Συμμετοχή του Δήμου ως Εταίρου στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτ. Θεσσαλίας


Ομόφωνα ψηφίστηκε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας την Παρασκευή το θέμα της συμμετοχής του Δήμου Καρδίτσας ως Εταίρου στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλίας. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης, ανέγνωσε στο σώμα την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Ενεργειακού Κέντρου – Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, η οποία αναφέρει τα παρακάτω:

«Κατόπιν συνέλευσης του Δ.Σ. που έλαβε μέρος στα γραφεία του Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Θεσσαλίας στις 03.07.2008 αποφασίστηκε (αριθμός απόφασης 26/2008) να γίνει αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου της εταιρείας από διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (250.000,00€) σε τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000,00€). Με την αύξηση αυτή προσδοκούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του κέντρου και στον Νομό Καρδίτσης δίνοντας την ευκαιρία στην ΤΕΔΚ και τον Κεφαλικό Δήμο να συμμετάσχουν ενεργά. Η από διετίας προσπάθεια ενημέρωσης για θέματα που αφ΄ ενός απτόνται της ενεργειακής σπατάλης και του περιορισμού των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και αφετέρου της νέας τάξης πραγμάτων που εισέρχεται η χώρα μας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδατοπτώσεις) επιβάλλουν την δυναμική λειτουργία αυτού ενημερώνοντας σε σταθερή βάση ΟΛΟΥΣ τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων όπως και πιθανών επενδυτών στην εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιπλέον ο προσδιορισμός της Ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, η παρακολούθηση αυτής καθώς και οι προσπάθειες μείωσης αυτής θα αποτελέσουν κυρίαρχα

θέματα στους επόμενους μήνες ακόμη και στα Δημοτικά κτίρια (βλέπε επισυναπτόμενη οδηγία του ΥΠΑΝ). Κρίνεται λοιπόν σκόπιμη και επωφελής για τον Δήμο Καρδίτσης η δυναμική είσοδος το μετοχικό κεφάλαιο του ΕΚΔΘ με το ποσό των 10000€ με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στους ενδιαφερόμενους Δημότες και την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ήδη συμμετέχει το Ε.Κ.Δ.Θ και ο Δήμος Καρδίτσης. Σας ενημερώνουμε για το πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά και τα ποσά συμμετοχής των εταίρων κατόπιν της αύξησης του εταιρικού κεφαλαίου της εταιρείας με τον ακόλουθο πίνακα που επισυνάπτεται  στην παρούσα επιστολή.

Παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε ότι συμφωνείτε με το νέο ποσό συμμετοχής σας στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας».

Το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλίας

Το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλίας  ιδρύθηκε  το 1998 στα πλαίσια του προγράμματος SAVE II (αρχικά με την ονομασία Ενεργειακό Κέντρο Νομού Τρικάλων) ως Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στην εταιρεία συμμετέχουν τοπικοί φορείς από τους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων  όπως Δήμοι , Επιμελητήρια και  Αναπτυξιακές Εταιρείες .

Στόχοι του Κέντρου

Στα πλαίσια επίτευξης των σκοπών του, το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλίας έχει τους ακόλουθους στόχους:

-την κατάρτιση και εφαρμογή Προγράμματος Ενεργειακού Σχεδιασμού (energy plan)

-την προαγωγή της αποτελεσματικής διαχείρισης της ενέργειας, κυρίως μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών ενεργειακών πόρων και ιδιαίτερα την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας

-την στήριξη των τοπικών αρχών προκειμένου να διαμορφώσουν την ενεργειακή στρατηγική τους

-την ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του Κοινού και των Υπηρεσιών

-την παροχή υπηρεσιών συμβούλου και την υποστήριξη των επιχειρηματικών φορέων για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων

-την διάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποιείται σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο σε σχετικούς με το Κέντρο τομείς

-την οργάνωση, υλοποίηση και συμμετοχή σε Τεχνικά Σεμινάρια, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Προγράμματα Κατάρτισης, Συνέδρια, Συναντήσεις κ.λ.π. με σκοπό τη διάδοση και προώθηση της Εξοικονόμησης και Ορθολογικής Χρήσης της Ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος

-την ανάπτυξη σχετικών οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της περιοχής δράσης

-την προαγωγή της Ευρωπαϊκής και Διαβαλκανικής συνεργασίας σε σχετικούς πάντα με τους σκοπούς του Κέντρου τομείς

-την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη (σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο) της περιοχής.

Τρέχουσες Δραστηριότητες του Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Θεσσαλίας (2008).

•   Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Πρόγραμμα SAVE:

Τίτλος του έργου Mountain RES/ RUE. Είναι μια πρόταση που κατέβασε (06/2006) το ΕΜΠ στο πλαίσιο του προγράμματος Intelligent Energy for Europe και συμμετέχει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλίας με σκοπό την δραστηριοποίηση της υπαίθρου – των Ορεινών και Γεωργικών περιοχών – για την Προώθηση των ΑΠΕ στην Καρδίτσα στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 15.990€. Το 50% από την ΕΕ 7,995€ και 50% από το Ενεργειακό Κέντρο 7995€ .

Έχει καταβληθεί από την ΕΕ το 30% (2.398,5€) του συνολικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο 2007.

Η δεύτερη προκαταβολή, που αντιστοιχεί στο 40% (3.198€) της χρηματοδότησης από την ΕΕ, θα κατατεθεί με την υποβολή και αποδοχή από την Commission της ενδιάμεσης αναφοράς για την πορεία του έργου 10/2008

Η τελική πληρωμή θα γίνει τον 9/2009 με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού που αντιστοιχεί σε 2.398,5€

Μέχρι τώρα έχουμε ετοιμάσει 4 περιγραφές από έργα της περιοχής μας που χρησιμοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2 Φ/Β του Δερπανόπουλου, του νέο Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων και το Βιοκλιματικό ΚΑΠΗ του Δήμου Καρδίτσας) ενώ θα ακολουθήσει η αναλυτική τεχνική περιγραφή τους.

Πρόγραμμα ALTENER:

Τίτλος του έργου RURAL-RES.

Είναι μια πρόταση που κατεβάζει η DIPUTACION PROVINCIAL DE HUELVA στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Intelligent Energy for Europe. Ο τίτλος της πρότασης PROMOTION OF THE USE OF RENEWABLE ENERGIES SMALL SCALE SYSTEMS IN MOUNTAIN TERRITORIES.

Η πρόταση έχει εγκριθεί και τώρα είναι στην φάση υπογραφής του συμβολαίου με την Commission. Χρόνος υλοποίησης του έργου 10/2008 έως 10/2010.

Ο προϋπολογισμός έργου για το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλίας είναι  σύμφωνα με το συμβόλαιο  88.515€ . To 25% (22.128 € ) του προϋπολογισμού θα πρέπει να καταβληθεί από το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλίας  (75% η ΕΕ και 25% το ΕΚΔΘ)

•  Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση Μαθητών

Υλοποίησης του έργου της ενεργειακής σήμανσης των δημοτικών κτηρίων στα δημοτικά διαμερίσματα της Δυτικής Θεσσαλίας

Αρχικός σκοπός του έργου να γνωρίζουν οι χρήστες των σχολικών κτηρίων καθώς επίσης και ο Δήμος πόση ενέργεια καταναλώνει το σχολικό κτήριο το χρόνο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Το έργο αυτό ξεκίνησε σε πρώτη φάση μόνο για τα σχολικά κτήρια του Δήμου Τρικκαίων (Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια) συνολικά 50 κτίρια. Στάλθηκε επιστολή προς τους Διευθυντές των σχολείων μέσω του γραφείου Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων 03/2008 για να μας αποστείλουν την κατανάλωσή τους σε νερό και ενέργεια (ΔΕΗ και πετρέλαιο) για τα 3 τελευταία έτη. Η συλλογή των στοιχείων ολοκληρώθηκε τέλη Μαΐου.

Έγινε εισαγωγή των στοιχείων που λάβαμε από τις σχολικές μονάδες του Δήμου Τρικκαίων σε μια βάση δεδομένων για ευκολότερη αναζήτηση και επεξεργασία αυτών για κάθε έτος.

Συνολικά τα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων δήλωσαν τα παρακάτω στοιχεία:

Συνολική επιφάνεια σχολείων: 57.227  m2

Συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας : 632.793 kWh/y

Συνολική κατανάλωση πετρελαίου : 400.383 lit/y

Συνολική κατανάλωση νερού : 13.007.667 lit/y

Συνολικές εκπομπές CO2 : 1.753.084 kg/y

Έγινε αναγωγή των παραπάνω δεδομένων ανά τετραγωνικό μέτρο ώστε να μπορέσουμε να συγκρίνουμε και να κατατάξουμε τα σχολικά κτήρια ως προς την απόδοσή τους για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και νερού.

Με την νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει η ενεργειακή σήμανση όλων των σχολικών μονάδων με ταυτόχρονή ενημέρωση των μαθητών για τους τρόπους βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του σχολείου τους.

Η χρηματοδότηση της όλης δράσης από τον Δήμο Τρικκαίων.

  • Υλοποίηση Εκδηλώσεων Ενημέρωσης και Προώθησης των ΑΠΕ και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στην περιοχή (Ημερίδες).

Διοργάνωση ημερίδας 09/2008 για τα εναλλακτικά καύσιμα στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο του έργου SUGRE (Βιώσιμοι Οικολογικοί Στόλοι) του προγράμματος Intelligent Energy.

Θα γίνει παρουσίαση του σχεδίου δράσης για την Παραγωγή Βιοκαυσίμων στη Θεσσαλία

  • Ενημέρωση Δημάρχων της περιοχής μας για την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια (Covenant of Mayors) στο πλαίσιο του Προγράμματος Intelligent Energy for Europe.

Η υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων είναι το ανάλογο με το Πρωτόκολλο του Κιότο αλλά σε επίπεδο Δήμων .

Μέχρι στιγμής από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων αποφάσισε να συμμετάσχει στην παραπάνω δράση.

Προηγούμενο άρθρο Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Χρηματοδότηση προγράμματος αύξησης χιονόπτωσης ή βροχόπτωσης