Σε σώμα συγκροτήθηκε την περασμένη Πέμπτη το Δίκτυο Δήμων με αποκλειστική του αρμοδιότητα τους ΡΟΜΑ. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι 7μελές και τη θέση του Προέδρου που μέχρι πρότινος καταλάμβανε ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, κατέλαβε τώρα ο Δήμαρχος Ήλιδας Αχαϊας κ. Λυμπέρης. Το υπόλοιπο Δ.Σ. αποτελείτε: Αντιπρόεδρος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μενεμένης Θεσσαλονίκης κ. Ακτσελής, Γραμματέας ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Ζήσης Γκουγκοστάμος, Ταμίας ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αγ. Βαρβάρας κ. Βασίλης Παϊτέρης, ενώ στο νέο Δ.Σ. εκλέχτηκε και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός. Το Δίκτυο που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν στους ΡΟΜΑ και παρακολουθεί ευρωπαϊκά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμμετάσχει την ερχόμενη Πέμπτη σε μια ενημερωτική συνάντηση στο Στρασβούργο, ενημέρωση την οποία θα κάνει στους συμμετέχοντες η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους ΡΟΜΑ κ. Εύη Τσετσέκου.
Λίγα λόγια για το Δίκτυο
Το Δίκτυο ROM ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 με την στήριξη της Γεν. Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης (Γ.Γ.Λ.Ε.), της Γεν. Γραμματείας Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), ύστερα από την έκφραση της κατ΄ αρχήν συμφωνίας 21 Δήμων απ΄ όλη την Ελλάδα για την ίδρυσή του, στο πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο του Δικτύου που έγινε στις19 & 20 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Η «κανονική» πολιτική του λειτουργία ξεκίνησε τους πρώτους μήνες του 1996 και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (Ιούνιος΄96) κατέθεσε πρόταση που αφορούσε το οικιστικό πρόβλημα των Ελλήνων Τσιγγάνων, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλλε στη διαμόρφωση του πρώτου Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής για τους Έλληνες Τσιγγάνους που εξαγγέλθηκε από την τότε Κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου 1996.
Σήμερα, 13 χρόνια από την ίδρυσή του και έχοντας στο δυναμικό του 62 Δήμους μέλη από όλη την Ελλάδα, το Δίκτυο ROM αποτελεί την ενιαία έκφραση της Τ.Α. και αξιόπιστο συνομιλητή ή συνεργάτη για οποιονδήποτε ασχολείται και εμπλέκεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τους Έλληνες Τσιγγάνους στη χώρα μας. Σήμερα πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμβολή του Δικτύου ROM και κατ΄ επέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια για οργάνωση και συντονισμό των Θεσμών, Φορέων και Υπηρεσιών, ήταν καθοριστικής σημασίας. Ο κοινωνικός αποκλεισμός των Τσιγγάνων Ελλήνων Πολιτών είναι ένα χρονίζον, πολυσύνθετο, πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο – Εθνικής σημασίας – πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί την εφαρμογή μιας μακροχρόνιας, πολυσύνθετης, πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης Εθνικής πολιτικής.
Το Δίκτυο ROM συνέβαλλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση αυτής της αναγκαίας «εθνικής πολιτικής» αφού πολύ σύντομα (1999), σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Εθνικούς Ερευνητικούς Οργανισμούς, Ιδρύματα και άλλους ειδικούς συνεργάτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιούργησε «ειδικές θεματικές επιτροπές» για κάθε έναν από τους άξονες, τομείς ή πυλώνες που συνθέτουν, συντηρούν αλλά και αναπαράγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό: Οικιστικό – Εκπαίδευση – Απασχόληση – Αστικοδημοτικά – Υγεία.