Μ. Θεοχάρη: Δεν θα καταβληθεί από τους κτηνοτρόφους το ειδικό τέλος της ΔΕΗ


 Ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία που αφορά στο ειδικό τέλος που θα επιβληθεί για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έκανε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη στην τοποθέτησή της, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων:

Η Βουλευτής μίλησε για την τροπολογία, επισημαίνοντας ότι «δικαίως έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους πολίτες, καθώς η φορολόγηση των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι πραγματικά μέτρο σκληρό και δυσβάσταχτο. Το λαμβάνουμε γιατί, δυστυχώς, οι εισπρακτικοί μηχανισμοί αδυνατούν μέχρι σήμερα να ανταποκριθούν στην είσπραξη των εσόδων, δεν πατάχθηκε η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε πάντα στους συνήθεις υπόπτους, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αυτό το τέλος πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να το καταβάλουν. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τους επιτακτικούς λόγους του εθνικού συμφέροντος που οδηγούν σ’ αυτό το ειδικό τέλος, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι πρέπει να υπάρχει μία αναλογικότητα και, πραγματικά, να επωμιστούν τα βάρη οι κατέχοντες πολλά ακίνητα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε τις περιπτώσεις των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων, των πολυτέκνων και άλλων ευάλωτων ομάδων.»

Αναφερόμενη στους κτηνοτρόφους, η κα. Θεοχάρη είπε: «Χαίρομαι πραγματικά που ο Υπουργός έδωσε διευκρινίσεις για την εξαίρεση των βουστασίων, των χοιροστασίων και των κτηνοτροφικών μονάδων από το ειδικό τέλος.

Όλοι, και ειδικά όσοι από εμάς κατάγονται από αγροτική περιοχή, γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, αφού αναγκάζονται να κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων τους, είτε αυτά είναι γαλακτοκομικά, είτε κρέας, για να είναι ανταγωνιστικές έναντι των εισαγομένων, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και κάτι τέτοιο πραγματικά θα τους έδινε τη χαριστική βολή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία των ζωοτροφών που στεγάζονται στις μονάδες, στις οποίες θα επιβαλλόταν το τέλος, είναι χαμηλότερη από την εισφορά που θα καλούνταν να πληρώσουν.

Οι δε προβατοτρόφοι, ειδικά στο Νομό μου, την Καρδίτσα, βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση. Η ανέχεια και η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας τους έχει φέρει σε σημείο να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν τα ζωντανά τους. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, είναι ασύμφορη η πάχυνση των ζώων και γι’ αυτό αναγκάζονται να τα σφάξουν.

Απ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να εισπράξουμε ειδικό τέλος. Και δεν αναφέρομαι, βέβαια, στις μεγάλες μονάδες. Στην Καρδίτσα αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατό μεγάλες μονάδες αγελαδοτρόφων και κτηνοτρόφων και χίλιες μικρές στάνες. Πιστεύω ότι είναι εξωπραγματικό να ζητάμε από τους κτηνοτρόφους να πληρώσουν αυτό το τέλος και χαίρομαι πραγματικά για την αποσαφήνιση που έκανε ο Υπουργός.»

Στην ομιλία της, η Βουλευτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την θέσπιση μέτρων εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, ενίσχυσης και αυστηροποίησης της εποπτείας και του ελέγχου των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας και εξεύρεσης λύσεων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας.

«Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς μας ότι ένα ισχυρό και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα δώσει αυτήν την πολυπόθητη ώθηση στην οικονομία μας και θα εξασφαλίσει τη ρευστότητα, ούτε ότι οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για να θωρακίσουμε τους καταθέτες να αισθανθούν ασφάλεια οι καταναλωτές, οι επιχειρηματίες, οι Έλληνες πολίτες. Το ότι το τραπεζικό μας σύστημα χρειάζεται ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στους κερδοσκόπους και τις αγορές είναι δεδομένο και αυτό ακριβώς το δίχτυ περιλαμβάνει το παρόν νομοσχέδιο.

Καταλήγοντας, η κα. Θεοχάρη τόνισε: «Η πρωτογενής παραγωγή είναι η βάση της οικονομίας της χώρας μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να θωρακίσουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο που τόσο συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας, όπως ακριβώς θωρακίζουμε το τραπεζικό σύστημα με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Πρέπει, όμως, και το τραπεζικό μας σύστημα να ανταποκριθεί και να ανοίξει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που στενάζουν κάτω από την πίεση της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Μόνο έτσι θα βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης.»

Προηγούμενο άρθρο Ο χορός ένωσε Τρίκαλα και Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο 17ος ποδηλατικός δρόμος Καρδίτσας