Ο Βουλευτής, τ. Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ., κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου-Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους» τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας σαφές πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους και θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν οικονομικά στην αγορά με επιτυχία.
Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Το νομοθέτημα που συζητάμε, θα πρέπει να λάβει υπόψη τη μεγάλη κοινωνική σημασία που έχουν οι συνεταιρισμοί για κάθε χώρα, αλλά ιδιαίτερα για την πατρίδα μας, η οποία εξακολουθεί να έχει, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της απασχολούμενο στη γεωργία. Εκτός από την κοινωνική διάσταση, οι συνεταιρισμοί δεν παύουν όμως να είναι και οικονομικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν με όρους ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Επομένως, οι οποιεσδήποτε νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να αφορούν στη θέσπιση ενός πλαισίου λειτουργίας των συνεταιρισμών, το οποίο να ευνοεί και να εμπνέει τη δημιουργικότητά τους, χωρίς να παρεμβαίνει με τρόπο περιοριστικό και εξαναγκαστικό. Θα πρέπει να καθοριστεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους και θα τους επιτρέπει να δρουν αποτελεσματικά και αξιοκρατικά.»
Στη συνέχεια, ο κ. Ταλιαδούρος διατύπωσε τις εξής παρατηρήσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου:
«α) Η κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου πριν 30 χρόνια ήταν λάθος. Η επαναφορά του και η κατοχύρωση του ρόλου του είναι αναγκαία, ώστε να προωθηθεί η αποτελεσματική διαχείριση και λειτουργία των συνεταιριστικών οργανώσεων.
β) Σχετικά με τις φοροαπαλλαγές, που ίσχυαν στο ν.2810/2010, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι αυτές θα ισχύσουν μόνο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ενώ εξαιρούνται οι εταιρικές συμπράξεις. Θεωρώ, ότι θα βοηθούσε καθοριστικά τα νέα σχήματα, να ίσχυαν και για αυτά οι φοροαπαλλαγές, όπως συνέβαινε και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
γ) Πρέπει να επανεξετάσετε τη πρόταση της Ν.Δ. για την αξιοποίηση μέρους των χρημάτων που έπαιρναν τα τριτοβάθμια όργανα των συλλογικών οργανώσεων, ως ενίσχυση από το κράτος ή από τον ΕΛΓΑ, για υποτροφίες παιδιών αγροτών που σπουδάζουν σε σχολές αγροτικού περιεχομένου και έχουν δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους.
δ) Σχετικά με το άρθρο για την περιγραφή των ομάδων παραγωγών, πρέπει να σημειωθεί ότι η διατύπωση του νόμου περιορίζει το εύρος που δίνει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1852/2007, ως προς τί είναι ομάδες παραγωγών. Για την απλοποίηση του νομοσχεδίου και την αποτελεσματικότερή του εφαρμογή του, σημαντικό θα ήταν να προτιμηθεί η διατύπωση του Κανονισμού 1852/2007 για τις ομάδες παραγωγών, ούτως ώστε το νομικό πλαίσιο να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και να μην δημιουργηθούν τυχόν προβλήματα.
ε) Προτείνουμε να απαλειφθεί ο περιορισμός για μόνο δύο δημοπρατήρια ανά περιφερειακή ενότητα, που τίθενται με τα παρόν νομοσχέδιο. Θα πρέπει να τεθούν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των δημοπρατηρίων και να καθορίσει στη συνέχεια η ίδια η αγορά την παρουσία τους.
στ) Προτείνουμε και την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» μέχρι α’ βαθμού συγγένειας για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των συνεταιριστικών οργανώσεων, όλων των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων και όχι μόνο για τους Προέδρους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν φαινόμενα διαφθοράς και οικονομικών ατασθαλιών.
ζ) Το χρονικό περιθώριο που τίθεται για την μετάβαση στο νέο καθεστώς είναι αρκετά περιορισμένο και δεν αρκεί για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που θα προκύψουν από την μετατροπή των νομικών προσώπων. Πρέπει λοιπόν να εξετάσετε τη δυνατότητα να παραταθούν οι σχετικές προθεσμίες, ώστε να οδηγηθούμε σε μια ομαλή μετάβαση.
Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω, ώστε να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους και παράλληλα θα τους επιτρέπει να δραστηριοποιηθούν οικονομικά στην αγορά με επιτυχία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας.»