Η χώρα μας του 21ου αιώνα, η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολείπεται σε αποθηκευμένο αίμα γεγονός που την αναγκάζει να κάνει εισαγωγή προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν τιμά τη χώρα μας αλλά κυρίως δεν τιμά όλους εμάς, δεν τιμά την κοινωνία μας.
Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί πράξη βαθιάς κοινωνικής ευθύνης η οποία διατρανώνει την ανθρώπινη αλληλεγγύη και καταξιώνει τον όρο ανιδιοτέλεια και κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για πράξη προσφοράς στην κοινωνία με την οποία ο εθελοντής δίνει κυριολεκτικά ένα κομμάτι του εαυτού του στους συνανθρώπους του.
Αυτές τις αρχές οφείλουμε να τις μεταδώσουμε στα παιδιά μας έτσι ώστε να κάνουμε τον εθελοντισμό κομμάτι της ζωής του κάθε παιδιού. Μέσα απ’ τον εθελοντισμό τα παιδιά μας θα γνωρίσουν το αίσθημα της υπευθυνότητας. Θα μάθει το κάθε παιδί πόσο σημαντική προσωπικότητα είναι το ίδιο για τους άλλους γύρω του αφού μπορεί να τους βοηθήσει.
Θα εθίσουμε έτσι την αυριανή μας κοινωνία στην εθελοντική συνεισφορά και στην αλληλέγγυα στάση. Αυτό θα σημάνει την άνοδο του πολιτισμικού επιπέδου καθώς και τον εξανθρωπισμό της κοινωνία μας. Ο τελευταίος στόχος πιστεύω άλλωστε ότι θα είναι το μέγιστο κοινωνικό ζήτημα των γενεών που έρχονται καθώς η αλματώδης ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών δημιουργούν όλο και περισσότερο μια κοινωνία απρόσωπη κι απάνθρωπη. Μια κοινωνία που αρέσκεται καθημερινά όλο και πιο πολύ να απολαμβάνει τις ανέσεις και τις ευκολίες που προσφέρουν οι τεχνολογικές ανακαλύψεις, που μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να δει όλο τον κόσμο μέσα από τις δορυφορικές τηλεοράσεις ή το ταχύτατο Internet. Μια κοινωνία όμως που δεν μπορεί να δει τον γείτονα. Μια κοινωνία που πολλές φορές ξεχνάει ή αδιαφορεί για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας.
Οι Σοφαδίτες ανέκαθεν είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με τον εθελοντισμό κάτι που είναι ευρύτερα αναγνωρισμένο καθώς έχουν δημιουργήσει μία από τις καλύτερες τράπεζες αίματος. Αυτή η αδιάκοπη εθελοντική προσφορά αίματος ήταν που πολλές φορές έδωσε λύσεις σε δημότες του Δ. Σοφάδων στους οποίους παρουσιάστηκε η σχετική ανάγκη.
Ως νέα δημοτική αρχή γνωρίζοντας πολύ καλά την αξία και τη σημασία της Τράπεζας αυτής, θέλουμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο για τους συνδημότες μας να το προασπίσουμε και να το κάνουμε ακόμα πιο πλούσιο και σπουδαίο στο μέλλον. Σχεδιάζουμε λοιπόν ενέργειες που θ’ αναπτύξουν τη δράση της Τράπεζας Αίματος ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να εκπληρωθούν καλύτερα οι σκοποί της και η λειτουργία της.
Παραλάβαμε την Τράπεζα Αίματος τον περασμένο Ιούνιο και την κάναμε τμήμα του νέου Νομικού Προσώπου του Δ. Σοφάδων με την ονομασία ΔΟΠΑΠΣ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Κομπογιάννης, συνεπικουρούμενος από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από σχετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εγγραφή νέων μελών από τις Δημοτικές Ενότητες Άρνης, Μενελαϊδας, Ρεντίνας και Ταμασίου, η Τράπεζα Αίματος θα μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες των δημοτών αυτών των Δημοτικών Ενοτήτων.
Εκτός όμως αυτού και προκειμένου να υπάρξει ορθολογισμός και διαφάνεια στη χρήση του αίματος θα συζητήσουμε μαζί με τους αιμοδότες τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα.
Την Τετάρτη 21/9/2011 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι περιμένουμε στο Κ.Υ. Σοφάδων κάθε δημότη να δώσει λίγο από το αίμα του. Πιστεύουμε ότι οι δημότες για μια ακόμα φορά θ’ ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό προκειμένου η Τράπεζα Αίματος να συνεχίσει να το κοινωνικό της έργο.
Καλούμε λοιπόν κάθε δημότη του Δ. Σοφάδων να προσφέρει ένα δώρο ζωής στην κοινωνία μας δίνοντας λίγο από το αίμα του.