Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και τον πρόσφατο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά του αναλφαβητισμού προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
«Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ήθελα να υπενθυμίσω στους ενήλικες συμπολίτες μου τη δυνατότητα που τους δίνεται από την πολιτεία, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες τους, παρακολουθώντας τα επιμορφωτικά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης που προσφέρονται από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) της πόλης μας.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Κέντρου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν φέτος, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, κ. Στυλιανίδη, κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2007-2008, στο Δήμο Καρδίτσας και στους Περιφερειακούς Δήμους Παλαμά, Σοφάδων, Φύλλου, Ιτάμου, Σελλάνων και Ταμασίου, επιμορφώθηκαν 1200 συμπολίτες μας, σε οκτώ διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπου εντάχθηκαν 68 προγράμματα . Προγράμματα στις θεματικές ενότητες της Πληροφορικής, της Οικονομίας, του Πολιτισμού, της Γλώσσας, του Περιβάλλοντος και του Ενεργού Πολίτη υλοποιήθηκαν επιτυχώς από τις δομές του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Καρδίτσας. Επίσης την ίδια περίοδο έτρεξε και ένα πρόγραμμα Οικονομίας – Διοίκησης Επιχειρήσεων, διάρκειας 250 ωρών. Οι 15 επιμορφούμενοι με την ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας απέκτησαν το Πιστοποιητικό Δια Βίου Εκπαίδευσης, που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων.
Για την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο, το ΚΕΕ προγραμματίζει την υλοποίηση προγραμμάτων στις θεματικές
- Ελληνική Γλώσσα – Ιστορία
- Ευρωπαϊκές Γλώσσες – Ευρωπαϊκή Ιστορία (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά)
- Περιβάλλον – Πολιτισμός- Τουρισμός – Περιφερειακή Ανάπτυξη
- Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών- Στατιστικής
- Τεχνολογίες Πληροφορικής – Επικοινωνιών
- Οικονομία – Διοίκηση-Επιχειρήσεις
- Ειδικά προγράμματα για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες
- Ενεργός Πολίτης- Δικαιώματα- Υποχρεώσεις
- Πολιτισμός-Τέχνες-Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου
Τα προγράμματα αυτά που προσφέρονται δωρεάν είναι διάρκειας 25, 50 ή 100 ωρών και προς διευκόλυνση των εργαζομένων πραγματοποιούνται κατά τις απογευματινές ώρες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πολίτες πάνω από 18 ετών ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.
Επίσης για πρώτη φορά, θα υλοποιηθεί και το νέο Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπ/σης, Οικονομία – Διοίκηση – Επιχειρήσεις, διάρκειας 250 ωρών. Το πρόγραμμα αυτό, έχει βελτιωθεί σημαντικά έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις σύγχρονες εργασιακές ανάγκες. Απευθύνεται σε απόφοιτους Λυκείου και αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο ΚΕΕ, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη των μαθημάτων γίνεται στις 6 Οκτωβρίου. Η παρακολούθηση του προγράμματος είναι δωρεάν και με την ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας οι επιμορφούμενοι θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Διά Βίου Εκπαίδευσης, από την Γ.Γ.Ε.Ε., του ΥΠΕΠΘ.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία που έχει η θετική ανταπόκριση των ανθρώπων, κάθε ηλικίας και κάθε πολιτισμικής ταυτότητας στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Και αυτό διότι, τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη των ατόμων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μάθηση δεν αποκτάται μόνο μέσα σε ένα καθαρά σχολικό περιβάλλον, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αλλά αποτελεί δικαίωμα που καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να ασκεί σε κάθε φάση της προσωπικής του διαδρομής».