτώ (8) στη Γ’ τάξη. Αυτό θα είναι εις βάρος όχι μόνο των κατοίκων του Δήμου Σοφάδων, αλλά και των κατοίκων πέρα των ορίων του Δήμου (χωριά Δομοκού), διότι το ΕΠΑ.Λ. Σοφάδων εξυπηρετεί μαθητές από τα χωριά του Δήμου αλλά και πέραν των ορίων αυτού. Ήδη οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μεγάλες και αυτές που προτείνονται είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερες με αποτέλεσμα το προσωπικό και οικονομικό κόστος των γονέων, των μαθητών και του Δήμου.
- 2. Να ζητήσει την έγκριση λειτουργίας όλων των τομέων και ειδικοτήτων στο σχολείο μας, όπως γινόταν όλα τα χρόνια έως τώρα.
- 3. Ειδικά την τρέχουσα σχολική χρονιά που ξεκινά η λειτουργία του νέου Τεχνολογικού Λυκείου η οποιαδήποτε κατάργηση ή μετακίνηση τομέων/ ειδικοτήτων σημαίνει την αυτόματη υποβάθμιση του σχολείου σε ανθρώπινο δυναμικό (μαθητές/ καθηγητές) με απρόβλεπτες συνέπειες στη μελλοντική του λειτουργία.
- 4. Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στο σχολείο έχει αυξηθεί -ενόψει και της λειτουργίας του Νέου Τεχνολογικού Λυκείου – αριθμός που βάσει των νέων δεδομένων στο χώρο της εκπαίδευσης αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένος τις επόμενες σχολικές χρονιές και που μπορεί να εξυπηρετηθεί άριστα από το συγκεκριμένο σχολείο, καθώς αυτό διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές».